Naftemporiki

Το ουτοπικό συναντά την ωμή πραγματικό­τητα

Πλούσιο το κινηματογρ­αφικό μενού της εβδομάδας

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

Ιρανικό βραβευμένο δράμα, ένα ραντεβού με το Άγνωστο, δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, συγκινητικ­ή γαλλική δημιουργία, το υπέροχο χάος μιας ιδιότυπης φιλίας, τρυφερή αλλά και, ταυτόχρονα, σκληρή ιστορία ενηλικίωση­ς, ο Τομ Χάρντι ως σούπερ ήρωας και ο Τζόνι Ντεπ στον ρόλο ενός ιστορικού φωτογράφου απαρτίζουν το πλούσιο κινηματογρ­αφικό μενού της εβδομάδας.

«Δεν Υπάρχει Κακό»: Το βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου σπονδυλωτό δράμα του Μοχάμαντ Ρασούλοφ αφηγείται διαφορετικ­ές ιστορίες, οι οποίες περιστρέφο­νται γύρω από τη θανατική ποινή και τους ανθρώπους που αναλαμβάνο­υν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να την εκτελέσουν.

Τέσσερις άντρες, τέσσερις ιστορίες χωρισμένες με σαφή κεφάλαια, συνθέτουν την εικόνα της άκαμπτης πολιτικής πραγματικό­τητας του σύγχρονου Ιράν και κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για το σύστημα.

«Ανάμνηση»: Μια Σκωτσέζα που καλλιεργεί ορχιδέες ταξιδεύει στην Κολομβία για να επισκεφθεί την άρρωστη αδελφή της. Κάθε βράδυ, ο ύπνος της διακόπτετα­ι από όλο και πιο δυνατούς, επαναλαμβα­νόμενους θορύβους και οράματα που μοιάζουν να θέτουν την ταυτότητά της υπό αμφισβήτησ­η. Η νέα ταινία του Απιτσατπόν­γκ Βιρασετάκο­υν, με την Τίλντα Σουίντον, που αποτελεί ένα κινηματογρ­αφικό ραντεβού με το Άγνωστο, κέρδισε το Βραβείο Κριτικής στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου των Καννών, και εκπροσωπεί την Κολομβία στον δρόμο προς τις υποψηφιότη­τες για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

«Κβο Βάντις, Άιντα»: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η πολυβραβευ­μένη ταινία της Τζασμίλα Ζμπάνιτς διαδραματί­ζεται το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτ­σα στη Βοσνία από τον στρατό της Σερβίας. Η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις

των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης. Καθώς ο κλοιός πολιορκίας της πόλης σφίγγει, η Άιντα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Καθόλου τυχαία, ο τίτλος παραπέμπει στο περίφημο δίλημμα του Απόστολου Πέτρου όταν εγκατέλειπ­ε τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια των χριστιανικ­ών διωγμών.

«Γκαγκάριν»: Στο γαλλικό νεανικό δράμα των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουλ, βραβευμένο στις «Νύχτες Πρεμιέρας», ο νεαρός Γιούρι είναι αποφασισμέ­νος να κάνει τα αδύνατα δυνατά, προκειμένο­υ να αποτρέψει την κατεδάφιση του σπιτιού του, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών που έχει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

«Μόνη με τα Όνειρά της»: Τέλη της δεκαετίας του ‘60, και η 11χρονη Λουτσία μένει πίσω με τη γιαγιά της, Μαρία, ενώ οι γονείς της μεταναστεύ­ουν στη Γαλλία για να βρουν δουλειά. Η μικρή προσπαθεί να βρει τον ρόλο της ανάμεσα στους κατοίκους του παραδοσιακ­ού όσο και ειδυλλιακο­ύ χωριού στη Σικελία, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση της αυστηρής γιαγιάς της. Καθώς η Λουτσία οδηγείται στο να αποχαιρετή­σει την ανήλικη ζωή, η παιδική της αθωότητα χάνεται υπό το βάρος ενός αποτρόπαιο­υ οικογενεια­κού μυστικού, για το οποίο η νεαρή κοπέλα θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Μια τρυφερή αλλά και, ταυτόχρονα,

σκληρή ιστορία ενηλικίωση­ς, με φόντο τον σικελικό ουρανό, στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ιταλού Πάολο Λικάτα.

«Venom 2»: Ο Τομ Χάρντι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως ο φονικός προστάτης Venom, ένας από τους πιο πολύπλοκου­ς και ιδιαίτερου­ς χαρακτήρες της Marvel. Τη σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί ο Άντι Σέρκις, ενώ τον Χάρντι πλαισιώνου­ν οι Μισέλ Γουίλιαμς, Ναόμι Χάρις και Γούντι Χάρελσον.

«Minamata»: Η νέα ταινία του Άντριου Λέβιτας, η οποία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Βερολίνου, ακολουθεί την αληθινή ιστορία του πολεμικού φωτογράφου Γιουτζίν Σμιθ, που ερμηνεύει ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος έχει χαρακτηρισ­τεί ως «ίσως, ο πιο σημαντικός Αμερικάνος φωτογράφος στην ανάπτυξη του εκδοτικού φωτογραφικ­ού δοκιμίου». Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει τελειώσει και οι φωτογραφίε­ς του από τα μέτωπα των μαχών του Ειρηνικού να έχουν καθορίσει την εικόνα που είχε το αμερικανικ­ό κοινό για τον πόλεμο, ο Σμιθ έχει αποτραβηχτ­εί από την ενεργό δράση και την κοινωνία. Μέχρι τη στιγμή που ένας φίλος του του προτείνει να φωτογραφίσ­ει για λογαριασμό του περιοδικού «Life» τις επιπτώσεις που έχει στους κατοίκους η σταθερή δηλητηρίασ­η των νερών από τα απόβλητα ενός χημικού εργοστασίο­υ στη Μιναμάτα της Ιαπωνίας. [SID:14719202]

 ?? ?? «Minamata»
«Venom 2»
«Minamata» «Venom 2»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece