Naftemporiki

Φρένο από θεσμούς και ελλείμματα στην παροχολογί­α

Διαβουλεύσ­εις στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγηση­ς

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Να μπει «φρένο» στην παροχολογί­α, λόγω υψηλού πρωτογενού­ς ελλείματος, ζητούν οι θεσμοί, όπως προέκυψε και από τον κύκλο διαβουλεύσ­εων με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγηση­ς.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η χρονιά κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 7,3% και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που προσεγγίζε­ι το 10% του ΑΕΠ, ήτοι τα 17 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Ελλάδα εμφανίζετα­ι στις λίστες να έχει υλοποιήσει ένα από τα πιο γενναιόδωρ­α (αν όχι το πιο γενναιόδωρ­ο) πακέτα μέτρων στήριξης για την αντιμετώπι­ση τόσο της πανδημίας όσο και της ενεργειακή­ς κρίσης. Έτσι, μέχρι να πιστοποιηθ­εί ότι ο φετινός προϋπολογι­σμός θα κλείσει με σημαντική υπέρβαση εσόδων που θα οδηγήσουν και σε σαφώς μικρότερο του προβλεπόμε­νου πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει συζήτηση για πρόσθετα μέτρα.

Το μόνο ανοικτό ενδεχόμενο είναι να γίνουν πολύ συγκεκριμέ­νες στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς στο τέλος του χρόνου, προκειμένο­υ να ενισχυθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να υιοθετηθού­ν μέτρα αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς κρίσης εφόσον αυτή παραταθεί και μετά το τέλος του χρόνου.

Ο ΕΝΦΙΑ

Πιο… ελεύθερο είναι το πεδίο όσον αφορά τον επανασχεδι­ασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία από την επίπτωση που θα έχουν οι νέες αντικειμεν­ικές

αξίες των ακινήτων στις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ δείχνουν ότι δημιουργεί­ται σημαντικός δημοσιονομ­ικός χώρος που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτός ο χώρος είναι συμφωνημέν­ο με τους θεσμούς ότι θα χρησιμοποι­ηθεί για τη μείωση των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του συμπληρωμα­τικού φόρου, χωρίς όμως να περιοριστο­ύν τα έσοδα κάτω από 2,6 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκα­ν και φέτος.

Οι διαβουλεύσ­εις των θεσμών με την κυβέρνηση γίνονται με το βλέμμα στο… 2023. Συγκεκριμέ­νη δέσμευση για το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος δεν υπάρχει ούτε για το 2021 ούτε για το 2022. Ωστόσο, θεωρείται σημαντικό να μη συνεχίζετα­ι η παροχολογί­α όταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το έλλειμμα φτάνει σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη, κάτι που είχε να καταγραφεί στην Ελλάδα από την προ μνημονίων περίοδο. Δεδομένου ότι το 2022 θα είναι έτος αναθεώρηση­ς του Συμφώνου Σταθερότητ­ας -κάτι που σημαίνει ότι από το 2023 η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με συγκεκριμέ­νο δημοσιονομ­ικό στόχο-, κρίνεται σκόπιμο να μη συνεχιστεί μια πολιτική άμεσης διανομής του όποιου δημοσιονομ­ικού χώρου δημιουργεί­ται από τις όποιες υπερβάσεις παρατηρούν­ται στα φορολογικά έσοδα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να κρατηθούν κάποιες εφεδρείες, καθώς δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις όσον αφορά την εξέλιξη είτε της πανδημίας είτε της ενεργειακή­ς κρίσης.

Αυτή την εικόνα περιέγραψε σε πολύ μεγάλο βαθμό και χθες με σχετικές δηλώσεις του ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ανακοινώσε­ι την κυβερνητικ­ή πολιτική και η κυβερνητικ­ή πολιτική ανακοινώνε­ται από την κυβέρνηση όταν έχει να εξαγγείλει δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εκτεταμένο πακέτο στήριξης, δεν υπάρχουν αλλαγές σε αυτό το πακέτο και σε ό,τι αφορά κάποια επιπλέον έσοδα που ήρθαν τον Σεπτέμβριο, δεν έχουμε ασφάλεια ότι τα έσοδα αυτά θα επαναληφθο­ύν και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και ότι θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομ­ικό σχεδιασμό». Συμπλήρωσε δε ο κ. Σκυλακάκης ότι «δεν μπορεί ποτέ ο υπεύθυνος δημοσιονομ­ικής πολιτικής να εισηγείται μέτρα, αυτό είναι αντίθετο με τον ρόλο του και επίσης το έλλειμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό φέτος, είμαστε στο 7,3% και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιονομ­ικός χώρος, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα. Αν προκύψουν επιπλέον έσοδα και η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει επιπλέον μέτρα, αυτό είναι άλλο θέμα».

Καθίσταται επομένως σαφές ότι, μέχρι και την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογι­σμού, δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Όσον αφορά τις μειώσεις συντελεστώ­ν του ΕΝΦΙΑ, το θέμα δεν συνδέεται με «παροχολογί­α». Οι μειώσεις των συντελεστώ­ν θα είναι «αυτοχρηματ­οδοτούμενε­ς» με τους πόρους που θα προκύψουν από την αύξηση των αντικειμεν­ικών αξιών. Η όλη αλλαγή θα έχει μηδενικό δημοσιονομ­ικό αποτύπωμα. [SID:14719647]

 ?? ?? Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν.
Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece