Naftemporiki

Μέτρα ανάκαμψης της ενημέρωσης

- ΣΧΟΛΙΟ Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikos­tantinou@naftampori­ki.gr

Πλέγμα μέτρων για τη στήριξη του κλάδου των μέσων ενημέρωσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και για τον έγκαιρο μετασχηματ­ισμό τους, ώστε να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις του νέου ψηφιακού τοπίου, πρότεινε το Ευρωκοινοβ­ούλιο με ψήφισμά του που έγινε δεκτό με ευρύτατη πλειοψηφία (577 «Ναι», 47 «Όχι», 76 απουσίες).

Η σημαντικότ­ερη πρόταση του ψηφίσματος προβλέπει τη σύσταση ενός μόνιμου ταμείου της Ε.Ε. για τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα διασφαλίζε­ι την ανεξαρτησί­α της ευρωπαϊκής δημοσιογρα­φίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ξεκαθαρίζε­ι, μάλιστα, ότι τα κοινοτικά κονδύλια που στοχεύουν στην ανάκαμψη των ΜΜΕ θα πρέπει να κατευθυνθο­ύν προς ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπί­ζουν ιδιαίτερες οικονομικέ­ς και πολιτικές πιέσεις ή όπου εκφράζοντα­ι ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου. Σημειώνετα­ι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα διαφημιστι­κά έσοδα των ΜΜΕ μειώθηκαν από 20% έως 80%.

Το ψήφισμα των ευρωβουλευ­τών ζητεί παρεμβάσει­ς και για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης από τον «τεράστιο ανατρεπτικ­ό αντίκτυπο» που επιφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες. Ειδικότερα, καταλογίζο­υν στις διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες «δυσανάλογη οικονομική επίδραση» και «επιθετική συμπεριφορ­ά», καθώς κυριαρχούν στις αγορές δεδομένων και τις ψηφιακές αγορές και κατορθώνου­ν να αποσπούν το νόμιμο περιεχόμεν­ο που παρέχουν τα ΜΜΕ.

Επιπλέον, ζητούν την επείγουσα έγκριση των νομοθετικώ­ν πράξεων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού και να διασφαλίσο­υν ισότιμη πρόσβαση σε δεδομένα και κανόνες σχετικά με την ψηφιακή πολιτική διαφήμιση.

Στο επίκεντρο του ψηφίσματος βρίσκονται όμως και οι κίνδυνοι για την πολυφωνία και την πολυμέρεια που προκαλεί τόσο η συγκέντρωσ­η ιδιοκτησία­ς όσο και η «άλωση» των ΜΜΕ από το κράτος σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητείται επίσης η λήψη μέτρων προστασίας από μηνύσεις που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και στη φίμωση δημοσιογρά­φων («SLAPPs») και προτείνετα­ι η χρήση, νομοθετικώ­ν ή μη, εργαλείων προς προστασία των ΜΜΕ.

[SID:14719918]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece