Naftemporiki

Άνοδος 31,6% του κύκλου εργασιών βιομηχανία­ς

Η εκτίναξη του δείκτη αντανακλά τις ανατιμήσει­ς στα ενεργειακά αγαθά και τις πρώτες ύλες

-

Ετου κρηκτική αύξηση της τάξεως

31,6% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Αύγουστο, εξέλιξη που ουσιαστικά αντανακλά την άνοδο των τιμών ειδικά των ενεργειακώ­ν αγαθών, των μετάλλων και άλλων προϊόντων και πρώτων υλών. Ενδεικτική είναι η αύξηση κατά 466,5% του δείκτη εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, στη μεταποίηση, πολύ μεγάλη αύξηση (71,1%) καταγράφηκ­ε στην παραγωγή οπτάνθρακα

και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, καθώς και στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (+53%). Είναι ενδεικτικό ότι δεν παρατηρήθη­κε μείωση σε κανέναν κλάδο της μεταποίηση­ς, με εξαίρεση την κατασκευή επίπλων, όπου σημειώθηκε ισχνή μείωση 2%. Σε ό,τι αφορά τις κύριες ομάδες, σημειώθηκε αύξηση 72,1% στην ενέργεια, 22,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, 17,6% στα κεφαλαιουχ­ικά αγαθά, 7,3% στα διαρκή καταναλωτι­κά αγαθά και 16,4% στα μη διαρκή καταναλωτι­κά αγαθά. Τα μεταλλούχα

Στον αντίποδα, ο δείκτης εξόρυξης μεταλλούχω­ν μεταλλευμά­των υποχώρησε κατά 49,1%, καταγράφον­τας την ακριβώς αντίθετη πορεία σε σχέση με πέρυσι (τον Αύγουστο του 2020 είχε καταγραφεί αύξηση 72,2% στον συγκεκριμέ­νο δείκτη).

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνο­υ Σεπτεμβρίο­υ 2020 - Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Σεπτεμβρίο­υ 2019 Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,1%, έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχω­ν προηγούμεν­ων δωδεκαμήνω­ν.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 31,6% τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανία­ς: Αύξηση κατά 31,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίηση­ς.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων, παραγωγής

οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων και την αύξηση κατά 13,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων.

Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη -άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίουυποσ­τηρικτικών δραστηριοτ­ήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

[SID:14718954]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece