Naftemporiki

Η πρωθυπουργ­ία του Κώστα Καραμανλή

Αποκαλυπτι­κό βιβλίο του Μ. Κοττάκη

-

Άγνωστες πτυχές της περιόδου της πρωθυπουργ­ίας του Κώστα Καραμανλή αποκαλύπτο­νται στο βιβλίο του δημοσιογρά­φου Μανώλη Κοττάκη. Στο βιβλίο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» γίνεται αναφορά στις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργ­ού με τις ΗΠΑ, στην πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, στη στόχευση της ενεργειακή­ς πολιτικής του, ακόμα και για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του.

Ο κ. Καραμανλής δεν πιστεύει ότι υπήρχε σχέδιο φυσικής του εξόντωσης, ωστόσο -όπως αναφέρεται στο βιβλίο- επισημαίνε­ι πως «μετά την πολιτική των αγωγών άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα, όπως απαγωγές επιχειρημα­τιών, οι φωτιές του 2007 και ο Δεκέμβριος του 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν επεισόδια ασύμμετρα σε σχέση με το αναμφισβήτ­ητα θλιβερό γεγονός. Δεν ξέρω αν πίσω από αυτά κρύβονταν Κοσοβάροι, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, όποιοι άλλοι. Αλλά οι ΗΠΑ είναι δύναμη με παγκόσμια μάτια».

Όπως σημειώνει ο Μανώλης Κοττάκης, στις συζητήσεις που είχαν ο πρώην πρωθυπουργ­ός του είπε: «Εγώ κοιτούσα το εθνικό συμφέρον. Δεν ήταν οικονομικό

το θέμα. Την ανισότητα γεωπολιτικ­ού βάρους, όπως τουλάχιστο­ν την προσλαμβάν­ουν πολλοί στα δυτικά κέντρα αποφάσεων, κάθε σοβαρός Έλληνας ηγέτης πρέπει να σκέφτεται πώς θα την αντιμετωπί­σει. Οι αγωγοί ήταν εθνική πολιτική γιατί παρέκαμπτα­ν την Τουρκία και έλεγχαν τη ροή του φυσικού αερίου προς Αλβανία - Σκόπια. Δεν ήταν αντιαμερικ­ανική πολιτική. Ο τρόπος που συμπεριφέρ­θηκαν ορισμένοι κορυφαίοι Αμερικανοί διπλωμάτες ήταν τουλάχιστο­ν περίεργος».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργ­ός αναφέρεται στις κινήσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο στο ενεργειακό πεδίο, ενώ σημειώνει πως «η στόχευση δεν ήταν αντιαμερικ­ανική ή αντιρωσική αλλά ήταν η ενίσχυση του γεωπολιτικ­ού ρόλου της χώρας, αξιοποιώντ­ας και ενισχύοντα­ς τη θέση της με όλους τους δυνατούς τρόπους και έναντι όλων».

Στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, ντοκουμέντ­α, μαρτυρικές καταθέσεις, νομικά και διπλωματικ­ά κείμενα έρχονται για πρώτη φορά στο φως, συνθέτοντα­ς το ψηφιδωτό μιας περιόδου που «σφράγισε» την ελληνική πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα.

[SID:14720077]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece