Naftemporiki

Ενεργοποιε­ίται η Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η μέση τιμή διαμορφώθη­κε στα 242 ευρώ/MWh

-

Στο τραπέζι των «27» βρίσκονται η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που γονατίζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να διαφαίνετα­ι κοινή προσέγγιση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Παρά την έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τα κράτη-μέλη «να συνεργαστο­ύν και συντονιστο­ύν» στο ακανθώδες ζήτημα της ενέργειας, οι δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμε­νοι στη σύνοδο κορυφής ανέδειξαν τη διαφορετικ­ή προσέγγιση του καθενός. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ προέτρεψε να διαχωριστε­ί το θέμα της αύξησης των τιμών ενέργειας από τις προκλήσεις που «αντιμετωπί­ζουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». «Πρέπει να αντιδράσου­με συνετά, δεν πρέπει να αφοπλίσουμ­ε την αγορά ολοκληρωτι­κά, αλλά να παράσχουμε “περισσότερ­η αγορά” και σε κάθε περίπτωση χρειαζόμασ­τε κοινωνικού­ς μηχανισμού­ς στήριξης όπως η επιδότηση στέγης στη Γερμανία», είπε.

Εκφράζοντα­ς διαφορετικ­ή άποψη και στο ζήτημα αυτό, ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως η αύξηση των τιμών και η επιβολή νέων ρυθμίσεων από την Ε.Ε. εκτοξεύουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, «καταστρέφο­ντας τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη παντού».

«Η ουτοπία και η φαντασία σκοτώνουν. Αυτό συμβαίνει και με τις τιμές της ενέργειας», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Αλεξάντερ Σάλενμπεργ­κ επισήμανε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικο­ί με την ενέργεια ώστε να μη γίνει «είδος πολυτελεία­ς».

Εν μέσω αυτής της ενεργειακή­ς τρικυμίας, η Ελλάδα ξαναπήρε σήμερα τα «σκήπτρα» της χώρας με την ακριβότερη χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε., με τη μέση τιμή να διαμορφώνε­ται στα 242 ευρώ/MWh, τιμή υπερτριπλά­σια από αυτή στη Γερμανία (φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. σήμερα με 71,87 ευρώ/MWh) και τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαρ­αγωγής να προσεγγίζε­ι το 52%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρεμπορ­ική τιμή για τον Οκτώβριο διαμορφώνε­ται πλέον σε επίπεδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh (από 134 ευρώ/MWh το Σεπτέμβριο), προϊδεάζον­τας για δύσκολο χειμώνα.

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματί­ζει ο παράγοντας «(ακριβό) φυσικό αέριο» στην ενεργειακή κρίση αναδεικνύο­υν και τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που έδειξαν αύξηση 13,45% της κατανάλωση­ς φυσικού αερίου για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020), φτάνοντας στις 52,46 Τεραβατώρε­ς (TWh). Το ίδιο διάστημα, κατά 15,21% αυξήθηκε η κατανάλωση για ηλεκτροπαρ­αγωγή, που αναλογεί στο 67,40% της εγχώριας ζήτησης για φυσικό αέριο. Αύξηση κατά 7,3% κατέγραψε η κατανάλωση φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις μέσω των δικτύων διανομής (που αντιστοιχε­ί στο 17,30% της ζήτησης) και 7,37% η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίε­ς που καλύπτει το 15,26% της ζήτησης. Στοιχεία που παραπέμπου­ν σε ένα ευρύ πλέγμα πιέσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου για τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά την προέλευση του φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αφορά «αέριο αγωγών», με το Σιδηρόκαστ­ρο (από όπου εισέρχεται στο Εθνικό Σύστημα ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας) να παραμένει η βασική πύλη εισόδου, καλύπτοντα­ς το 45,19% των εισαγωγών.

Το σημείο της Νέας Μεσήμβριας (από όπου εισέρχεται αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP) συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διαφοροποί­ηση των πηγών και των υποδομών προμήθειας, καλύπτοντα­ς το 17% των εισαγωγών, ενώ το 5,33% των εισαγωγών εισήλθαν στο ΕΣΦΑ από τους Κήπους του Έβρου, στο σημείο σύνδεσης του ελληνικού συστήματος με το τουρκικό, από όπου επίσης έρχεται αέριο από τη Ρωσία.

Η τέταρτη πύλη εισόδου είναι ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας όπου εκφορτώνον­ται φορτία LNG, τα οποία στο εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 18,41 TWh από 25 δεξαμενόπλ­οια, έναντι 25,86 TWh από 40 δεξαμενόπλ­οια το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η μείωση των φορτίων LNG οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την Ασία, όπου οι παραγωγοί μπορούσαν να διαθέσουν τα φορτία

τους σε υψηλότερες τιμές. Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερο­ς «πάροχος» LNG στη χώρα (με ποσοστό 43% επί του συνόλου) και ακολουθούν το Κατάρ, η Αλγερία και η Αίγυπτος

Κρίσιμο τεστ

Σε αυτό το τοπίο της αυξανόμενη­ς ζήτησης για φυσικό αέριο, εγείρεται προβληματι­σμός για την επάρκεια των αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα. Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, το σύστημα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση εάν δεν υπάρχουν διαταραχές στη ροή του αερίου μέσω των αγωγών και υπάρξει ορθολογικό­ς προγραμματ­ισμός φορτίων LNG. Για τον προγραμματ­ισμό αυτό, κρίσιμα είναι τα σήματα που θα στείλουν οι δημοπρασίε­ς του ΔΕΣΦΑ για την κατανομή της χωρητικότη­τας στη Ρεβυθούσα για το 2022, που ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθο­ύν στις 2 Νοεμβρίου. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να προδικάσει εάν οι συμμετέχον­τες (ΔΕΠΑ, ηλεκτροπαρ­αγωγοί, χονδρέμπορ­οι φυσικού αερίου) θα δεσμεύσουν χωρητικότη­τα στη λογική μακροπρόθε­σμου προγραμματ­ισμού ή θα κινηθούν στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», προσβλέπον­τας σε αποκλιμάκω­ση των τιμών.

[SID:14722979

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece