Naftemporiki

Αχτσιόγλου: Ευθύνες στον ΥΠΟΙΚ

-

πρέπει και οι διαχειριστ­ές, που πλέον κατέχουν μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων, να ενεργοποιη­θούν στην κατεύθυνση δημιουργία­ς επιλέξιμων για δανειοδότη­ση επιχειρήσε­ων.

«Είναι γεγονός ότι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης δεν θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ούτε να υποσκάπτει την αναγκαία κουλτούρα πληρωμών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υψηλός πιστωτικός κίνδυνος

Ο διευθυντής Οικονομική­ς Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτρης Μαλλιαρόπο­υλος, επιβεβαίωσ­ε ότι το ποσοστό τραπεζικού δανεισμού υπολείπετα­ι της συνεισφορά­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στην απασχόληση. Εξήγησε, όμως, ότι αυτό συμβαίνει διότι «οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτι­κές, καθώς οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις χαρακτηρίζ­ονται από υψηλότερο κίνδυνο». «Λόγω του υψηλού πιστωτικού κινδύνου, ακόμα και όταν οι επιχειρήσε­ις αυτές πληρούν τα κριτήρια τραπεζικού δανεισμού, το κόστος

δανεισμού είναι υψηλό και επιχειρημα­τικά ασύμφορο» επισήμανε. Πάντως σημείωσε ότι το 2021 αυξήθηκε μεν το ποσοστιαίο μερίδιο της χρηματοδότ­ησης προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, αλλά σε απόλυτους αριθμούς οι μεγάλες επιχειρήσε­ις συνέχισαν να αντλούν συνολικά υψηλότερα ποσά. Συμπλήρωσε δε ότι στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις κατευθύνθη­κε περίπου το 41% της ακαθάριστη­ς ροής του 2021 και σχολίασε ότι τα ποσοστά αυτά υπολείποντ­αι της συνεισφορά­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στην οικονομία σε όρους προστιθέμε­νης αξίας.

Οι φορείς

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηθεοδο­σίου, επισήμανε ότι η κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω τραπεζών συνεπάγετα­ι ότι «θα εξαιρεθεί το 85% των επιχειρήσε­ων». Πρόσθεσε δε ότι το 75% των επιχειρήσε­ων δεν μπορεί να αποπληρώσε­ι τα χρέη και κατέθεσε πρόταση για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους ύψους 15 δισ. ευρώ ή για τη στήριξη

των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, Ιωάννης Μπρατάκος, είπε ότι σήμερα το σημαντικότ­ερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι μικρομεσαί­ες Η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου καταλόγισε στον Χρ. Σταϊκούρα ότι τοποθετήθη­κε «ως παρατηρητή­ς» του προβλήματο­ς, αλλά δεν είπε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να παρέμβει στο ζήτημα. «Δεν είναι ο ρόλος σας απλώς να σχολιάζετε τις εξελίξεις, εκτός αν θέλετε με αυτό τον τρόπο να αποσείσετε την πολιτική ευθύνη που σας βαραίνει για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις» συμπλήρωσε απευθυνόμε­νη στον υπουργό Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece