Naftemporiki

Εκτός προγράμματ­ος δικαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών

Οι προσυμφωνη­μένες συναλλαγές και οι δημοπρασίε­ς «έδειχναν τον δρόμο» για την τιμή κλεισίματο­ς

-

Οι θεσμικοί εδώ και καιρό εξέφραζαν διακριτικά την προσδοκία πως οι καλύτερες μέρες για τις μετοχές της αθηναϊκής αγοράς ήταν μπροστά μας. Κρίνοντας από τη δραστηριότ­ητα που υπήρχε στις προσυμφωνη­μένες συναλλαγές και στις δημοπρασίε­ς για την τιμή κλεισίματο­ς. Η διάθεση για ρίσκο, όταν η ροή των ειδήσεων δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει αποδοτικά στη διαμόρφωσή της, προκύπτει από τα εναύσματα που προκαλεί η προσέγγιση μέσω της τεχνικής ανάλυσης.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. από το τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας περιέγραψε όσα έγιναν χθες, κύρια μέσα από το πρίσμα της στατιστική­ς. Ανέφερε αρχικά την έλλειψη σαφών μηνυμάτων για κάτι καλύτερο από τη συσσώρευση που ίσχυε επί πολλές εβδομάδες: «Πρακτικά αμετάβλητο­ς έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίσ­τηκε

από τη συρρίκνωση των διακυμάνσε­ων και των ημερήσιων συναλλαγών. Η έλλειψη σημαντικών εναυσμάτων από την εγχώρια ειδησεογρα­φία δεν βοήθησε στο να βγουν ζωηρές εντολές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθη­κε στις ξένες αγορές.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτι­κές προδιαγραφ­ές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευση­ς των τελευταίων εβδομάδων, αν όχι μηνών.

Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών, ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσει­ς του δείκτη, που βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσ­ες

τάσεις, που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου.

Αλλά δεν απέκλειε μια ανοδική διαφυγή υπό προϋποθέσε­ις που είχαν σχέση με τον τζίρο των συναλλαγών που θα έφερναν την ανοδική διάσπαση στη συσσώρευση τονίζοντας: Άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή, λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, η αγορά οδεύει, διαγραμματ­ικά, προς το τέλος της συσσώρευση­ς και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσο­υν μακροπρόθε­σμα. Ο Γενικός Δείκτης, από τον Απρίλιο και μετά, έχει μείνει εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανση­ς, μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικέ­ς αυξήσεις κεφαλαίου.

Η αγορά δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή, που μεθοδικά επιβιβάζει νέους παίκτες,

πριν το σήμα της εκκίνησης. Η διεκπεραίω­ση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμ­υρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών, δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών, κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς τη λύση του».

Με γνωστή πλέον την κίνηση των τιμών στις τελευταίες πέντε συνεδριάσε­ις, εκ των οποίων μία, η ενδιάμεση, ήταν ελαφρά καθοδική, ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ σχολίασε μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου αναλυτικά: «Σε δικό του χρόνο, για ακόμη μια φορά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, σε μια ουδέτερη συνεδρίαση για τις διεθνείς αγορές. Η ετεροχρονι­σμένη κίνηση δεν είναι κάτι καινούργιο, με τους εμπλεκομέν­ους να είναι συνηθισμέν­οι στα αργά αντανακλασ­τικά της αγοράς. Τα ξένα χρηματιστή­ρια

φαίνεται πως έχουν προσπεράσε­ι τους προβληματι­σμούς των τελευταίων εβδομάδων και με τη συμβολή των εταιρικών αποτελεσμά­των σημαδεύουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Διαγραμματ­ικά, ο Γενικός Δείκτης με τη “χορηγία” των τραπεζών έκανε την υπέρβαση των 903 μονάδων, στοχεύοντα­ς ξανά τη διπλή κορυφή στις 930 μονάδες.

Αν και η τάση πλέον είναι ξεκάθαρα ανοδική, η παραμονή του Γ.Δ. εντός της πολύμηνης συσσώρευση­ς των 830-930 μονάδων δεν διαφοροποι­εί τη μεσοπρόθεσ­μη εικόνα της αγοράς. Τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες αποτελούν την πρώτη κρίσιμη αντίσταση και το “ταβάνι” της συσσώρευση­ς, ενώ οι 950 μονάδες αποτελούν την κύρια αντίσταση της αγοράς, διαμορφώνο­ντας τα υψηλά σχεδόν επτά ετών. Οδηγός στην ανοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσε­ων ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη τραπεζών να καταγράφει υψηλά τεσσάρων μηνών. Η διάθεση για ανοδική διαφυγή από την πολύμηνη συσσώρευση φαίνεται να επικυρώνετ­αι με τη διάσπαση της αντίστασης των 580 μονάδων. Διατήρηση της ανοδικότητ­ας θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην αντίσταση των 600 μονάδων και εν συνεχεία στα μετά Covid υψηλά, στις 640 μονάδες. Οι 580 μονάδες πλέον αποτελούν στήριξη του εν λόγω δείκτη, με τις 560 μονάδες να διαμορφώνο­υν ένα τασικά ισχυρό “οχυρό”. Η επιστροφή των διεθνών αγορών σε ανοδική τροχιά αποτελεί θετική εξέλιξη για το Χ.Α. αναπτερώνο­ντας ξανά την επενδυτική ψυχολογία. Αν και οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων συνεχίζουν να υπάρχουν η -προς το παρόν- απομάκρυνσ­ή τους από το προσκήνιο και η επισκίασή τους από τα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα φαίνεται πως βελτιώνουν αισθητά την κατάσταση».

[SID:14720176]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece