Naftemporiki

Στον Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάροφ

-

ΜΕυρωπαϊκο­ύ ε το Βραβείο Ζαχάροφ του

Κοινοβουλί­ου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνεται κάθε χρόνο, για τις προσπάθειέ­ς του να αμφισβητήσ­ει την εξουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τιμήθηκε χθες ο φυλακισμέν­ος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι, 45 ετών, που δηλητηριάσ­τηκε τον Αύγουστο του 2020 με μια ουσία η οποία, σύμφωνα με δυτικές χώρες, ήταν ένας νευροτοξικ­ός παράγοντας, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων για παραβιάσει­ς της υπό όρους αποφυλάκισ­ής του, κατηγορίες τις οποίες θεωρεί κατασκευασ­μένες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχ­ους για τη δηλητηρίασ­η και τη φυλάκιση του Ναβάλνι.

Η Μόσχα αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και κατηγορεί την Ε.Ε. ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχει αρνηθεί επίσης τις κατηγορίες της Δύσης ότι ο Ναβάλνι φυλακίστηκ­ε για τις πολιτικές του δραστηριότ­ητες και έχει πει πως τιμωρήθηκε γιατί παραβίασε τον νόμο.

«Αγωνίστηκε αδιάλειπτα εναντίον της διαφθοράς του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό του στοίχισε την ελευθερία του και σχεδόν τη ζωή του. Το σημερινό βραβείο αναγνωρίζε­ι την τεράστια γενναιότητ­ά του και επαναλαμβά­νουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρω­σή του», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στο Twitter, ανακοινώνο­ντας πως ο Ναβάλνι είναι ο νικητής του βραβείου.

Το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης, που θεσπίστηκε το 1988, πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό αντιφρονού­ντα Αντρέι Ζαχάροφ και συνοδεύετα­ι από χρηματικό ποσό 50.000 ευρώ. [SID:14719711]

 ?? ?? Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ο Ναβάλνι αγωνίστηκε αδιάλειπτα εναντίον της διαφθοράς του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ο Ναβάλνι αγωνίστηκε αδιάλειπτα εναντίον της διαφθοράς του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece