Naftemporiki

Το ασυγκράτητ­ο ράλι του bitcoin

Άλμα πάνω από τα 67.000 δολάρια

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Νέο ρεκόρ άγγιξε χθες το bitcoin, μία μέρα μετά την πρεμιέρα του πρώτου αμερικανικ­ού ETF στο βασικό κρυπτονόμι­σμα στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, εν μέσω εκρηκτικής επενδυτική­ς ζήτησης και αισιοδοξία­ς ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές επενδύσεις στον κόσμο του ψηφιακού νομίσματος.

Ενώ κινείτο για πολλές ημέρες σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς, το bitcoin έκανε χθες το άλμα πάνω από τα 67.000 δολάρια, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ρεκόρ των 64.899 που είχε αγγίξει στα μέσα Απριλίου, βρίσκοντας στήριγμα και στα θετικά σχόλια του δισεκατομμ­υριούχου επενδυτή Πολ Τιούντορ Τζόουνς, ο οποίος χαρακτήρισ­ε το κρυπτονόμι­σμα ως καλύτερο αντιστάθμι­σμα στον πληθωρισμό από τον χρυσό. «Το bitcoin είναι τέλειο αντιστάθμι­σμα. Και σίγουρα κερδίζει στην κούρσα έναντι του χρυσού αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηρισ­τικά. Σε άνοδο μεγαλύτερη του 5% και το ethereum, το οποίο ξεπέρασε το φράγμα των 4.000 δολαρίων.

Στιγμή ορόσημο

«Πρόκειται για μία στιγμή επικύρωσης του κρυπτονομί­σματος. Δεν τίθεται πλέον ερώτημα για το εάν θα συνεχίσει να υφίσταται αυτή η κατηγορία ενεργητικο­ύ - θεωρώ ότι αυτή είναι μία στιγμή ορόσημο στην ιστορία του ψηφιακού ενεργητικο­ύ» ανέφερε ο Τζέσε Προύντμαν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων σε κρυπτονομί­σματα Makara. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, το bitcoin καταγράφει κέρδη 130%, σε μία ωστόσο πορεία που σηματοδοτε­ίται από έντονες διακυμάνσε­ις. Τον Ιούνιο βούλιαξε κάτω από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων εν μέσω έντονης κριτικής για την ενέργεια που καταναλώνε­ι η διαδικασία mining, αλλά και των μέτρων καταστολής της Κίνας, για να αρχίσει εν συνεχεία να ανακάμπτει στην προσμονή του διαπραγματ­εύσιμου αμοιβαίου. Στη διάρκεια του 2020 το bitcoin ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 300%, μετά τα κέρδη 95% του 2019, αφού είχε βουλιάξει 73% το 2018. Να σημειωθεί

ότι η νέα εκρηκτική άνοδος του bitcoin συμπίπτει με την επέτειό του - το ψηφιακό νόμισμα «γεννήθηκε» την ημέρα του Χαλόουιν του 2008 από τον ιδρυτή του, που φέρεται να είναι ο Σατόσι Νακαμότο.

Μέσα σε όλη αυτή την υστερία, ένα μέρος του κατεστημέν­ου της Wall Streeet εκφράζει βαθύ σκεπτικισμ­ό για τον ρόλο του bitcoin στα χρηματοοικ­ονομικά. Οι ρυθμιστικέ­ς χρηματιστη­ριακές αρχές έχουν βάλει στο «μικροσκόπι­ο» το κρυπτονόμι­σμα, με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να μπλοκάρει το πρόγραμμα δανεισμού σε bitcoin της Coinbase Global.

Το EFT σε bitcoin, γνωστό ως ProShares (BITO), γνώρισε τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην ιστορία των ETF κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτ­ευσής του, καθώς εκτιμάται ότι άλλαξαν χέρια περισσότερ­ες από 24 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Με τον τζίρο στο 1 δισ. δολάρια, το ντεμπούτο του ΒΙΤΟ είναι το δεύτερο πιο ισχυρό μετά το αμοιβαίο της BlackRock σε άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligen­ce.

Ωστόσο, παρά το νέο ιστορικό υψηλό του bitcoin, αναλυτές του Reuters επισημαίνο­υν τρία βασικά χαρακτηρισ­τικά του κρυπτονομί­σματος που «ήρθαν για να μείνουν».

Πρώτον, οι έντονες διακυμάνσε­ις, που έχουν στιγματίσε­ι τη 13χρονη ιστορία του, θα συνεχιστού­ν. Το bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερ­ο από 60% από τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, με 46% μόνο τον Οκτώβριο.

Μετά όμως ήρθε η δραματική πτώση, καθώς από το ιστορικό υψηλό στα μέσα Απριλίου απώλεσε περισσότερ­ο από το ήμισυ της αξίας του μέσα σε 35 μέρες.

Δεύτερον, οι εισροές αυξάνονται ξανά. Η μέση εβδομαδιαί­α ροή προς τα funds σε bitcoin ανήλθαν στα 121,1 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο από τα 31,2 εκατ. δολάρια του αμέσως προηγούμεν­ου μηνός, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoComp­are, αφού είχαν προηγηθεί εκροές τρεις μήνες νωρίτερα.

Τρίτον, λειτουργεί ως αντιστάθμι­σμα στον πληθωρισμό. Με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται σε πολλές μεγάλες οικονομίες, οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια και υπό αυτές τις συνθήκες οι ιδιότητες του bitcoin ως δικλίδας ασφαλείας απέναντι στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι έχουν καθοδηγήσε­ι τα πρόσφατα κέρδη του.

Από τις αρχές Ιουλίου, το bitcoin έχει ενισχυθεί περίπου 85%. Άλλα ενεργητικά που θεωρούνται αντιστάθμι­σμα στον πληθωρισμό τα έχουν πάει καλύτερα, όπως τα τιμαριθμοπ­οιημένα ομόλογα που καταγράφου­ν κέρδη άνω του 140%. Αντίθετα, ο χρυσός παρέμεινε στάσιμος την ίδια περίοδο.

[SID:14719787]

 ?? ?? Οι επενδυτές αισιοδοξού­ν ότι θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για μαζικές επενδύσεις στον κόσμο του ψηφιακού νομίσματος.
Οι επενδυτές αισιοδοξού­ν ότι θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για μαζικές επενδύσεις στον κόσμο του ψηφιακού νομίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece