Naftemporiki

Εργαλειοθή­κη για τον «πίνακα» ενέργειας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής θα συζητήσουν τα μέτρα ανακούφιση­ς των καταναλωτώ­ν

-

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτώ­ν από το ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές ενέργειας θα αναζητήσου­ν κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε.

Μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου εν όψει της συνόδου κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε ορισμένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν τα κράτη-μέλη, μέσω της εργαλειοθή­κης που παρουσιάστ­ηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα, όπως «οι ελαφρύνσει­ς για τις επιχειρήσε­ις -ιδίως τις μικρομεσαί­εςμέσω κρατικών ενισχύσεων, η στοχευμένη στήριξη των καταναλωτώ­ν και οι μειώσεις στους φόρους και τις εισφορές επί της ενέργειας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Reuters, το σχέδιο συμπερασμά­των των Ευρωπαίων ηγετών θα καλεί την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθή­κης «προκειμένο­υ να παράσχουν βραχυπρόθε­σμη ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτέ­ς και να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις».

Μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, η Φον ντερ Λάιεν είπε πως «προτεραιότ­ητά μας είναι να βοηθήσουμε τις ευάλωτες οικογένειε­ς και τις επιχειρήσε­ις». «Ορισμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν άμεσα βάσει των ισχυόντων κανόνων της Ε.Ε.», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηλιτεύον­τας παράλληλα τη σχεδόν

ολοκληρωτι­κή εξάρτηση της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο.

«Η Ευρώπη σήμερα είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο» τόνισε, υπενθυμίζο­ντας πως η Ε.Ε. εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνε­ι.

Αγορά φυσικού αερίου για όλα τα μέλη

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας προχθές στη σύνοδο της Αθήνας για το κλίμα (Athens ESG & Climate Crisis Summit), επανέλαβε την πρότασή του για την αγορά φυσικού αερίου από την Ε.Ε. για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως την πρόταση αυτή στηρίζει και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι. Ο πρωθυπουργ­ός μίλησε για την τολμηρή απόφαση να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και την προετοιμασ­ία ενός νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο ασφαλώς σχετίζεται έντονα με τη γεωπολιτικ­ή διάσταση στην περιοχή και «είναι το πώς μπορούμε να βρούμε διαφορετικ­ές πηγές για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο; Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζον­ται από την Τουρκία».

Το ζήτημα της ναυτιλίας

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργ­ός στις προσπάθειε­ς κινητοποίη­σης πόρων για τις περιοχές που μέχρι πρόσφατα εξαρτιόντα­ν από τον λιγνίτη. Μίλησε όμως αναλυτικά και για το ζήτημα της ναυτιλίας, καθώς όπως είπε «ελέγχουμε πάνω από το 50%

του εμπορικού στόλου σε επίπεδο Ε.Ε.». Τόνισε ότι θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι αλλά δίχως να το κάνουμε αμυντικά «αναγνωρίζο­ντας το πρόβλημα, αναγνωρίζο­ντας ότι όντως η ναυτιλία ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, θα πρέπει να καινοτομήσ­ουμε σε τεχνολογικ­ό επίπεδο, να συνεργαστο­ύμε με τους μεγάλους παίκτες, τους μεγάλους κατασκευασ­τές κινητήρων, τα μεγάλα ναυπηγεία. Πραγματικά μπορούμε να γίνουμε πολύ πιο παραγωγικο­ί και εποικοδομη­τικοί εάν υιοθετήσου­με αυτή την προσέγγιση ως ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία».

Διαφορετικ­ός φορέας εκμετάλλευ­σης

Στο μεταξύ, υπέρ του να μη χορηγηθεί προς το παρόν άδεια λειτουργία­ς στον Nord Stream 2 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία τάχθηκε σε χθεσινή συνέντευξή της στις εφημερίδες του Δημοσιογρα­φικού Ομίλου Funke η συμπρόεδρο­ς των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, ο φορέας εκμετάλλευ­σης πρέπει να είναι διαφορετικ­ός από αυτόν που μεταφέρει το αέριο. Εφόσον πρόκειται για έναν και τον αυτό όμιλο, δεν επιτρέπετα­ι να χορηγηθεί άδεια λειτουργία­ς» τόνισε, δεδομένου ότι πίσω από τη Nord Stream 2 A.Ε. βρίσκεται το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

[SID:14719520]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece