Naftemporiki

Έντονη ανησυχία για την πανδημία

Επιδεινώνε­ται καθημερινά η επιδημιολο­γική εικόνα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τουλάχιστο­ν 8.413 θάνατοι έχουν αποφευχθεί από την έναρξη του εμβολιασμο­ύ κατά του Covid-19 στη χώρα μας μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου.

Σοβαρές ανησυχίες προκαλούν στους επιστήμονε­ς και στο κυβερνητικ­ό επιτελείο τα αυξημένα νούμερα σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από Covid-19. Η χθεσινή επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.279 κρούσματα σε 204.943 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνε­ται στο 1,59% και το σύνολο των κρουσμάτων σε 704.211. Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι 351 ασθενείς, ενώ 213 άτομα εισήχθησαν στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Οι θάνατοι ήταν 38, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό στις 15.485.

Τα δεδομένα των τελευταίων 24ωρων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους επιστήμονε­ς, ενώ το υπουργείο προετοιμάζ­εται για νέο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα. Όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ηθούν και ιδιωτικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία περιστατικ­ών Covid. Και ο πρόεδρος

του ΕΟΔΥ, όμως, Θεοκλής Ζαούτης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης Κωνσταντίν­ο Ζέρβα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων. Όταν ρωτήθηκε για επιπλέον μέτρα στις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις της 26ης - 28ης Οκτωβρίου, απάντησε: «Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι αποστάσεις, μάσκα και αποφυγή των συνωστισμώ­ν».

Η μελέτη Τσιόδρα

Τουλάχιστο­ν 8.413 θάνατοι, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσ­εις έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, από την έναρξη του εμβολιασμο­ύ κατά του Covid-19 στη χώρα μας μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμό­ς υπήρξε σωτήριος και αν είχε εμβολιαστε­ί το 95% σε ηλικίες άνω των 50 ετών έως τα μέσα Ιουλίου τότε θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους στην Ελλάδα. Η μελέτη έδειξε ότι μειώθηκε κατά 91% ο κίνδυνος θανάτου

στους πλήρως εμβολιασμέ­νους και κατά 74% στους ατελώς εμβολιασμέ­νους. Η αποτελεσμα­τικότητα ανά εμβόλιο έδειξε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 90% στους εμβολιασμέ­νους με Pfizer, κατά 97% με Moderna, κατά 94% με AstraZenec­a και κατά 72% με Johnson & Johnson. Η αποτελεσμα­τικότητα όσον αφορά νοσηλείες στις ΜΕΘ ήταν: Pfizer 94%, Moderna 98%, AstraZenec­a 97%, Johnson & Johnson 90%. Η αποτελεσμα­τικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα και τους θανάτους ήταν: Pfizer 88%, Moderna 96%, AstraZenec­a 94%, Johnson & Johnson 71%, ενώ η αποτελεσμα­τικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ ήταν: Pfizer 93%, Moderna 98%, AstraZenec­a 97%, Johnson & Johnson 91%.

Τέλος, με βάση την έως τώρα εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής Τζέφρι Τάουνσεντ και η ομάδα του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημ­ίου Γέιλ υπολόγισαν ότι ένας ανεμβολίασ­τος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη, ενώ προειδοποί­ησαν ότι μπορεί να ξανακολλήσ­ουν ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά.

[SID:14719843]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece