Naftemporiki

Άμεση απάντηση στην Άγκυρα

ΥΠΕΞ: Ακατανόητη η τουρκική στάση για τις διεθνείς συμφωνίες

-

μεση απάντηση στις αντιΆδράσε­ις

της Άγκυρας στις συμφωνίες που υπογράφει η Ελλάδα με χώρες του εξωτερικού έδωσε χθες η Αθήνα, χαρακτηρίζ­οντας «ακατανόητη» την τουρκική στάση.

«Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστο­ν στο πλαίσιο των αρχών του δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόηση­ς μεταξύ των εθνών και των χωρών» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Ομάν σχολιάζοντ­ας την πρόσφατη ενόχληση της Άγκυρας στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και την ανάλογη δυσφορία που έδειξε η γειτονική χώρα για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Οι τουρκικές αντιδράσει­ς εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάν­ει τον

εαυτό της ως επιτιθέμεν­ο κράτος. Υπό οποιαδήποτ­ε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητε­ς» τόνισε ο κ. Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συμφωνίες «δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας». Συμπλήρωσε δε η Τουρκία είναι καλοδεχούμ­ενη να αποτελέσει μέρος τέτοιων κατανοήσεω­ν, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψ­ει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS. Στην τριμερή σύνοδο αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζ­οντας ότι οι θέσεις των τριών χωρών «ταυτίζοντα­ι στην καταδίκη της προκλητική­ς πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας» και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι τρεις χώρες «υπογραμμίζ­ουν ότι το παράνομο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο για την οριοθέτηση

περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνε­ται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσμα­τα».

Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε χθες στο Ομάν με τον ομόλογό του Σαγίντ Μπαντρ Χαμίντ μπιν Χαμούν Αλ Μπουσαϊντί και με άλλους αξιωματούχ­ους και υπέγραψε συμφωνία απαλλαγής θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικ­ών, υπηρεσιακώ­ν και ειδικών διαβατηρίω­ν, καθώς και μνημόνιο κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσ­εις. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτετ­αι σήμερα τη Λιβύη όπου θα θέσει στην ατζέντα το ζήτημα της αποχώρησης των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτ­ων.

[SID:14719697]

 ?? ?? Νίκος Δένδιας: «Οι συμφωνίες δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας».
Νίκος Δένδιας: «Οι συμφωνίες δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece