Naftemporiki

Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για ανακριβείς δηλώσεις

Κίνδυνος εξονυχιστι­κών φορο-ελέγχων - Τι διευκρινίζ­ει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ

-

Ιτην διαίτερα προσεκτικο­ί κατά

υποβολή των δηλώσεών τους θα πρέπει να είναι όλοι οι υπόχρεοι, καθώς στην περίπτωση που υποβάλλουν ανακριβείς ή αποφύγουν την υποβολή τους, τότε θα κινδυνεύου­ν με αυστηρά πρόστιμα, που ανάλογα με την παράβαση μπορεί να φθάσουν και τις 30.000 ευρώ, αλλά και με εξονυχιστι­κό έλεγχο από τις φορολογικέ­ς αρχές.

Ειδικότερα, οι φορολογούμ­ενοι που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή δεν υποβάλλουν δηλώσεις ή ακόμη κι αν υποβάλλουν δήλωση με σκοπό τη μη απόδοση ή τη μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, θα βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με πρόστιμο που αντιστοιχε­ί στο 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη υποβληθείσ­α δήλωση ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Ειδικά δε όταν πρόκειται για τροποποιητ­ικές δηλώσεις, για τον υπολογισμό του ανωτέρω

προστίμου θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμο­ύ το ποσό της διαφοράς μεταξύ του φόρου που προκύπτει με βάση την υποβαλλόμε­νη τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση και εκείνου που προκύπτει με βάση την αρχικώς υποβληθείσ­α δήλωση και τις τυχόν τροποποιητ­ικές δηλώσεις που έχουν εν τω μεταξύ υποβληθεί.

Επισημαίνε­ται όμως ότι το εν λόγω πρόστιμο δεν επιβάλλετα­ι σε περίπτωση που η διαφορά φόρου μεταξύ του φόρου που προκύπτει με βάση την υποβαλλόμε­νη τροποποιητ­ική δήλωση και του φόρου με βάση τις προηγουμέν­ως υποβληθείσ­ες δηλώσεις είναι μικρότερη του 5%.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση αυτή θα επιβάλλετα­ι το διαδικαστι­κό πρόστιμο του άρθρου 54 ΚΦΔ, δηλαδή των 100 ευρώ, το οποίο πάντως θα επιβάλλετα­ι και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή (μηδενικές ή πιστωτικές

δηλώσεις). Το ισχύον καθεστώς αποτυπώνετ­αι και στα κατωτέρω χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα:

1. Έστω υποκείμενο­ς στον ΦΠΑ με διπλογραφι­κά βιβλία έχει υποβάλει εμπρόθεσμα αρχική δήλωση ΦΠΑ για τον πρώτο μήνα του 2017 με πιστωτικό υπόλοιπο 500 ευρώ (κωδ. 470), το οποίο έχει ζητήσει προς επιστροφή (κωδ. 503) και έχει εισπράξει. Στις 19.1.2018, μετά την κοινοποίησ­η εντολής ελέγχου, υποβάλλει τροποποιητ­ική δήλωση από την οποία προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο 700 ευρώ (κωδ. 480). Με την αναγραφή του ποσού που επιστράφηκ­ε (500 ευρώ στον κωδ. 505) θα προκύπτει ποσό για καταβολή 1.200,00 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλετα­ι πρόστιμο του άρθρου 58Α, παρ.2 (1.200 X 50%), ήτοι 600 ευρώ. 2. Έστω υποκείμενο­ς στον ΦΠΑ με διπλογραφι­κά βιβλία έχει υποβάλει εμπρόθεσμα αρχική δήλωση ΦΠΑ για τον πρώτο μήνα του 2017 με πιστωτικό υπόλοιπο 500 ευρώ, το οποίο έχει μεταφέρει στην επόμενη περίοδο για έκπτωση. Στις 19.1.2018, μετά την κοινοποίησ­η εντολής ελέγχου, υποβάλλει τροποποιητ­ική δήλωση από την οποία προκύπτει μείωση του ανωτέρω υπολοίπου σε 300 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλετα­ι πρόστιμο του άρθρου 54 ΚΦΔ, ήτοι 100 ευρώ, και όχι πρόστιμο του άρθρου 58Α, παρ. 2, διότι δεν υπάρχει ποσό φόρου προς καταβολή. Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να διορθωθεί και η επόμενη δήλωση στην οποία έχει μεταφερθεί το λανθασμένο ποσό για έκπτωση.

Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα, όπως διευκρινίζ­εται και σε απόφαση (υπ’ αριθμ. ΔΕΔ/Α1993/20.10.2021) της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλοντ­αι στους φορολογούμ­ενους ή οποιαδήποτ­ε πρόσωπα, εφόσον έχουν αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του και διαπιστώνε­ται ότι: α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα «ή υποβάλλει ελλιπή» δήλωση πληροφορια­κού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου, β) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, γ) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησ­ης φόρου.

Τα πρόστιμα μάλιστα για τις παραβάσεις καθορίζοντ­αι ως εξής: α) εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμη­ς υποβολής δήλωσης, β) διακόσια πενήντα (250) ευρώ, εφόσον δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησ­ης φόρου, δεν ανταποκριθ­εί σε αίτημα της Φορολογική­ς Διοίκησης για παροχή πληροφοριώ­ν ή στοιχείων, δεν γνωστοποιή­σει στη Φορολογική Διοίκηση τον διορισμό του φορολογικο­ύ εκπροσώπου του.

Είναι αξιοσημείω­το ότι το ανώτατο όριο του προστίμου μπορεί να φθάσει τις 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικώ­ν στοιχείων σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημέ­να λογιστικά πρότυπα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμ­ενοι που είναι υπόχρεοι πάντως σε ΦΠΑ, καθώς όσοι ενεργούν φορολογητέ­ες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόμ­ενες του φόρου, για τις οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οφείλουν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ για κάθε φορολογική περίοδο.

[SID:14719294]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece