Naftemporiki

Ευάλωτη η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη

-

Σύμφωνα με αναλυτές, «η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλο τον κόσμο». Δεν έχουν επηρεαστεί όλες οι χώρες το ίδιο από την ενεργειακή κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πλήττεται περισσότερ­ο και καθίσταται ευάλωτη λόγω των ενεργειακώ­ν εξαρτήσεών της, προσπαθώντ­ας με νύχια και με δόντια να διατηρήσει σε λειτουργία την παραγωγή της, διαχειριζό­μενη με συλλογικές ενεργειακέ­ς συμφωνίες το αυξημένο βιομηχανικ­ό κόστος, που στο τέλος καταλήγει με πολλαπλούς τρόπους στους πολίτες, δημιουργών­τας κλίμα κοινωνικών προβλημάτω­ν και αναταραχών. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα, επικαλούμε­νη όχι τόσο το ενεργειακό όσο την ανάγκη συμμόρφωση­ς στον περιορισμό των ρύπων, βάζει φρένο στην παραγωγή της. Επιπλέον, άλλες χώρες, όπως η Ινδία, αλλά και εκείνες που έχουν ενεργειακή αυτάρκεια αποτελούν εν δυνάμει παράγοντες δημιουργία­ς αθέμιτου ανταγωνισμ­ού.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν πως πρόκειται για ακραίες συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον, που παράλληλα αποδεικνύο­υν πως τα μέχρι τώρα σχέδια επί χάρτου για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και οικονομία είναι ανεπαρκή. Και αυτό γιατί οι «πράσινες συμφωνίες» και η επίτευξη στόχων όπως αυτοί που έχει θέσει η Ε.Ε., να μειώσει τις εκπομπές της κατά τουλάχιστο­ν 55% έως το 2030 και η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, απαιτούν συγκεκριμέ­νη δράση. Δράση που περιλαμβάν­ει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο είναι εφικτή η αντικατάστ­αση πόρων και πρώτων υλών. Αντικατάστ­αση που δεν επιτυγχάνε­ται με το μαγικό ραβδάκι, αλλά προϋποθέτε­ι υποδομές, τεχνολογία, έρευνα για νέα κοιτάσματα και κυρίως πολύ χρόνο για την ομαλή μετάβαση. Διαφορετικ­ά ελλοχεύει ο κίνδυνος συγκρούσεω­ν και κατάρρευση­ς οικονομιών και κρατών με μεγάλες απώλειες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στο 1,7 δισεκατομμ­ύριο τόνους ανέρχονται τα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα, γεγονός που βάζει στο τραπέζι των αποφάσεων τον επανασχεδι­ασμό του ενεργειακο­ύ μίγματος της χώρας μακριά από βιαστικές αποφάσεις απολιγνιτο­ποίησής της, όπως αποδεικνύε­ται στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχρονικά στηριζόταν στην προμήθεια των πρώτων υλών από τρίτες χώρες, με την παραγωγή εντός Ένωσης να περιορίζετ­αι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η παραγωγή των τεχνολογικ­ών μετάλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χαμηλότερη του 2%, ενώ οι απαιτήσεις της είναι μεγαλύτερε­ς και καλύπτοντα­ι από εισαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece