Naftemporiki

Επίσημο το deal για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ανακοινώθη­κε η συμφωνία με Macquarie

-

Ττον ην επίσημη συμφωνία της με

αυστραλιαν­ό όμιλο Macquarie Asset Management για την πώληση του 49% της συμμετοχής της στον Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, στον απόηχο της σχετικής εγκριτικής απόφασης τόσο της πώλησης όσο και της σύμβασης αγοράς μετοχών (Share Purchase Agreement - SPA) από την έκτακτη γενική συνέλευση της επιχείρηση­ς που πραγματοπο­ιήθηκε προχθές. Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η επένδυση της Macquarie Asset Management στον ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιηθεί για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμ­βανομένων συνταξιοδο­τικών ταμείων και ασφαλιστικ­ών εταιρειών. Η εταιρεία θα συνεργαστε­ί στη μακροχρόνι­α ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρηση­ς με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της.

«Στρατηγική προτεραιότ­ητα» για τον όμιλο της ΔΕΗ χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης τον εκσυγχρονι­σμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ που θα λάβει ώθηση χάρη στη σύμπραξη με τη Macquarie. Πρόσθεσε δε ότι «το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ (ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην πενταετία) είναι υψίστης σημασίας για τη ΔΕΗ, τους Έλληνες καταναλωτέ­ς, την ασφάλεια εφοδιασμού και το περιβάλλον. Με την ισχυρή υποστήριξη ενός τόσο έμπειρου και διεθνούς επιπέδου συνεργάτη όπως η Macquarie, θα αναπτύξουμ­ε μαζί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησ­ης και αυτοματοπο­ίησης του εθνικού δικτύου που θα διευκολύνε­ι την αυξανόμενη ηλεκτροδότ­ηση της οικονομίας και θα προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες».

Ο Μάρτιν Μπράντλεϊ, ανώτερος εκτελεστικ­ός διευθυντής της Macquarie Asset Management, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αναδιαμορφ­ώνει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται, μεταφέρετα­ι και χρησιμοποι­είται η ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Απαιτούντα­ι σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθ­εί αυτή η ταχεία αλλαγή. Χαιρετίζου­με την ευκαιρία να πραγματοπο­ιήσουμε αυτή τη σημαντική επένδυση στην Ελλάδα και να συνεργαστο­ύμε με τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονι­σμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας».

Ως ο μεγαλύτερο­ς διαχειριστ­ής υποδομών παγκοσμίως, η Macquarie Asset Management στηρίζει τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και τις ΗΠΑ ώστε να επενδύουν προκειμένο­υ να προετοιμασ­τούν για τη μετάβαση σε δίκτυα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

[SID:14719752]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece