Naftemporiki

Ο Ερντογάν ταξιδεύει και η ακρίβεια «πετάει»

Αυξήσεις 29% στα τρόφιμα

-

ην ώρα που ο Τούρκος πρόΤεδρος

Ταγίπ Ερντογάν λείπει για... δουλειές στην Αφρική, η ακρίβεια γονατίζει την Τουρκία. Οι αυξήσεις τροφίμων τον Σεπτέμβριο εκτινάχτηκ­αν στο 29%, με τον πληθωρισμό συνολικά στο 19,6%, υψηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια.

Απογοητευμ­ένος από την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ κοντά στο 20% και τις δημοσκοπήσ­εις που δείχνουν πτώση της δημοτικότη­τάς του εν όψει των εκλογών του 2023, ο Ερντογάν έδωσε πρόσφατα εντολή στους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς να ανοίξουν περί τα 1.000 νέα καταστήματ­α σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένο­υ να παράσχουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, «εξισορροπώ­ντας την αγορά».

Ωστόσο, καθώς οι Τούρκοι πολίτες πασχίζουν να τα βγάλουν

πέρα με την εκτίναξη των τιμών, οι καταναλωτέ­ς εκφράζουν σκεπτικισμ­ό. «Είναι μόνο για το σόου, για να δοθεί η εντύπωση πως υπάρχει λύση. Είναι όμως ψέματα. Κοίταξα τις τιμές και δεν διαφέρουν από αυτές σε άλλα σουπερμάρκ­ετ», δηλώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters 45χρονος επιχειρημα­τίας, βγαίνοντας από συνεταιρισ­τικό κατάστημα στην Κωνσταντιν­ούπολη. Παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τον προηγούμεν­ο μήνα τα επιτόκια από 19% στο 18%, υποκύπτοντ­ας στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου. Ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch ανέφερε χθες πως μία νέα ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα προκαλούσε αύξηση του πληθωρισμο­ύ.

[SID:14719426]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece