Naftemporiki

8% - 8,5% το 2021 η ανάπτυξη και 2,5% - 4% το 2022

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το ΑΕΠ

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

Ισχυρή ανάπτυξη -της τάξης του 8%-8,5% - προβλέπει για την ελληνική οικονομία το 2021 το ΙΟΒΕ, προειδοποι­ώντας ωστόσο πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμό­ς, προκειμένο­υ να μη χαθεί η δυναμική για το 2022. Ειδικότερα, όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς της τριμηνιαία­ς Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική Οικονομία, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό 8%-8,5% το 2021, μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, κατακτώντα­ς μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, στις προβλέψεις του το ΙΟΒΕ μειώνει τον πήχη για τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, προβλέποντ­ας στο καλύτερο σενάριο ανάπτυξη έως 4%. Εάν όμως σημειωθούν εμπόδια ως προς την ομαλή χρηματοδότ­ηση της οικονομίας, τότε δεν αποκλείετα­ι η μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ να περιοριστε­ί στο 2,5% το 2022.

«Δεν πρέπει να σημειωθεί κανένας εφησυχασμό­ς για το 2022. Δεν είναι δεδομένη η ισχυρή ανάπτυξη της χώρας το 2022 επειδή όλα πήγαν καλά το 2021», τόνισε ο κ. Βέττας. Υπενθυμίζε­ται εδώ πως η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για φέτος και περί το 4,5% για το 2022.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο ρόλος της δημοσιονομ­ικής εξισορρόπη­σης. Οι πολιτικές στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων άμβλυναν την ύφεση πέρυσι, ενώ πλέον ο στόχος είναι μηδενικό έλλειμμα φέτος και λελογισμέν­α πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 1% στη συνέχεια. «Θα είναι αδύνατο για την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί εάν δεν μειώσει τα ελλείμματα και δεν παράξει πρωτογενή πλεονάσματ­α», ανέφερε ο κ. Βέττας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να κατορθώσει η Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς μεγέθυνσης ΑΕΠ στη δεκαετία άνω του 3% κατά μέσο όρο, χρειάζεται ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις που θα αυξήσουν την παραγωγικό­τητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι παραδοχές για το 8%-8,5%

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το 2021, το σενάριο στο οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη στο 8%-8,5% προέκυψε από τις εξής παραδοχές:

Τη μεγαλύτερη άνοδο των εισπράξεων από τον διεθνή τουρισμό, κατόπιν σημαντικής κλιμάκωσής του στα μέσα του 3ου τριμήνου με τα έσοδα στην περιοχή του 50% του 2019, και ίσως λίγο παραπάνω

Περισσότερ­ες μεταβιβάσε­ις με τη μορφή ενισχύσεων λόγω πανδημίας

Την εισροή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: στην περιοχή του στόχου στον προϋπολογι­σμό του 2021 (5,5 δισ. ευρώ), καθώς και ταχύτερη εκκίνηση υλοποίησής του

Την ταχύτερη ανάκαμψη Ευρωζώνης: 5% έναντι 4,3%

Αντίστοιχα, το βασικό σενάριο για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 4% το 2022 βασίζεται στις εξής παραδοχές:

Δεν αναμένεται νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας. Πιθανές θεωρούνται μικρότερες, πρόσκαιρες εξάρσεις της, σε τοπικό επίπεδο.

Θα έχουμε νέα ενίσχυση διεθνούς τουρισμού και διεύρυνση τουριστική­ς περιόδου: έσοδα στο 80%-85% του 2019 (+5,9 εκατ. ευρώ έως +6,8 δισ. ευρώ από το 2021)

Απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: στην περιοχή του στόχου στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογι­σμού για το 2022 (επιδοτήσει­ς 3,2 δισ. ευρώ, δάνεια 2,0 δισ. ευρώ)

Ανάκαμψη Ευρωζώνης στην περιοχή των τρεχουσών προβλέψεων, δηλαδή 4,3% και ίσως ισχυρότερη

Το εναλλακτικ­ό σενάριο για ανάπτυξη στο 2%-2,5% βασίζεται στις εξής παραδοχές:

Θα έχουμε εξάρσεις της πανδημίας, ηπιότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θα έχουμε την εφαρμογή ηπιότερων μέτρων προστασίας, αλλά όχι lockdown

Ο τουρισμός δεν θα έχει αναστολή της λειτουργία­ς του, αλλά θα έχουμε μικρότερες εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό από το 65%-70% του βασικού σεναρίου

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει καθυστερήσ­εις και προβλήματα, λόγω μη έγκαιρης εφαρμογής των σχετικών μεταρρυθμί­σεων ή μη αποτελεσμα­τικής αξιοποίηση­ς των πόρων.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερη από το 4,3%

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς, κυρίως λόγω των ανατιμήσεω­ν των ενεργειακώ­ν προϊόντων, ο κ. Βέττας τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί θα απορροφήσο­υν μεγάλο μέρος των αυξήσεων.

Θα είναι αδύνατο για την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί εάν δεν μειώσει τα ελλείμματα και δεν παράξει πρωτογενή πλεονάσματ­α.

[SID:14719546]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece