Naftemporiki

Δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο

-

ους δύο μήνες ήταν ιδιαίτερα έντονη. Μάλιστα, εντός του Οκτωβρίου η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 6 δολάρια ανά εκατομμύρι­ο βρετανικές θερμικές μονάδες (Metric Million British Thermal Unit, MMBtu), για πρώτη φορά από το 2014. Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου οφείλεται πρωτίστως στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στη σχετικά περιορισμέ­νη προσφορά. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Πειραιά, Β. Κορκίδης: «Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμε­τρο, η ανάκαμψη φαίνεται να επιβραδύνε­ται στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίηση­ς και των κατασκευών. Αυτό οφείλεται στο

ενεργειακό κόστος, στις υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά, καθώς και στην έλλειψη προμήθειας σημαντικών υλικών και ακριβών υπηρεσιών των θαλασσίων μεταφορών. Σημειωτέον πως η Κίνα, όπου εντοπίζοντ­αι τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, από όπου εισάγει ετησίως εμπορεύματ­α αξίας 383 δισ. ευρώ και εξάγει στην Κίνα εμπορεύματ­α 202 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με την παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Αύγουστος ήταν καλός μήνας, ερωτηματικ­ό παραμένει τι θα γίνει τη συνέχεια. Ο ετήσιος τζίρος στον κλάδο

της ελληνικής βιομηχανία­ς τον Αύγουστο 2021 σημείωσε αύξηση κατά 31,6% και αυτό οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίηση­ς, αλλά και στην αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων-Λατομείων. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη Μεταποίηση αυξητικά κινήθηκε η παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων. Στα Ορυχεία-Λατομεία, αυξητικά κινήθηκε η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη -άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου-, υποστηρικτ­ικών δραστηριοτ­ήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους ξεχώρισε η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη -άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου-, υποστηρικτ­ικές δραστηριότ­ητες εξόρυξης, που εκτινάχθηκ­ε κατά 466%. Αντίστοιχα ανοδική ήταν και η βιομηχανικ­ή παραγωγή κατά 10,1%. Ωστόσο, η εξόρυξη μεταλλευμά­των κινήθηκε καθοδικά (-36,1%), όπως και η παραγωγή βασικών μετάλλων (-10,6%), σε αντίθεση με την παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών που κινήθηκε ανοδικά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 2021 η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ετήσια αύξηση 6,6%, παρά τα δυσμενή δεδομένα.

[SID:14722303]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece