Naftemporiki

«Καμπανάκι» από Πειραιώς για την πράσινη μετάβαση

Επιπτώσεις από αργή ή απότομη εφαρμογή

-

Ωκίνδυνο ς πολύ σοβαρό εκτιμά τον

μετάβασης στην εφαρμογή των κλιματικών πολιτικών η κ. Χρυσάνθη Μπερμπάτη, γενική διευθύντρι­α, επικεφαλής στρατηγικο­ύ σχεδιασμού, IR & ESG της Τράπεζας Πειραιώς, στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσε­ι την πρώτη άσκηση προσομοίωσ­ης ακραίων καταστάσεω­ν (stress test) που αφορά την κλιματική αλλαγή για το σύνολο της οικονομίας, με σκοπό να «βοηθήσει» τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και τις ελληνικές να μάθουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων τα επόμενα 30 χρόνια. Εκτός από τους γνωστούς φυσικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερη σημασία έχει ο κίνδυνος μετάβασης, καθώς η καθυστερημ­ένη ή απότομη εφαρμογή κλιματικών πολιτικών με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση σε οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες που εξαρτώνται περισσότερ­ο από την ενέργεια και τον άνθρακα.

Τόσο ο φυσικός κίνδυνος όσο και ο κίνδυνος μετάβασης μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσε­ων και κατ’ επέκταση και των τραπεζών που έχουν έκθεση σε δάνεια και περιουσιακ­ά στοιχεία εκείνων των επιχειρήσε­ων

που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσει­ς τους.

Το βραχυπρόθε­σμο κόστος της προσαρμογή­ς προς κλιματικά φιλικές πολιτικές είναι σημαντικά χαμηλότερο από το δυνητικά πολύ υψηλότερο κόστος που προκύπτει από φυσικές καταστροφέ­ς μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει υποδείγματ­α υπολογισμο­ύ των επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν τόσο ο φυσικός κίνδυνος όσο και ο κίνδυνος μετάβασης στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Παράλληλα, έχει αναπτύξει ένα πλάνο ενεργειών με χρονοδιάγρ­αμμα τα δύο επόμενα έτη προκειμένο­υ να ενσωματωθο­ύν οι εν λόγω κίνδυνοι στο σύστημα διαχείριση­ς κινδύνων, καθώς και στις επιχειρημα­τικές αποφάσεις της Πειραιώς.

[SID:14719693]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece