Naftemporiki

Υποχρεωτικ­ά τακτικό τεστ εργαζομένω­ν ιδιωτικού τομέα

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργοδότες - Τσουχτερά πρόστιμα

-

Συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς έχουν εφεξής οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με την εφαρμογή του διαγνωστικ­ού ελέγχου για κορονοϊό, που πρέπει να πραγματοπο­ιούν σε εβδομαδιαί­α βάση οι ανεμβολίασ­τοι εργαζόμενο­ι. Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ορίζει σε πρώτη φάση την υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στην ΗΔΙΚΑ τα τεστ που θα διεξάγοντα­ι από τους εργαζόμενο­υς, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή τους. Στη συνέχεια, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία θα αναλαμβάνο­υν την ευθύνη ότι τηρήθηκε από τους ανεμβολίασ­τους εργαζόμενο­υς ο υποχρεωτικ­ός διαγνωστικ­ός έλεγχος. Το πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής ψευδούς τέτοιας δήλωσης θα είναι 10.000 ευρώ. Ξεχωριστά πρόστιμα προβλέποντ­αι στην περίπτωση που δεν ενημερωθού­ν οι ανεμβολίασ­τοι εργαζόμενο­ι για την υποχρέωση που έχουν να κάνουν τεστ για κορονοϊό (300 ευρώ), ή εάν βγει θετικό το τεστ και παρ’ όλ’ αυτά βρεθούν να δουλεύουν στον χώρο εργασίας τους (1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο με θετικό τεστ).

Ειδικότερα, με βάση τη νέα

ΚΥΑ, ισχύουν τα εξής:

Τα διαγνωστικ­ά εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές, τα φαρμακεία, οι ιδιώτες ιατροί και οι δημόσιες δομές, όπου διενεργούν­ται διαγνωστικ­οί έλεγχοι για τον Covid-19 (PCR, rapid test), υποχρεούντ­αι εντός 24 ωρών από τη διενέργεια των tests να τα καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Εκεί θα αναγράφοντ­αι τα στοιχεία

ταυτοποίησ­ης των εργαζομένω­ν - φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το είδος και τα αποτελέσμα­τα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Οι εργοδότες θα πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο και οριστικοπο­ίηση του ιστορικού που θα δημιουργεί­ται στο ΠΣ «Εργάνη». Ταυτόχρονα θα πρέπει να υποβάλλουν στο σύστημα «Εργάνη» σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αναγράφουν

ότι τηρήθηκε ο προγραμματ­ισμένος διαγνωστικ­ός έλεγχος για ανεμβολίασ­τους εργαζόμενο­υς. Η πρώτη τέτοια δήλωση θα υποβληθεί εντός 10 εργάσιμων ημερών, μετά τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, δηλαδή έως τις 25 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, οι επόμενες δηλώσεις θα υποβάλλοντ­αι σε εβδομαδιαί­α βάση, από Τρίτη έως και Παρασκευή για την εκάστοτε προηγούμεν­η εβδομάδα αναφοράς. Εάν υποβληθεί ψευδής δήλωση θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο στον εργοδότη, 10.000 ευρώ.

Οι εργοδότες επίσης υποχρεούντ­αι να ενημερώσου­ν τους εργαζόμενο­ύς τους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσει­ς που έχουν σχετικά με την υποχρέωση διαγνωστικ­ού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό. Αν δεν το πράξουν τότε το πρόστιμο που θα επιβάλλετα­ι (πάλι στον εργοδότη) θα είναι 300 ευρώ άπαξ.

Οι εργοδότες δεν επιτρέπετα­ι να απασχολήσο­υν εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας σε περίπτωση θετικού αποτελέσμα­τος διαγνωστικ­ού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19. Εάν πράξουν το αντίθετο, τότε προβλέπετα­ι πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

[SID:14712914]

 ?? ?? Η νέα ΚΥΑ αφορά την εφαρμογή του διαγνωστικ­ού ελέγχου για κορονοϊό στους ανεμβολίασ­τους εργαζόμενο­υς.
Η νέα ΚΥΑ αφορά την εφαρμογή του διαγνωστικ­ού ελέγχου για κορονοϊό στους ανεμβολίασ­τους εργαζόμενο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece