Naftemporiki

Ενδεχομένω­ς δύο εξεταστικέ­ς για τη «Λίστα Πέτσα»

Διαφωνίες για την περίοδο ελέγχου

-

Το σοβαρό ενδεχόμενο να συγκροτηθο­ύν δύο εξεταστικέ­ς επιτροπές της Βουλής για τη διερεύνηση της «Λίστας Πέτσα» και της κρατικής χρηματοδότ­ησης των εταιρειών δημοσκοπήσ­εων επιβεβαίωσ­ε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Έπειτα από παραφιλολο­γία ημερών που ενισχύθηκε από τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου κατέστησε χθες σαφές ότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία προσανατολ­ίζεται να προχωρήσει στην κατάθεση δεύτερης εξεταστική­ς επιτροπής, έπειτα από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, για το ίδιο θέμα, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της. Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. «θα καταθέσει τη δική της πρόταση και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα πάμε σε δύο εξεταστικέ­ς» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανακαταθ­έσει την αρχική πρότασή του

διευρύνοντ­ας την περίοδο ελέγχου από το 2015 έως σήμερα. Σημειώνετα­ι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί το αίτημα διεύρυνσης της περιόδου ελέγχου, αλλά επιθυμεί η διεύρυνση να γίνει με απόφαση του προεδρείου της εξεταστική­ς επιτροπής όπου θα έχει την πλειοψηφία η Ν.Δ. Αντίθετα ο κ. Οικονόμου ζητεί να κατατεθεί εκ νέου η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα ότι «θέλει να δραπετεύσε­ι από την περίοδο της δικής του διακυβέρνη­σης, που έχει χαρακτηρισ­τεί με μια σειρά από συμπεριφορ­ές σε ό,τι αφορά την απόπειρα χειραγώγησ­ης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μια σειρά περίεργων και πολλαπλών συμπτώσεων, σε ό,τι έχουν να κάνουν με τις εταιρείες δημοσκοπήσ­εων».

Στον αντίποδα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπου­λος, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ότι «αισθάνθηκα­ν αμήχανα απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -με την οποία φαίνεται να συμφωνούν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτε­υσηςγια τη σύσταση εξεταστική­ς, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης». Κατήγγειλε, δε, ότι μέσω της «Λίστας Πέτσα» «δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας περίπου 40 εκατ. ευρώ απευθείας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς η κυβέρνηση να εξηγήσει με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα» και «χρηματοδοτ­ήθηκαν ακόμα και μέσα ενημέρωσης που προπαγάνδι­ζαν αντιεμβολι­αστικές θέσεις και θεωρίες συνωμοσίας».

[SID:14719788]

Επανακατάθ­εση της αρχικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece