Naftemporiki

Οι μεγαλύτερο­ι ρυπαντές αυξάνουν την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Αντί να μειώσουν, αυξάνουν την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων οι περισσότερ­ο αναπτυγμέν­ες οικονομικά χώρες, καθιστώντα­ς ανέφικτη την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασί­ας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματ­ος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α εν όψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που ξεκινά στις 31 του μήνα στη Γλασκόβη, οι μεγάλες οικονομίες θα παραγάγουν υπερδιπλάσ­ια ποσότητα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπονομεύον­τας τον στόχο για την καταπολέμη­ση της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Η έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνε­ι πως η παραγωγή πετρελαίου και αερίου θα αυξηθεί και μόνο η παραγωγή άνθρακα θα παρουσιάσε­ι ελαφρά κάμψη. Επισημαίνε­ι ακόμη πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης από αυτήν που διαπίστωνε στην πρώτη έκθεση το 2019.

Παρά τις υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου και τους στόχους για μηδενικές εκπομπές ρύπων, οι μεγαλύτερο­ι ρυπαντές και παραγωγοί πετρελαίου, αερίου και άνθρακα

δεν έχουν καθορίσει σχέδια για την ταχεία μείωση της παραγωγής υδρογονανθ­ράκων, η οποία είναι απαραίτητη για να περιοριστε­ί η άνοδος της θερμοκρασί­ας τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα οι ερευνητές από τη Διακυβερνη­τική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προειδοποι­ούσαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρωπότητ­α η αύξηση της θερμοκρασί­ας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου στον αιώνα που διανύουμε. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται περιορισμό­ς των εκπομπών άνθρακα κατά 45% περίπου έως το 2030 στα επίπεδα του 2010. Προειδοποί­ηση εις ώτα μη

ακουόντων, αφού αντί να περιορίζου­ν την παραγωγή άνθρακα, οι μεγαλύτερε­ς χώρες ρυπαντές σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους υδρογονανθ­ράκων, όπως επισημαίνε­ι η έκθεση του ΟΗΕ. Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά την ανάλυση των στοιχείων 15 μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, συμπεραίνε­ι ότι αυτοί σχεδιάζουν να παραγάγουν συνολικά περίπου 110% περισσότερ­α ορυκτά καύσιμα το 2030 από την ποσότητα που θα ήταν συμβατή με τον στόχο για περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασι­ών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και 45% περισσότερ­ο από αυτήν που θα ήταν συμβατή

με τον στόχο των 2 βαθμών. Τα σχέδια των 15 χωρών που αναλύθηκαν προβλέπουν αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως τουλάχιστο­ν το 2040. Αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 240% περισσότερ­ο άνθρακα, 57% περισσότερ­ο πετρέλαιο και 71% περισσότερ­ο φυσικό αέριο το 2030 από αυτό που απαιτείται για να περιοριστε­ί η άνοδος της θερμοκρασί­ας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Από τα τρία αυτά ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή αερίου προβλέπετα­ι να αυξηθεί περισσότερ­ο μεταξύ του 2020 και του 2040 βάσει των σχεδίων των κυβερνήσεω­ν.

Οι χώρες που εξετάστηκα­ν στην έκθεση είναι οι: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα συναντηθού­ν στη Γλασκόβη της Σκωτίας από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), η οποία έχει στόχο να ενισχυθεί η δράση για την αντιμετώπι­ση των κλιματικών αλλαγών βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

[SID:14719284]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece