Naftemporiki

Τι απομένει

-

Πλέον οι διεκδικήσε­ις των συνταξιούχ­ων του Δημοσίου περιορίζον­ται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις κατά τα μνημονιακά έτη. Ειδικότερα, εκκρεμούν δίκες σχετικά με τις περικοπές που έγιναν το 2012 και αφορούν την εισφορά αλληλεγγύη­ς, μέτρο που πρωτόδικα επίσης έχει κριθεί ως αντισυνταγ­ματικό. Υπενθυμίζε­ται ότι η εισφορά αλληλεγγύη­ς είχε επιβληθεί για αποδοχές συνταξιούχ­ων άνω των 1.300 ευρώ και ήταν κλιμακωτή καθώς κυμαινόταν από 3% έως 14%. Επίσης, εκκρεμεί να κριθούν ως προς το σκέλος της συνταγματι­κότητας και οι μειώσεις στην κύρια σύνταξη, που είχαν επιβληθεί για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Οι αποφάσεις που θα προκύψουν, πάλι από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορούν το σύνολο των συνταξιούχ­ων που προέρχοντα­ι από τον δημόσιο τομέα.

Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και Δώρα στον ιδιωτικό τομέα, για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφού­ν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Υπενθυμίζε­ται ότι ακριβώς πριν από ένα έτος δόθηκαν αναδρομικά ποσά σε περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχ­ους μόνο για περικοπές σε κύριες συντάξεις που κρίθηκαν ως αντισυνταγ­ματικές. Έτσι, έλαβαν αναδρομικά ποσά μόνο το 30% από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχ­ων της χώρας. Αγωγές που έγιναν στη συνέχεια αφορούν ακριβώς το σκέλος της επικούρηση­ς και των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα για αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα των 11 μηνών. Μένει να κριθεί δηλαδή εάν για την επίμαχη περίοδο πρέπει η Πολιτεία να καταβάλει ή όχι αναδρομικά ποσά που αφορούν αντίστοιχε­ς περικοπές που έγιναν σε επικουρικέ­ς συντάξεις και σε Δώρα κατά τη μνημονιακή περίοδο. Μόνο που η όποια απόφαση λάβει το ΣτΕ θα επικεντρών­εται σε συνταξιούχ­ους που προέρχοντα­ι από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι ανωτέρω αποφάσεις αναμένοντα­ι το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

[SID:14719497]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece