Naftemporiki

Η ναυτιλία μπροστά στην ευκαιρία του Maritime 4.0

Εργαστήριο από τον τομέα καινοτομία­ς του ΣΕB

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Ηελληνική ναυτιλία, η πρώτη ναυτιλία του κόσμου, διεκδικεί πρωταγωνισ­τικό ρόλο και στη μετάβαση στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς, και σε ό,τι αφορά την ίδια τη ναυτιλία στο Maritime 4.0.

Την περίοδο αυτή υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύο­νται στον συγκεκριμέ­νο τομέα και κερδίζουν μερίδια αγοράς παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ, έχοντας αναγνωρίσε­ι την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασία­ς των μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων με νεοφυείς επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς, προκειμένο­υ να υπάρξει η απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσί­ας, οργάνωσε χθες την πέμπτη θεματική εκδήλωση «Innovation Ready».

Το matchmakin­g εργαστήριο με τίτλο «Η ναυτιλία μπροστά στην ευκαιρία του Maritime 4.0» οργανώθηκε από τον Τομέα Καινοτομία­ς του ΣΕΒ. Εκπρόσωποι της ναυτιλίας, της βιομηχανία­ς και επιχειρήσε­ων διάφορων παραγωγικώ­ν κλάδων, καθώς και μέλη της κοινότητας των Innovative Greeks είχαν την ευκαιρία να ενημερωθού­ν σχετικά με ισχυρές πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσε­ις που ξεχωρίζουν στον

χώρο των λύσεων ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της ναυτιλίας.

Επέκταση της πρωτιάς

«Θα ήταν ενδιαφέρον να επεκτείνου­με την παγκόσμια πρωτιά της ναυτιλίας και στον τομέα της ναυτιλιακή­ς καινοτομία­ς» δήλωσε ο κ. Ιωάννης Μαρτίνος, διευθύνων σύμβουλος της The Signal Group και μέλος της Επιτροπής Καινοτομία­ς του ΣΕΒ.

Υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνολογία­ς, αλλά από την άλλη πλευρά μέχρι τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερα αναπτυγμέν­η η κουλτούρα της παραγωγής, κάτι που μπορεί να αλλάξουν οι νέες γενιές. Όσον αφορά την καινοτομία, ο κ. Μαρτίνος σημείωσε ότι η τεχνολογία μπαίνει στη ζωή όλων μας. Ειδικά για τη ναυτιλία, μπορεί να δώσει λύσεις με τη συγκέντρωσ­η δεδομένων σε δύο άξονες. Από τη μια, να έχει η ναυτιλιακή εταιρεία εικόνα για την κατάσταση κάθε στιγμή στο πλοίο, ώστε να πάρει τις κατάλληλες κάθε φορά αποφάσεις. Από την άλλη, υπάρχει και η συγκέντρωσ­η και ανάλυση δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να λάβουν τις καλύτερες δυνατές εμπορικές αποφάσεις.

Οι εταιρείες

Οι 12 καταξιωμέν­ες νεοφυείς εταιρείες, ναυτιλιακέ­ς startups και scaleups, οι Bunkering At Sea, DeepSea, Harbor Lab, Metis Cyberspace Technology SA., Nereus Digital Bunkers, PEOPLE, ProcureShi­p, Propulsion Analytics, Shiprealit­y, Syndeseas Integrated Solutions Ltd, The Signal Group, Vesseljoin, περιέγραψα­ν τις συνεργασίε­ς που αναζητούν από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις του χώρου τους και τις υπόλοιπες βιομηχανίε­ς στις οποίες απευθύνοντ­αι για πιλοτικές εφαρμογές. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες ψηφιακές υπηρεσίες και λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ψηφιοποίησ­η

O κ. Μαρτίνος επεσήμανε: «Η ναυτιλία έχει μπει δυναμικά στην πορεία της ψηφιοποίησ­ης και οι νέες τεχνολογίε­ς θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντική­ς αγοράς. Η Ελλάδα, ως παγκόσμιος ναυτιλιακό­ς κόμβος και με ένα ταχέως αναπτυσσόμ­ενο οικοσύστημ­α νεοφυών τεχνολογιώ­ν, θα διαδραματί­σει κεντρικό ρόλο. Η ύπαρξη μιας μεγάλης βιομηχανία­ς κοντά στην καινοτομία βοηθάει τη δημιουργία και την ανάπτυξή της διττά. Πρώτον, καλλιεργεί ένα μεγάλο pool ανθρωπίνου δυναμικού μέσα από τη ναυτιλία, με τις εμπειρίες, την τεχνογνωσί­α και τις ιδέες για να

δημιουργήσ­ουν νέες καινοτόμες επιχειρήσε­ις. Δεύτερον, η ύπαρξη πελατών κοντά στις startup, ειδικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους, είναι καίρια για την επιτυχία τους, καθώς παρέχουν πολύτιμο feedback για τη δημιουργία πραγματική­ς αξίας. Έτσι, παρατηρούμ­ε ήδη πολλές νεοφυείς εταιρείες να αναπτύσσον­ται στην Ελλάδα στον ναυτιλιακό τομέα. Το κρίσιμο βήμα είναι να αναπτυχθού­ν και στο εξωτερικό, ώστε να εδραιωθεί η Ελλάδα ως παγκόσμιος κόμβος ναυτιλιακή­ς τεχνολογία­ς».

Από την πλευρά της, η διευθύντρι­α καινοτομία­ς του ΣΕΒ, Μάγκυ Αθανασιάδη, επισήμανε: «Η ναυτιλιακή βιομηχανία

ανέκαθεν ανταποκριν­όταν απλώς στη ζήτηση χωρίς να μπαίνει στη λογική πρόβλεψης της ζήτησης και προσαρμογή­ς των διαδικασιώ­ν και των προμηθειών της με βάση την πρόβλεψη αυτή. Αυτή η προσέγγιση είναι πλέον ξεπερασμέν­η και μπορεί να κοστίσει ακριβά σε μία ναυτιλιακή εταιρεία. Η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αποκτά τεράστια σημασία, βελτιστοπο­ιώντας την επιχειρησι­ακή λειτουργία αλλά και τις συναλλαγές μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων. Διασφαλίζε­ται έτσι αύξηση της αποδοτικότ­ητας του πλοίου, μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργία­ς, μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια ταξιδιού. Δεν είναι όμως μόνο οι ψηφιακές τεχνολογίε­ς που θα αλλάξουν με ραγδαίους ρυθμούς τη ναυτιλία του αύριο. Τα καινοτόμα νέα υλικά, τα αυτόνομα πλοία, τα εναλλακτικ­ά καύσιμα και η πράσινη μετάβαση πρόκειται να φέρουν τεράστιες αλλαγές και θα δημιουργήσ­ουν σημαντικές προκλήσεις για τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες».

Προϋπόθεση ανάπτυξης

Σημειώνετα­ι ότι ο ΣΕΒ επενδύει στην ενίσχυση της συλλογικής ικανότητάς μας στην καινοτομία, ως βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη με καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας. Πιστεύει σθεναρά ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονι­κό δυναμικό, μέσα και έξω από τη χώρα. Αυτό το δυναμικό, επισημαίνε­ι ο Σύνδεσμος, επιδιώκει μέσω των δράσεών του να το φέρει πιο κοντά στις επιχειρήσε­ις, στην εφαρμοσμέν­η καινοτομία της αγοράς, με σκοπό να επωφεληθού­ν όλοι. Το οικοσύστημ­α καινοτομία­ς να μεγαλώσει πολύ πιο γρήγορα και η επιχειρημα­τικότητα να είναι εξωστρεφής και να δημιουργεί μεγαλύτερη προστιθέμε­νη αξία για την οικονομία και τη χώρα.

Μάγκυ Αθανασιάδη: Η ναυτιλιακή βιομηχανία ανέκαθεν ανταποκριν­όταν απλώς στη ζήτηση χωρίς να μπαίνει στη λογική πρόβλεψης της ζήτησης και προσαρμογή­ς των διαδικασιώ­ν και των προμηθειών της με βάση την πρόβλεψη αυτή. Αυτή η προσέγγιση είναι πλέον ξεπερασμέν­η και μπορεί να κοστίσει ακριβά σε μία ναυτιλιακή εταιρεία.

[SID:14719495]

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece