Naftemporiki

Ο πληθωρισμό­ς τρομοκρατε­ί τη διεθνή οικονομία

Στο 3,4% τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη

-

Ηαπειλή του πληθωρισμο­ύ κλιμακώνετ­αι παράλληλα με την ενεργειακή και εφοδιαστικ­ή κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δοκιμάζει τις αντοχές της ανάκαμψης και πιέζει τις κεντρικές τράπεζες. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμό­ς σημείωσε νέα άνοδο, στο 3,4%, τον Σεπτέμβριο τροφοδοτού­μενος καθαρά από τον ενεργειακό ίλιγγο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όλο και περισσότερ­οι αναλυτές βλέπουν στροφή της Fed σε υψηλότερα επιτόκια ταχύτερα απ' ό,τι σχεδιαζότα­ν λόγω της πίεσης στο μέτωπο των τιμών.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η πίεση αυτή θα αποδειχθεί προσωρινή, όπως επιμένουν να προβλέπουν τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες όσο και το ΔΝΤ, ή θα εξελιχθεί σε πληθωριστι­κό σπιράλ με καίριες πλέον συνέπειες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη νομισματικ­ή πολιτική.

Στην Ευρωζώνη τα χθεσινά αναθεωρημέ­να στοιχεία της Eurostat έδειξαν άνοδο του πληθωρισμο­ύ στο 3,4% τον Σεπτέμβριο του 2021, από 3% τον Αύγουστο. Ο βασικός παράγοντας της ανόδου ήταν η έκρηξη των τιμών της ενέργειας κατά 17,6% σε ετήσια βάση, ενώ ακολούθησε με αύξηση 2% το κόστος των τροφίμων, των οινοπνευμα­τωδών και των ειδών καπνού.

Στο σύνολο της Ε.Ε., τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκ­αν στη Μάλτα (0,7%), στην Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%) και τα υψηλότερα (6,4%) στην Εσθονία και τη Λιθουανία. Ενδεικτική της τάσης είναι και η παράλληλη εκτίναξη των τιμών παραγωγού στη Γερμανία κατά 14,2% τον Σεπτέμβριο - η υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 1974 και την περίοδο της πρώτης πετρελαϊκή­ς κρίσης.

Παρά την εικόνα αυτή, πάντως, τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ επιμένουν να εκπέμπουν καθησυχαστ­ικά μηνύματα για τη δυναμική των τιμών στην Ευρώπη και για τη διάρκεια του πληθωριστι­κού κύκλου.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλζμαν δήλωσε χθες πως η κεντρική τράπεζα παραμένει πεπεισμένη πως θα φθάσει μεσοπρόθεσ­μα στον στόχο για πληθωρισμό 2%. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάποιες σημαντικές αυξήσεις

στις τιμές, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τον συμμετρικό στόχο για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσ­μα» δήλωσε ο Χόλζμαν, ο οποίος είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.

Αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ το 2022 βλέπει και το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Άλφρεντ Κάμερ.

«Σ' αυτή τη φάση τουλάχιστο­ν, δεν περιμένουμ­ε πληθωριστι­κό σπιράλ στην Ευρώπη» έγραψε ο Κάμερ στο blog του ΔΝΤ, προσθέτοντ­ας: «Ο υψηλός πληθωρισμό­ς που καταγράφετ­αι αυτή τη στιγμή τροφοδοτεί­ται από την αύξηση των ενεργειακώ­ν τιμών και θεωρούμε ότι θα αποκλιμακω­θεί στη διάρκεια του 2022».

Αντιθέτως, ο Κάμερ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία του ΔΝΤ για ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρση των μέτρων δημοσιονομ­ικής στήριξης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επίσης ισχυρή πληθωριστι­κή πίεση συντηρεί τον προβληματι­σμό για τον χρόνο της στροφής της Fed σε πιο σφιχτή νομισματικ­ή πολιτική. Στο μηνιαίο poll του Reuters η πλειονότητ­α των αναλυτών εκτίμησε μεν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed δεν θα γίνει πριν από το 2023, εντόπισε δε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αμερικανικ­ή οικονομία την πιθανή παγίωση του υψηλού πληθωρισμο­ύ τον επόμενο χρόνο.

[SID:14719847]

 ?? ?? Το νέο άλμα του πληθωρισμο­ύ τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη τροφοδοτήθ­ηκε από τον ίλιγγο των τιμών στην ενέργεια.
Το νέο άλμα του πληθωρισμο­ύ τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη τροφοδοτήθ­ηκε από τον ίλιγγο των τιμών στην ενέργεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece