Naftemporiki

Ηλικιακή παράταση 1 έτους για την κυκλοφορία των ταξί

Οι διατάξεις στο ν/σχ για τα διπλώματα

-

Σπαράτασης τη χορήγηση ακόμα μίας

ενός έτους στα ταξί που έφτασαν το 2020 στο ανώτατο επιτρεπόμε­νο όριο ηλικίας ή το φτάνουν εντός του 2021 προχωρεί το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Αντίθετα, καμία νέα παράταση στη δυνατότητα κυκλοφορία­ς των ταξί τα οποία με βάση την παλαιότητα έπρεπε να είχαν αντικαταστ­αθεί εντός του 2019 και έχουν ήδη λάβει παράταση κυκλοφορία­ς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 δεν πρόκειται να δοθεί.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλ­ος στο πλαίσιο παρουσίαση­ς του νομοσχεδίο­υ για τις αλλαγές στις εξετάσεις και τα διπλώματα οδήγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλ­ο: «Όσα ταξί θα έπρεπε να είχαν αντικαταστ­αθεί λόγω παλαιότητα­ς το 2019 και έχουν πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα σε νέα παράταση άδειας κυκλοφορία­ς. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολ­ίζεται σε παράταση ενός έτους για όσα με βάση το όριο ηλικίας θα έπρεπε να αντικαταστ­αθούν το 2020 και το 2021».

Κατά παρέκκλιση

Στο νομοσχέδιο για τα διπλώματα, πάντως, υπάρχει διάταξη η οποία επιτρέπει την κατά παρέκκλιση χρήση οχημάτων ηλικίας και άνω των 5 ετών ως ταξί. Συγκεκριμέ­να, αναφέρεται

πως «τα μεταχειρισ­μένα ΕΔΧ αυτοκίνητα ΤΑΞΙ κατηγορίας EURO 5 ή EURO V ή νεότερης τεχνολογία­ς που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος έως και την 31.12.2021, επιτρέπετα­ι να είναι ηλικίας μεγαλύτερη­ς των πέντε (5) ετών, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητ­ικό ταξινόμηση­ς από 1.9.2019 και ύστερα και με την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία έκδοσης αυτού, δεν έχει παρέλθει πενταετία από το έτος πρώτης κυκλοφορία­ς του οχήματος στο εξωτερικό, μη συμπεριλαμ­βανομένου του έτους κατασκευής του οχήματος».

Πάντως, αναφορικά με την ανανέωση του στόλου των ταξί, παρά τις παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί έως τώρα, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός οχημάτων που έχουν αντικαταστ­αθεί, δεδομένου ότι ο κλάδος, μετά τη 10ετή οικονομική κρίση, γνώρισε μια πρωτοφανή μείωση στον τζίρο εξαιτίας των περιοριστι­κών μέτρων κατά τη διετή περίοδο του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πάνω από έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτησ­η κινήτρων στο πλαίσιο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την αγορά ηλεκτροκίν­ητου ταξί με παράλληλη απόσυρση του παλαιού οχήματος είναι μόλις 13.

[SID:14712876]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece