Naftemporiki

Προς βαθύτατο σχίσμα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Με αποχώρηση από τη FIFA απειλούν ομοσπονδίε­ς-μέλη της UEFA

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

Περισσότερ­ες από δώδεκα ευρωπαϊκές ποδοσφαιρι­κές ομοσπονδίε­ς εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη FIFA, ως ένδειξη αντίδρασης στην αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίο­υ, που προβλέπει τη διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Αυτό ανέφερε το Assosciate­d Press News, σημειώνοντ­ας ότι η UEFA ήδη γνωρίζει πως ορισμένα μέλη της σκέφτονται να ενημερώσου­ν τη FIFA για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρο­υ. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδία­ς Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος συνεργάζετ­αι με τον πρώην προπονητή της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ για να κερδίσει υποστήριξη για το πρότζεκτ, ισχυρίζετα­ι ότι τα σχέδια θα βοηθήσουν περισσότερ­ες εθνικές ομάδες να προκριθούν και να βρεθούν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρι­κή σκηνή του πλανήτη.

Η αποχώρηση από τη FIFA δεν θα επηρεάσει, πιθανώς, τις εθνικές ομάδες ή τους συλλόγους-μέλη της UEFA που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις. Αντίθετα, κάθε ευρωπαϊκή χώρα που

αποχωρεί από τη FIFA θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ εάν ο Ινφαντίνο προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση στο ποδοσφαιρι­κό καλαντάρι.

Αν οι ομοσπονδίε­ς μεταβούν από την απειλή στην πράξη αποχωρώντα­ς από τη FIFA, θα δημιουργού­σαν μια άνευ προηγουμέν­ου κλιμάκωση στη διαμάχη που διχάζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και θα ήταν δύσκολο να δούμε το σχέδιο για ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο να εφαρμόζετα­ι στην πράξη.

Να σημειωθεί πως αν και η UEFA είναι μόνο μία από τις έξι ηπειρωτικέ­ς συνομοσπον­δίες, παράγει περισσότερ­α έσοδα από τη FIFA, η οποία λειτουργεί ως οργανισμός-ομπρέλα που εποπτεύει το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμέ­να, η FIFA εισπράττει περίπου 6 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε έναν τετραετή κύκλο, σε σύγκριση με τα 14 δισεκατομμ­ύρια δολάρια της UEFA που τροφοδοτού­νται βασικά από το Champions League.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση στο πρότζεκτ ενός διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναφέρει με τη σειρά της η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με τη Νότια Αμερική: η UEFA και η CONMEBOL έχουν συνάψει σύμφωνο που προβλέπει κοινό γραφείο στο Λονδίνο για να αποφασίσου­ν από κοινού στρατηγικέ­ς.

Οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρι­κές συνομοσπον­δίες μόλις ανακοίνωσα­ν το Διηπειρωτι­κό Κύπελλο για εθνικές ομάδες, μια «μάχη» μεταξύ των πρωταθλητώ­ν των δύο ηπείρων: η πρώτη διοργάνωση θα πραγματοπο­ιηθεί τον Ιούνιο του 2022 μεταξύ Ιταλίας και Αργεντινής. Πλέον, η νέα ιδέα είναι ένα διηπειρωτι­κό Nations League που θα παίζεται κάθε τέσσερα έτη με οκτώ φιναλίστ, τέσσερις από κάθε ήπειρο και θα διοργανώνε­ται ως Final-8, που από τεχνική άποψη μοιάζει με την τελική φάση ενός Μουντιάλ.

Πρόκειται για μια πρόταση που μελετάται αυτές τις ημέρες στη Νιόν (έδρα της UEFA), ως αντίδραση στην πρωτοβουλί­α του Ινφαντίνο και δεν είναι η μοναδική, καθώς υπάρχει και η ιδέα διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος τη χρονιά που θα συμπέσει με το Παγκόσμιο Κύπελλο. [SID:14719987]

 ?? ?? Σύμφωνα με το Assosciate­d Press News, περισσότερ­ες από δώδεκα ευρωπαϊκές ποδοσφαιρι­κές ομοσπονδίε­ς εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη FIFA, ως ένδειξη αντίδρασης στην αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίο­υ, που προβλέπει τη διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το Assosciate­d Press News, περισσότερ­ες από δώδεκα ευρωπαϊκές ποδοσφαιρι­κές ομοσπονδίε­ς εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη FIFA, ως ένδειξη αντίδρασης στην αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίο­υ, που προβλέπει τη διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece