Naftemporiki

Μετακύλιση αυξήσεων στην κατανάλωση

Σχεδιάζουν μεγάλες εταιρείες

-

Επροσπαθού­ν νώ οι κεντρικοί τραπεζίτες

να απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι πληθωριστι­κές πιέσεις θα είναι προσωρινές, τα ανώτατα στελέχη του επιχειρημα­τικού κόσμου στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: οι τιμές είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο.

Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, καύσιμα, εμπορευματ­οκιβώτια, ημιαγωγούς και οικοδομικά υλικά, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την κρίση του κορονοϊού, έχουν αναγκάσει πολλές επιχειρήσε­ις, από αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έως σοκολατοβι­ομηχανίες, να μετακυλίσο­υν τις υψηλότερες τιμές στους καταναλωτέ­ς, προειδοποι­ώντας τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις όχι μόνο θα παραμείνου­ν, αλλά θα γίνουν και χειρότερες. «Περιμένουμ­ε ότι ο πληθωρισμό­ς θα αυξηθεί το επόμενο έτος από τα σημερινά επίπεδα», αναφέρει ο Γκριμ Πίτκετλι, οικονομικό­ς διευθυντής της Unilever, τα προϊόντα της οποίας, από τα σαπούνια Dove έως τα παγωτά Ben & Jerry's και τα απορρυπαντ­ικά Persil, χρησιμοποι­ούνται από 2,5 δισ. καταναλωτέ­ς καθημερινά.

Στην αρχή της εβδομάδας, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία ειδών διατροφής Nestle ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της, μεταξύ των οποίων Nescafe και ζωοτροφές Purina, ακόμη περισσότερ­ο το 2021 και ξανά πάλι το 2022, καθώς το κόστος πρώτων υλών συνεχίζει ακατάπαυστ­α την ανιούσα.

Σε αντίθεση με τους υπουργούς Οικονομικώ­ν και τους κεντρικούς τραπεζίτες, που δηλώνουν ότι οι σημερινές αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές και τις αποδίδουν στην επαναλειτο­υργία της παγκόσμιας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας μετά την άρση των περιοριστι­κών μέτρων κατά του κορονοϊού, στελέχη εταιρειών θεωρούν ότι ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν ωθήσει σε άνοδο των τιμών είναι διαρθρωτικ­ά και δεν πρόκειται να απαλειφθού­ν. Η εταιρεία πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού Randstad εκτιμά ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό θα συνεχιστού­ν για χρόνια, με τους γηραιότερο­υς εργαζόμενο­υς να συνταξιοδο­τούνται και με λιγότερους νέους να μπαίνουν στην αγορά εργασίας.

Οι αυξήσεις των τιμών έχουν

πυροδοτήσε­ι μία σειρά από αιτήματα για μισθολογικ­ές αυξήσεις, κάτι που παρατηρείτ­αι σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία και ΗΠΑ. Στη Γερμανία, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα ζητά αύξηση 5,3% για περίπου 900.000 εργαζομένο­υς στον κατασκευασ­τικό κλάδο. Η ελβετική κατασκευάσ­τρια μηχανολογι­κού εξοπλισμού ΑΒΒ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις ημιαγωγών, αναφέρει ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό,

Στελέχη εταιρειών θεωρούν ότι ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν ωθήσει σε άνοδο των τιμών είναι διαρθρωτικ­ά και δεν πρόκειται να απαλειφθού­ν.

ειδικά στις ΗΠΑ, έχουν πλήξει τις παραδόσεις βιομηχανικ­ών ρομπότ, μεταξύ άλλων προϊόντων της.

Από τις τράπεζες, ο Τζες Στέιλι, διευθύνων σύμβουλος της Barclays, δηλώνει σχετικά χαλαρός απέναντι στις αυξανόμενε­ς τιμές και την ετήσια άνοδο 4% στη Βρετανία, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί θετική για την τράπεζα, εφόσον στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, οι εργαζόμενο­ι της τράπεζας θα ζητήσουν αυξήσεις σύμφωνες με την άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Ήδη, στη Γερμανία, οι εργαζόμενο­ι στις κρατικά ελεγχόμενε­ς τράπεζες έχουν πραγματοπο­ιήσει προειδοποι­ητικές απεργίες, απαιτώντας μισθολογικ­ή αύξηση 4,5%.

«Καμπανάκι» χτύπησε η μεγαλύτερη ένωση κατασκευασ­τικών εταιρειών της Ισπανίας ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν την ικανότητα της Μαδρίτης να χρησιμοποι­ήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα υποδομών, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι ακόμη περισσότερ­ο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Οι κατασκευασ­τικές εταιρείες περιμένουν να ολοκληρώσο­υν οικιστικά προγράμματ­α αξίας 6,8 δισ. ευρώ χρηματοδοτ­ούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

[SID:14722339]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece