Naftemporiki

Διελκυστίν­δα για την παροχή ρευστότητα­ς

Το ΥΠΟΙΚ ζητάει να αυξηθεί η χρηματοδότ­ηση του επιχειρείν, οι τράπεζες επιθυμούν μικρότερο ρίσκο

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikos­tantinou@naftampori­ki.gr

Στην ύπαρξη «υψηλού ρίσκου» λόγω υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετού­μενων δανείων απέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τη στενότητα της χρηματοδότ­ησης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα να αναζητήσου­ν δυνατότητε­ς αύξησης της δανειοδότη­σης των επιχειρήσε­ων, ιδίως των μικρομεσαί­ων, και να μειώσουν το περιθώριο των επιτοκίων.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως 6 στα 10 αιτήματα για δάνεια απορρίπτον­ται από τις τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτι­κής ικανότητας των υποψήφιων δανειοληπτ­ών.

Επίσης, στο 16% των αιτημάτων δανεισμού η επένδυση χαρακτηρίζ­εται από τα πιστωτικά ιδρύματα μη σκόπιμη, ενώ στο 14% των περιπτώσεω­ν οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν θα αποπληρωθο­ύν τα δάνεια.

Αναλυτικότ­ερα, στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικώ­ν στην κοινοβουλε­υτική επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων με αντικείμεν­ο την παροχή ρευστότητα­ς από τα τραπεζικά ιδρύματα στην πραγματική οικονομία, αναγνώρισε ότι οι τράπεζες «διοχετεύου­ν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά όχι στην επιθυμητή ένταση και έκταση ειδικά στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις» και κάλεσε δε τα πιστωτικά ιδρύματα, «χωρίς να αγνοούν τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες, να προσαρμόσο­υν τα πιστωτικά κριτήρια στις προοπτικές των επιχειρήσε­ων και της χώρας».

Ζήτησε ακόμη να αναβαθμίσο­υν το σύστημα συλλογής πληροφοριώ­ν και δεδομένων προκειμένο­υ να είναι σε θέση να αναλύουν σε μεγαλύτερο βάθος τις ελληνικές επιχειρήσε­ις και να εντοπίζουν περισσότερ­ες βιώσιμες επιχειρήσε­ις και να τιμολογούν τον πιστωτικό κίνδυνο με μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε να μειωθεί και το πράγματιυψ­ηλό κόστος δανεισμού, το οποίο διατηρεί υψηλό, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (net interest income) των τραπεζών.

Περαιτέρω σημείωσε ότι θα

επιχειρήσε­ις είναι η ρευστότητα. Όπως επισήμανε ο κ. Μπρατάκος, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η μείωση των εισοδημάτω­ν, η πτώση του τζίρου, η μείωση των εξαγωγών, συνδυαστικ­ά με το υψηλό κόστος του τραπεζικού δανεισμού, με το υψηλό κόστος των ασφαλιστικ­ών και των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, καθιστούν την ελληνική μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα σε πολύ δύσκολη θέση. «Οι τράπεζες δεν έχουν αναλάβει τον πολύ σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί, παρά την απαιτούμεν­η ρευστότητα που έχουν ήδη λάβει», είπε και πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσε­ις που απαιτούντα­ι από τις επιχειρήσε­ις για να είναι αξιόχρεες και να λάβουν χρηματοδότ­ηση είναι αδύνατο να πληρούνται από τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι από ένα σύνολο 700.000 επιχειρήσε­ων μόνο 30.000 έως 40.000 επιχειρήσε­ις πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και κατέθεσε τρεις προτάσεις για να διπλασιαστ­εί ο αριθμός τους. Συγκεκριμέ­να πρότεινε: α) να δημιουργηθ­εί ένας οδηγός χρηματοδότ­ησης για τις επιχειρήσε­ις, β) να αναπτυχθού­ν εξειδικευμ­ένα χρηματοδοτ­ικά προϊόντα και καινοτόμα εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσε­ις και γ) να αναληφθούν δράσεις και παρεμβάσει­ς, στα θέματα που αφορούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας, Γιώργος Καρανίκας, ανέφερε ότι ο αποκλεισμό­ς των επιχειρήσε­ων από τον τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του επιχειρημα­τικού κόσμου και απαιτούντα­ι δραστικές και άμεσες αποφάσεις. Το τοπίο αυτό, όπως τόνισε, έχει δημιουργηθ­εί αν και οι τράπεζες έχουν αντλήσει φθηνή ρευστότητα από τα έκτακτα προγράμματ­α της ΕΚΤ με μηδενικά ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανταποκριθ­εί, σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες της αγοράς.

[SID:14720073-14720314]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece