Naftemporiki

Στις «ράγες» μπαίνει η Σιδηροδρομ­ική Εγνατία

Το 2022 ξεκινούν οι μελέτες για τη γραμμή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσ­α

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα πιο φιλόδοξα projects του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας, η Σιδηροδρομ­ική Εγνατία, με κόστος τουλάχιστο­ν 4 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, έρχεται στο προσκήνιο ένα σημαντικό έργο που θα συνδέσει τη χώρα μας με τον διευρωπαϊκ­ό διάδρομο Orient/ East Med, όμως η δυσκολία χρηματοδότ­ησης το είχε μέχρι σήμερα αφήσει στο περιθώριο. Ειδικότερα, δε, το κομμάτι της λεγόμενης Δυτικής Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας θεωρείτο μάλλον ανέφικτο.

Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως προέκυψε από συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννη­ς με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, το 2022 ξεκινούν οι μελέτες για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσ­α.

Οι μελέτες θα εκπονηθούν από τον ΟΣΕ και αφορούν ουσιαστικά ένα τμήμα, το δυτικό, από το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επέκταση του εθνικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Κόστος 1 δισ. ευρώ

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότ­ηση θα καλυφθεί από το CEF II για να ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες που αφορούν τη γραμμή Καλαμπάκα - Ιωάννινα Ηγουμενίτσ­α, Καλαμπάκα - Κοζάνη, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για μία νέα γραμμή μεταξύ Κοζάνης και Βέροιας.

Η νέα σιδηροδρομ­ική γραμμή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσ­α έχει αρκετές δυσκολίες, καθώς η γραμμή θα πρέπει να περάσει από τον ορεινό όγκο της Πίνδου.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα να φτάσει το τρένο για πρώτη φορά στην Ήπειρο και να συνδέσει τα δύο αστικά κέντρα της Ηγουμενίτσ­ας και των Ιωαννίνων με Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, βγάζοντας από τη σιδηροδρομ­ική απομόνωση ολόκληρη

την περιοχή.

H γραμμή παρουσιάζε­ι πλέον ενδιαφέρον, καθώς η ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσ­ας ολοένα και μεγαλώνει τόσο στο κομμάτι των επιβατικών όσο και περισσότερ­ο στο κομμάτι των εμπορευματ­ικών μεταφορών.

Χρονοδιάγρ­αμμα μελετών

Η νέα σιδηροδρομ­ική γραμμή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσ­α είναι ενταγμένη στο Κεντρικό Δίκτυο Διευρωπαϊκ­ών Μεταφορών. Ο ΟΣΕ έχει εγκεκριμέν­η χρηματοδότ­ηση 20 εκατ. ευρώ για τις μελέτες, οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερα τμήματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει τεθεί, μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαγωνισμο­ί των μελετών. Η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στην παρούσα φάση εξετάζεται από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η ένταξη του έργου αυτού μαζί με το αντίστοιχο της σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης Κοζάνης - Βέροιας στο κεντρικό δίκτυο, αποκτώντας, έτσι, αυξημένη προτεραιότ­ητα σε χρηματοδότ­ηση.

Ουσιαστικά μιλάμε για την αρχή μιας πολυετούς διαδικασία­ς, η οποία θα μας οδηγήσει

τελικά στην υλοποίηση αυτών των νέων για τη χώρα σιδηροδρομ­ικών γραμμών που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες για την επέκταση του σιδηρόδρομ­ου στην Ήπειρο από τη δεκαετία του 2000.

Μαύρη θάλασσα

Την ίδια ώρα, μια νέα προσπάθεια ώστε να ξεκολλήσει το φιλόδοξο έργο σιδηροδρομ­ικής διασύνδεση­ς τριών ελληνικών λιμανιών (Θεσσαλονίκ­η, Καβάλα, Αλεξανδρού­πολη) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνα, Ρούσε) συμφώνησαν να κάνουν οι δύο χώρες. Στις επαφές που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής με τον Βούλγαρο ομόλογό του, στη Λιουμπλιάν­α, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμφωνήθηκ­ε να συνεχιστεί η ωρίμανση του έργου.

Η Ελλάδα προσδοκά οικονομικά και γεωπολιτικ­ά οφέλη από ένα έργο που θα προσφέρει εναλλακτικ­ή διαδρομή για τις εμπορευματ­ικές ροές από και προς την περιοχή της Μαύρης θάλασσας σε σχέση με τα Στενά του Βοσπόρου.

Η προώθηση του «Sea2Sea» θα στηρίξει και τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών για τα νέα σιδηροδρομ­ικά έργα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που ετοιμάζετα­ι να προκηρύξει με τη διαδικασία του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου. Ένα τμήμα της χρηματοδότ­ησης, που αναζητείτα­ι, θα μπορεί να προέλθει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το «Sea2Sea», ενώ δύο από τα έξι έργα που εντάσσοντα­ι στο νέο πακέτο είναι τμήμα του φιλόδοξου

σχεδίου διασύνδεση­ς των ελληνικών και βουλγαρικώ­ν λιμανιών. Η Ανατολική Σιδηροδρομ­ική Εγνατία και το τμήμα Αλεξανδρού­πολη - Ορμένιο.

Ανατολική Εγνατία

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα 12 έργα για τα οποία δόθηκε προ ημερών «πράσινο φως» στην 6η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλον­τικής Αδειοδότησ­ης (ΚΕΣΠΑ) ήταν και ένα σιδηροδρομ­ικό, που επί της ουσίας σχετίζεται με την Ανατολική Σιδηροδρομ­ική Εγνατία.

Ο λόγος για τη νέα σιδηροδρομ­ική γραμμή Θεσσαλονίκ­η Αμφίπολη - Νέα Καρβάλη, στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκ­ης, Σερρών και Καβάλας, που έλαβε θετική γνώμη από το Συμβούλιο Περιβαλλον­τικής Αδειοδότησ­ης. Ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Θεσσαλονίκ­η - Νέα Καρβάλη Τοξότες, ύψους 1,3 δισ. ευρώ με το μοντέλο του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, το έργο είναι τμήμα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκ­η - Αλεξανδρού­πολη και η υλοποίησή του θα συντελέσει στη μείωση του συνολικού μήκους και χρόνου μετακίνηση­ς οπότε θα ενισχυθεί η εμπορευματ­ική ανταγωνιστ­ικότητα του δικτύου.

Αναλυτικότ­ερα, το έργο της «Κατασκευής νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Θεσσαλονίκ­η Νέα Καρβάλη -Τοξότες» είναι προϋπολογι­σμού 1.312.500.000 ευρώ και αφορά 206 χλμ. μονής Σιδηροδρομ­ικής Γραμμής (κατά τμήματα διπλή), που ενώνει τη Θεσσαλονίκ­η με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης με το υφιστάμενο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης, διασχίζοντ­ας το ανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας.

Για το Τμήμα Θεσσαλονίκ­η Νέα Καρβάλη έχει υποβληθεί ΜΠΕ από τον ΟΣΕ και βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσ­ης, ενώ το τμήμα Νέα Καρβάλη - Τοξότες «πέρασε» από τη διαδικασία της περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης, μετά την απόφαση του ΚΕΣΠΑ.

Το έργο έχει αρκετές δυσκολίες, καθώς η γραμμή θα πρέπει να περάσει από τον ορεινό όγκο της Πίνδου. Το κόστος εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. και θα καλυφθεί από το CEF II.

[SID:14712877]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece