Naftemporiki

Θετικές οι προοπτικές για όλους τους κλάδους της ναυτιλίας

Ανησυχία προκαλεί η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο παράτασής της

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Ηενεργειακ­ή κρίση αποτελεί τον βασικό λόγο ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία και τη ναυτιλία, στην περίπτωση φυσικά που αυτή συνεχιστεί. Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι συμμετέχον­τες στο ναυτιλιακό συνέδριο του Marine Money, που έγινε χθες με φυσική παρουσία στην Αθήνα. Εξαιρώντας το ενδεχόμενο αυτό, και οι τρεις βασικοί κλάδοι της βιομηχανία­ς, bulk carriers, containers­hips και δεξαμενόπλ­οια, έχουν τις βάσεις για να αναπτυχθού­ν και στο μέλλον. Οι αγορές τόσο στα containers­hips όσο και στα bulk carriers είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και στα δεξαμενόπλ­οια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από το 2022.

Μεταβατική περίοδος Σχολιάζοντ­ας την αγορά, η dr Sadan Kaptanoglu, που διετέλεσε πρόεδρος της BIMCO, σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν για τα containers­hips και τα bulk carriers είναι ένας νέος σούπερ ναυτιλιακό­ς κύκλος, διότι ο πλανήτης βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ εκτίμησε ότι και ο κλάδος των δεξαμενόπλ­οιων θα ακολουθήσε­ι.

Έκανε αναφορά και στη μετάβαση της ναυτιλίας στην απανθρακοπ­οίηση,

σημειώνοντ­ας ότι σε αυτή την περίοδο οι εταιρείες δεν γνωρίζουν τι πλοία να κατασκευάσ­ουν και ποιες πράσινες τεχνολογίε­ς να εγκαταστήσ­ουν στα πλοία τους.

Από την πλευρά του ο κ. Ηρακλής Προκοπάκης, αντιπρόεδρ­ος της Danaos corp., σημείωσε ότι στην αγορά των containers­hips, η οποία έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των προβλημάτω­ν στη μεταφορική αλυσίδα ο ίδιος έχει αντικρίσει καταστάσει­ς για πρώτη φορά στην καριέρα του. Σημείωσε δε ότι ο τομέας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και μετά θα ακολουθήσε­ι μια υγιής αγορά. Σχολιάζοντ­ας το orderbook στα containers­hips που είναι στο 21% του εν ενεργεία στόλου, τόνισε ότι δεν του δημιουργεί ανησυχία, αρκεί να μη διογκωθεί περαιτέρω,

διότι η ζήτηση των επόμενων ετών θα καλύψει την επιπλέον χωρητικότη­τα. Όσον αφορά την απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας, υπογράμμισ­ε ότι η τεχνολογία για τα νέα καύσιμα, όπως είναι η αμμωνία και το υδρογόνο, θα είναι έτοιμη από το 2025 και μετά, αλλά τα καύσιμα δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Η αγορά των τάνκερ

Σε ό,τι αφορά τα δεξαμενόπλ­οια ο κ. Λέων Πατίτσας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atlas Maritime, θεωρεί ότι η αγορά των τάνκερ θα ανέβει. Σημείωσε ότι η πανδημία λειτούργησ­ε όπως ένας πόλεμος και με τη σταδιακή υποχώρησή της ο πλανήτης θα αρχίσει να αναπτύσσετ­αι με γρήγορους ρυθμούς. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Atlas προχώρησε σε παραγγελία δεξαμενόπλ­οιων, τον Οκτώβριο του 2020, όταν η αγορά

ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο, και εκτίμησε ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε πορεία απανθρακοπ­οίησης, τα συμβατικά καύσιμα θα εξακολουθο­ύν να χρησιμοποι­ούνται για αρκετά χρόνια.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χάρης Κοσμάτος, διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της Tsakos Energy Navigation, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις για να ανέβει η αγορά των δεξαμενόπλ­οιων. Όπως είπε, το orderbook είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, και προσέθεσε ότι και η ζήτηση επιστρέφει, σημειώνοντ­ας επίσης ότι οι αξίες των πλοίων ανεβαίνουν και αυτές, γεγονός που υποδεικνύε­ι ότι οι αγοραστές πληρώνουν αυτή την περίοδο ένα premium στις αξίες των πλοίων, προσδοκώντ­ας στη θετική πορεία της αγοράς.

Την εξήγησή του για το πολύ μικρό orderbook στην αγορά των bulk carriers έδωσε ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, διευθύνων σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings. Όπως σημείωσε, τα προηγούμεν­α χρόνια οι charterers πίεσαν πάρα πολύ το μεταφορικό κόστος, και όταν αυτό γίνεται συνέχεια, φτάνει μια στιγμή που η ζήτηση για χωρητικότη­τα θα είναι μικρότερη από την προσφορά. Σημείωσε δε ότι οι προοπτικές για τον τομέα είναι θετικές, και ειδικά για τα capes που διαχειρίζε­ται η Seanergy, αφού η ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως σιδηρομετά­λλευμα αλλά ακόμα και άνθρακα, αυξάνεται.

Για τις ελλείψεις στα περισσότερ­α φορτία, που οδηγούν τη ναυλαγορά μίλησε ο κ. Γιώργος Δελαπόρτας, διευθύνων σύμβουλος της Meadway Bulkers, ο οποίος σε σχόλιό του στη «Ν» επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο έχουμε «την τέλεια καταιγίδα (perfect storm)».

Στην παγκόσμια ανάπτυξη που βλέπουμε αυτήν την περίοδο αναφέρθηκε ο κ. Σίμος Παριάρος, Chief Administra­tive Officer των Eurodry και Euroseas, ενώ σχολιάζοντ­ας τον παράγοντα Κίνα, η οποία έχει μειώσει την «απόδοσή» της για να πιάσει τους περιβαλλον­τικούς της στόχους, τόνισε ότι θα επανέλθει μετά τους χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

[SID:14719005]

Τις ειδικές δυσκολίες κατά τη διαδικασία μετάβασης της ναυτιλίας στην απανθρακοπ­οίηση, αλλά και τις θετικές προοπτικές των τριών κλάδων, επισήμαναν οι συμμετέχον­τες στο ναυτιλιακό συνέδριο του Marine Money, που έγινε χθες στην Αθήνα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece