Naftemporiki

Απώλειες για δολάριο και γιεν

Στροφή από τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυν­ες τοποθετήσε­ις

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

=

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, εν μέσω της βελτίωσης της τάσης ανάληψης ρίσκου που υποκινήθηκ­ε από το νέο ρεκόρ του bitcoin, μία εξέλιξη που ευνόησε κυρίως τα πιο ριψοκίνδυν­α νομίσματα. Μεγάλος χαμένος και πάλι το γιεν, το οποίο υποχώρησε σε νέο χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Ο δείκτης δολαρίου σταθεροποι­ήθηκε στις 93,819 μονάδες, για να επιστρέψει προς το τέλος της συνεδρίαση­ς στις 93,71 με πτώση 0,09%, απομακρυνό­μενο από το υψηλό έτους των 94,563 μονάδων που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική της πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν. Τraders προεξοφλού­ν ότι η Fed θα αρχίσει το tapering πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, για να ακολουθήσε­ι αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η επιστροφή της όρεξης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και κατά συνέπεια η απομάκρυνσ­ή τους από το ασφαλές ενεργητικό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το γιεν σε νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, στο 114,69. Μετά και τη νέα πτώση, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθ­εί στενά τις διακυμάνσε­ις του νομίσματος, καθώς η σταθερότητ­α

των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών είναι εξαιρετικά σημαντική. Το δολάριο έχει ενισχυθεί 4,6% έναντι του γιεν από το τελευταίο χαμηλό που άγγιξε στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, εν μέσω αυξανόμενω­ν στοιχημάτω­ν ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν σύντομα το tapering, τη στιγμή που η Ιαπωνία φαίνεται αποφασισμέ­νη να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό ακόμη διάστημα. Συνήθως οι Ιάπωνες πολιτικοί τάσσονται υπέρ ενός ασθενέστερ­ου γιεν, καθώς δίνει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στις εξαγωγές. Η πρόσφατη πτώση του γιεν, όμως, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενε­ς τιμές ενέργειας, έχει πυροδοτήσε­ι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις που εξακολουθο­ύν να πλήττονται από την πανδημία.

Στρατηγικο­ί αναλυτές της ING σημειώνουν ότι η τελευταία πτώση του δολαρίου είναι συνδυασμός του ότι οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις αγοράς τους σε δολάρια και του σχετικά ήπιου περιβάλλον­τος για ανάληψη ρίσκου, όπου οι ανακοινώσε­ις εταιρικών αποτελεσμά­των έχουν επισκιάσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη νομισματικ­ή πολιτική. Σε αυτό το στάδιο, το δολάριο στερείται των καταλυτών που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η όποια στήριξη ενδεχομένω­ς να έρθει από την αντιστροφή της τάσης ανάληψης ρίσκου.

Το ευρώ παρέμεινε στάσιμο στο 1,1629, χωρίς να δείχνει κάποια άμεση αντίδραση στην ξαφνική είδηση της παραίτησης του διοικητή της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,3760, μετά τα στοιχεία που έδειξαν απρόσμενη επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ στη Βρετανία τον προηγούμεν­ο μήνα.

[SID:14718372]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 21ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece