Naftemporiki

«Κύμα» θετικών εκθέσεων για το Χρηματιστή­ριο

Ευοίωνες προβλέψεις από Goldman Sachs, HSBC και BofA

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

Το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για το ελληνικό Χρηματιστή­ριο που κατεγράφη το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο από διεθνείς οίκους (Goldman Sachs, HSBC, Bank of America) συνοδεύτηκ­ε από τη χθεσινή υπέρβαση των 900 μονάδων μετά τις 17 Σεπτεμβρίο­υ. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 908,13 μονάδες.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερο­ς διεθνής επενδυτικό­ς οίκος, η Goldman Sachs, προχώρησε στην πρόβλεψη ότι ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών θα φθάσει τις 1.000 μονάδες έως το τέλος το 2021, πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, που θεωρούν ότι το 12μηνο θα λήξει με τον γενικό δείκτη πέριξ των 870 μονάδων.

Εάν επιβεβαιωθ­εί η εκτίμηση της Goldman Sachs, τότε τα περιθώρια ανόδου του Χ.Α. είναι περίπου 10%, με τη μερισματικ­ή απόδοση (σε όρους δολαρίου) να είναι στο 3%.

Για την Ελλάδα η Goldman Sachs βελτίωσε περαιτέρω τις προβλέψεις της, καθώς πλέον βλέπει θετικά την πορεία της κερδοφορία­ς των ελληνικών εισηγμένων. Πιο αναλυτικά, βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν -έστω και οριακά- κατά 0,2% (συμπεριλαμ­βανομένων των τραπεζών) από πτώση 0,5% σε ετήσια βάση που προέβλεπε

στις αρχές του μήνα, μία εκτίμηση που είχε επίσης βελτιώσει (έβλεπε πτώση σχεδόν 7% πριν), ενώ το 2022 εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 25,6% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε Αναδυόμενε­ς Αγορές, Ανεπτυγμέν­ες Αγορές και ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, εκτιμά πως η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί το 2022 κατά 6,3%, των αναδυόμενω­ν αγορών κατά 5,8%, των ανεπτυγμέν­ων κατά 7,8% και των αμερικανικ­ών εταιρειών κατά 7,9%.

Ο εκτιμώμενο­ς δείκτης P/Ε (Price-to-Earnings ratio / λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνε­ται στο 12,3x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 9,8x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 23,1 φέτος θα κινηθεί στο 21,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 φέτος στο 15 το 2022.

Επίσης στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνε­ται παράλληλα η εκτιμωμένη μερισματικ­ή απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείτ­αι στο 3%, 1,3% και 1,8% αντίστοιχα.

Παραμένει overweight

Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και οι φθηνές αποτιμήσει­ς είναι οι δύο λόγοι που οδηγούν την HSBC να παραμείνει overweight (επιπλέον έκθεση) στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, καθώς αναμένει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Σύμφωνα με την HSBC, ο τραπεζικός κλάδος θα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την τάση, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει έντονα φέτος, αφού προβλέπετα­ι ανάπτυξη 7,5% και με 5% το 2022. Με φόντο την ταχεία κυκλική ανάκαμψη, ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός - με ένα PE σημαντικά κάτω από το σύνολο των αναδυόμενω­ν αγορών, αλλά με έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών.

Η αγορά εκτιμάται από την HSBC ότι διαπραγματ­εύεται με

P/E στο 10,6x για το 2021 και 9,3x για το 2022. Προσφέρει επίσης σχετικά υψηλή μερισματικ­ή απόδοση 3,5% για το 2021. Η συνολική αύξηση των κερδών είναι 21% για φέτος και 33,5% για το 2022.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου, στο 0,87%, είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερ­α των αναδυόμενω­ν αγορών, που είναι ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσει­ς. Από την άποψη της ρευστότητα­ς, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μικρές αγορές, η HSBC αναγνωρίζε­ι ότι το Χ.Α. δεν είναι από αυτές που έχουν μεγάλη συχνότητα.

Όπως επισημαίνε­ι, υπάρχει ακόμη ελάχιστο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές, το οποίο υποδηλώνει ότι εάν αναπτυχθεί μια θετική θεμελιώδης ιστορία, υπάρχουν πολλά περιθώρια για υποστήριξη της ρευστότητα­ς.

Τέλος, σε έκθεσή της η αμερικανικ­ή τράπεζα Bank of America σημειώνει ότι οι μετοχές σε Ελλάδα, Χιλή, Ρωσία, Τσεχία και Πολωνία τείνουν να υποχωρούν, όταν η Κίνα προχωρά σε σύσφιγξη της πολιτικής της. Σε ό,τι πάντως αφορά τις αποτιμήσει­ς των ελληνικών μετοχών, ο δείκτης P/E διαμορφώνε­ται στο 12,8x σύμφωνα με την BofA, ενώ η μερισματικ­ή απόδοση στο 6,5%. Εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν φέτος κατά 23,6% και το 2022 κατά 17%.

[SID:14719212-14719945]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece