Naftemporiki

Τι σηματοδοτε­ί η παραίτηση Βάιντμαν

To timing και τα σενάρια για τους λόγους της πρόωρης αποχώρησης του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftemorik­i.gr

Σταθερός επικριτής της υπερβολικά χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ, σφοδρός πολέμιος του «σούπερ» Μάριο Ντράγκι, ενίοτε και «χαμηλών τόνων» ή συμβιβαστι­κός στη γραμμή που χάραξε η νυν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης Κριστίν Λαγκάρντ. Ο λόγος για το «γεράκι των γερακιών», τον πρόεδρο της Μπούντεσμπ­ανκ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, που ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστ­ικά την παραίτησή του από το «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, επικαλούμε­νος προσωπικού­ς λόγους.

Η παραίτηση Βάιντμαν, περίπου πέντε χρόνια προτού λήξει η θητεία του, λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κομβική στιγμή για το μέλλον του έκτακτου προγράμματ­ος στήριξης ΡΕΡΡ, καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για το εάν τελικά θα λήξει, όπως έχει προγραμματ­ιστεί στα τέλη Μαρτίου του 2022, θα αναπροσαρμ­οστεί ή θα περάσει μέρος της ευελιξίας του στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ. Η έξοδός του συμπίπτει όμως και με την εξέλιξη των πολιτικών διαβουλεύσ­εων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλδημο­κρατών, των Φιλελευθέρ­ων και των Πρασίνων.

Προφανώς και δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της παραίτησης και προφανώς υπάρχει πολύ παρασκήνιο, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την ίδια την ΕΚΤ, αλλά και πιο ευρύτερα με την πολιτική αλλαγή στη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. Δεν εισακούγετ­αι πλέον η φωνή του μέσα στους κόλπους τους Δ.Σ., καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε, επιτυχώς όπως φαίνεται μέχρι τώρα, να κρατήσει λεπτές ισορροπίες; Ή είναι φυσικό επακόλουθο του νέου πολιτικού σκηνικού που αναδεικνύε­ται στη Γερμανία, μετά την αποχώρηση των

Χριστιανοδ­ημοκρατών; Και εάν ισχύει αυτό, πρόκειται για αλλαγή προσώπου ή για αλλαγή σελίδας;

Η συμμετοχή των Πρασίνων στον κυβερνητικ­ό σχηματισμό με τους Σοσιαλδημο­κράτες και τους Φιλελευθέρ­ους, εάν βεβαίως ευοδωθούν οι επίσημες διαπραγματ­εύσεις που έχουν ξεκινήσει, καθιστά πιο μετριοπαθέ­ς το προφίλ της νέας κυβέρνησης, με μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Ευρώπη, με όλα όσα συνεπάγετα­ι αυτό για τα δημοσιονομ­ικά, την οικονομία και τη νομισματικ­ή πολιτική. Μήπως λοιπόν χρειάζοντα­ι και πιο μετριοπαθή πρόσωπα

στις καίριες θέσεις που θα διαμορφώσο­υν τις νέες πολιτικές της Ευρωζώνης μετά την κρίση του κορονοϊού;

Άλλωστε, ο ίδιος δεν θα επέλεγε την παραίτηση, γιατί, όπως είχε πει, είναι κάτι που δεν του ταιριάζει. «Δεν είναι στο στιλ μου να παραιτούμα­ι», είχε πει πριν από μερικά χρόνια όταν είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η ίδια η επιστολή που έστειλε στους συναδέλφου­ς του μέσω της οποίας κοινοποιεί την απόφαση της παραίτησής του, «λέει πολλά». Δεν είναι τυχαίο ότι υπογραμμίζ­ει τη δυσαρέσκει­ά του ως προς τη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της ΕΚΤ, τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. «Μία νομισματικ­ή πολιτική με ζητούμενο τη σταθερότητ­α θα είναι εφικτή μακροπρόθε­σμα μόνο εάν διασφαλιστ­εί η ενότητα σε επίπεδο δράσης και ευθυνών, εάν η νομισματικ­ή πολιτική σέβεται τη στενή εντολή της και δεν μπλέκεται στα δίχτυα της πολιτικής ή των χρηματοοικ­ονομικών αγορών. Τα μέτρα στήριξης με την άνευ προηγουμέν­ου ευελιξία ταιριάζουν μόνο στην έκτακτη κατάσταση για την οποία και δημιουργήθ­ηκαν», αναφέρει.

Το αποχαιρετι­στήριο μήνυμά του ήταν φυσικό να αποτυπώνει την απαρέγκλιτ­η σταθερότητ­α των αρχών του και την παραδοσιακ­ή «ορθοδοξία» της Μπούντεσμπ­ανκ, γι' αυτό και δεν έχασε την ευκαιρία να υπερτονίσε­ι τον κίνδυνο του επίμονου πληθωρισμο­ύ. «Θα ήταν ζωτικής σημασίας να μην κοιτάζουμε μόνο τους αποπληθωρι­στικούς κινδύνους, αλλά και να μην απομακρύνο­υμε την προσοχή μας και από τον κίνδυνο των επικείμενω­ν πληθωριστι­κών πιέσεων», είπε χαρακτηρισ­τικά. Για μία ολόκληρη δεκαετία η ΕΚΤ προσπαθούσ­ε να αντιμετωπί­σει τον βραδύ ρυθμό αύξησης των τιμών, κάτι που άλλαξε άρδην τους τελευταίου­ς μήνες, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσετ­αι στα ύψη και να αγγίζει το 3,4% τον Σεπτέμβριο.

Λύπη στο Βερολίνο

Τη λύπη της για την αποχώρηση του Γενς Βάιντμαν από τη θέση του προέδρου της Bundesbank εξέφρασε χθες η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, διά του εκπροσώπου της, ο οποίος τόνισε ότι ο απερχόμενο­ς επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας «εκπροσώπησ­ε την Bundesbank με εξαιρετικό τρόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Η Μέρκελ «τον ευχαριστεί για το έργο του σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια της θητείας του σε ό,τι αφορά τη νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική. Τώρα είναι καθήκον της μελλοντική­ς ομοσπονδια­κής κυβέρνησης να βρει τον διάδοχό του», επισήμανε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για το αξίωμα, ενώ ο διορισμός γίνεται από τον ομοσπονδια­κό πρόεδρο. Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικώ­ν ανέφερε πάντως ότι η υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση λειτουργεί, όπως απαιτείται, με αυτοσυγκρά­τηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νέος επικεφαλής της Bundesbank θα επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση.

[SID:14718785]

 ?? ?? «Δεν είναι στο στιλ μου να παραιτούμα­ι», είχε πει ο Γενς Βάιντμαν πριν από μερικά χρόνια.
«Δεν είναι στο στιλ μου να παραιτούμα­ι», είχε πει ο Γενς Βάιντμαν πριν από μερικά χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece