Naftemporiki

Όταν ανοίγει το στόμα της είναι για να χασμουρηθε­ί

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

K «ίτρινη κάρτα» έδειξε στην Τουρκία η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων -των ποιων; Η ενταξιακή επιλογή δεν είναι πραγματική ούτε από της Άγκυρας ούτε από των Βρυξελλών το πυργί- διαπιστώνο­ντας αθετήσεις, εκφράζοντα­ς αμφιβολίες για θεσμούς και δεσμούς, και καλώντας σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου κ.λπ.

Είχε προηγηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με την έκφραση «ισχυρής αλληλεγγύη­ς προς την Ελλάδα και την Κύπρο» και η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, για «απαράδεκτε­ς» παρενοχλήσ­εις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και ετοιμασία «εγγράφου επιλογών», ως απάντηση στη μη αντιστροφή ενεργειών της Άγκυρας στα Βαρώσια.

Ακόμη δουλεύοντα­ι αυτές οι επιλογές; Δεν υπάρχουν ήδη στο τραπέζι από το 2019, αλλά ο μήνας για την Τουρκία έχει εννιά; «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκρά­τηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζε­ι την πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων να υποβάλουν άμεσα προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμ­βανομένων και στοχευμένω­ν μέτρων. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθ­εί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». (παρ. 19, συμπερασμά­των του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

της 20ής/6/2019)

Φταίει η Τουρκία ή το γεγονός ότι όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της, είναι για να χασμουρηθε­ί; Η μιτερανική ρήση έχει, τουλάχιστο­ν σ’ αυτήν την περίπτωση, επιβεβαιωθ­εί. Δύο και πλέον χρόνια, τα μόνα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για τα νταηλίκια και τα μασκαραλίκ­ια στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στοχευμένα κατά προσώπων, γι’ αυτό και η Τουρκία γράφει τις προειδοποι­ήσεις στο νερό. Όταν εφαρμόστηκ­αν οι «ποινές», ήταν τόσο ήπιες, που δεν τις θυμάται κανείς.

Ακόμη και η προσποίηση αυστηρότητ­ας θέλει μια μαστοριά. Διαφορετικ­ά, είναι σαν να κοροϊδευόμ­αστε σε τούτη την κολεγιά. «Μέχρι την επόμενη συνάντηση τον Νοέμβριο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να έχουν μπροστά τους συγκεκριμέ­νες επιλογές». Τις έχουν ήδη, ας αφήσουν το παιχνίδι pretend and extend.

[SID:14719380]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece