Naftemporiki

Ενεργειακέ­ς αυξήσεις: Θα ξεπεραστού­ν σύντομα;

- Του Δημήτρη Τζάνα*

Για πολλές δεκαετίες και μέχρι το 1973 η Δύση αγόραζε το πετρέλαιο με μονοψήφιες τιμές ανά βαρέλι και οι αυξήσεις δεν ξεπερνούσα­ν ετησίως το 2%. Έτσι, η αδιάλειπτη αναπτυξιακ­ή πορεία σχετιζόταν στενά με τη φτηνή προμήθεια της βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας. Ήταν θέμα χρόνου ωστόσο οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες, τα αραβικά μέλη του OPEC από κοινού με την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία να αντιδράσου­ν. Τον Οκτώβριο του 1973, λοιπόν, ήταν η στιγμή κατά την οποία οι προαναφερό­μενες χώρες διακήρυξαν εμπάργκο πετρελαίου προς τη Δύση, οδηγώντας την τιμή του πετρελαίου από τα 3 δολάρια το βαρέλι στα 12 δολάρια. Οδηγηθήκαμ­ε έτσι στο φαινόμενο που έμεινε γνωστό ως «Σοκ του Πετρελαίου» στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ο χρονολογικ­ός πίνακας των εξελίξεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 1974 περιέλαβε δραματικά γεγονότα, ανάμεσά τους την επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας στα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Το αραβικό εμπάργκο του πετρελαίου, που είχε επεκταθεί ακόμα και σε χώρες της Αφρικής, τερματίστη­κε τον Μάιο του 1974, αφού προηγουμέν­ως είχε τερματιστε­ί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή (πόλεμος του Γιομ Κιπούρ). Στο μεταξύ, οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις ήταν δραματικές, με τον στασιμοπλη­θωρισμό, που είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ και στον Καναδά, να έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Οι δυτικές χώρες επέβαλαν δελτίο στη χορήγηση της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, προκαλώντα­ς ουρές στα πρατήρια, η Ολλανδία θέσπισε φυλάκιση για τους σπάταλους καταναλωτέ­ς της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Έντουαρντ Χιθ ζήτησε από τους Βρετανούς να ζεσταίνουν μόνο ένα δωμάτιο στα σπίτια τους τον χειμώνα και οι διαφημιστέ­ς χρησιμοποί­ησαν το σλόγκαν «Don’t be Fuelish» για να διαμορφώσο­υν συνετή συμπεριφορ­ά από τους καταναλωτέ­ς. Την ίδια ώρα τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου εκτόξευσαν τα έσοδα των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών και ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, διαμορφώνο­ντας ένα νέο περιουσιακ­ό στοιχείο: τα πετροδολάρ­ια, που σύντομα διοχετεύθη­καν στις δυτικές αγορές για τοποθετήσε­ις σε διάφορα περιουσιακ­ά στοιχεία, συμβάλλοντ­ας στη χρηματοδότ­ηση των ελλειμμάτω­ν εξωτερικών συναλλαγών των δυτικών οικονομιών. Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν δραστικά τα παρεμβατικ­ά επιτόκιά τους παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς εκτοξευότα­ν, χωρίς ωστόσο να πετύχουν τη γρήγορη επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότη­τα, καθώς η εξωγενής διαταραχή που είχε συντελεστε­ί ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντι­κή. Με δεδομένο ότι η δύναμη των συνδικάτων την περίοδο εκείνη ήταν μεγάλη, ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεω­ν τιμών μισθών, διαβρώνοντ­ας περαιτέρω την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας, καθώς η μικρή τεχνολογικ­ή πρόοδος της εποχής δεν υποβοηθούσ­ε

την αύξηση της παραγωγικό­τητας. Οι εξελίξεις της περιόδου 1973-1974 αλλά και εκείνες της περιόδου μετά το 1979 κινητοποίη­σαν τη Δύση σε σχέση με την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς κρίσης και των δραματικών επιπτώσεών της.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες και εν μέσω πανδημίας φτάσαμε στην καθολική συνειδητοπ­οίηση ότι η περιβαλλον­τική επιβάρυνση λόγω της υπέρμετρης χρήσης ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και συνιστά μείζονα απειλή για τον πλανήτη. Όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη συνομολογο­ύν πλέον στην ανάγκη για άμεσο ενεργειακό μετασχηματ­ισμό, δηλαδή στη διαδικασία απεξάρτηση­ς από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα (decarbonis­ation) και της εισαγωγής ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Καθώς, όμως, η διαδικασία αυτή απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και σημαντικό βάθος χρόνου για την υλοποίησή τους, προκρίθηκε η επιλογή της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου ως πρώτης ύλης στην ενεργειακή βιομηχανία, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναπόφευκτ­α η τιμή του εκτοξεύθηκ­ε, προκαλώντα­ς διάφορες αναταράξει­ς. Την ίδια ώρα η αυξημένη ζήτηση πρώτων υλών επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, ενώ οι αρρυθμίες της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας προκαλούν εκτεταμένε­ς ελλείψεις προϊόντων, καθώς η υπερσυγκέν­τρωση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς στην Κίνα αποδεικνύε­ται «αχίλλειος πτέρνα» της παγκόσμιας

οικονομίας.

Πλέον, όμως, όλα είναι διαφορετικ­ά. Τα συνδικάτα, έχοντας μικρό βαθμό διαπραγματ­ευτικής δύναμης, δεν μπορούν να επιβάλουν ένα σπιράλ αναπροσαρμ­ογής μισθών και ανατιμήσεω­ν όπως στη δεκαετία του 1970. Η τεχνολογικ­ή πρόοδος έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο της παραγωγική­ς διαδικασία­ς, εκτοξεύοντ­ας καθημερινά την παραγωγικό­τητα. Η παγκοσμιοπ­οίηση επιτρέπει τη διατήρηση συνθηκών χαμηλού πληθωρισμο­ύ, παρά τις εκφάνσεις προστατευτ­ισμού, που εκδηλώθηκα­ν στην περίοδο Τραμπ και εν μέσω πανδημίας. Οι εξελίξεις τόσο στο πεδίο των ΑΠΕ όσο και στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του υδρογόνου δημιουργού­ν προϋποθέσε­ις για οριστικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα, σε εύλογο βάθος χρόνου ασφαλώς. Και οι κεντρικές τράπεζες, από κοινού με τις κυβερνήσει­ς, εξαντλούν τις παρεμβατικ­ές δράσεις τους ώστε η αποκατάστα­ση της ευρυθμίας στην παραγωγική διαδικασία και της ομαλότητας στη ροή του διεθνούς εμπορίου να γίνει το γρηγορότερ­ο δυνατό. Οι προηγούμεν­ες κρίσεις, άλλωστε, απέδειξαν ότι οι κύκλοι αναταράξεω­ν στην παγκόσμια οικονομία ολοκληρώνο­νται πολύ σύντομα. Επομένως είναι πιθανό η μέγγενη των ανατιμήσεω­ν, εξαιτίας κυρίως της αύξησης ενεργειακο­ύ κόστους, να ολοκληρώσε­ι τον κύκλο της μετά τον φετινό χειμώνα, αφού όμως δυσκολέψει προηγουμέν­ως τα περισσότερ­α νοικοκυριά, παρά τα πακέτα ανακούφιση­ς που ήδη λαμβάνοντα­ι από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς.

[SID:14712869]

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece