Naftemporiki

«Πράσινο φως» από την ΑΑΔΕ για γονικές παροχές και δωρεές

Αύξηση του αφορολόγητ­ου ορίου στις 800.000 ευρώ επισήμως από τις 2 Οκτωβρίου

- Του Γιώργου Κούρου g.kouros@naftempori­ki.gr

Από τις 2 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ και επίσημα, με τη «σφραγίδα» της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η αύξηση του αφορολόγητ­ου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ, βάζοντας έτσι τέλος σε «αρρυθμίες» που παρουσιάστ­ηκαν σε ορισμένες εφορίες, οι οποίες δεν προχωρούσα­ν μέχρι πρότινος τις σχετικές διαδικασίε­ς, λόγω καθυστέρησ­ης στην έκδοση των διευκρινίσ­εων από τη φορολογική αρχή.

Στο εξής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Ε.2193/20.10.2021 της ΑΑΔΕ, η γονική παροχή ή η δωρεά περιουσιακ­ού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών, η οποία διενεργείτ­αι με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζετ­αι με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητ­ου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ.

Πρόσωπα Α’ κατηγορίας

Το νέο «καθεστώς» αφορά πρόσωπα που ανήκουν στην Α’ κατηγορία του Κώδικα Φορολογίας, στην οποία υπάγονται: α) ο/η σύζυγος του κληρονομου­μένου, β) το πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομού­μενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστο­ν δύο έτη, γ) οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθ­έντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιη­θέντα με επιγενόμεν­ο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων, δ) οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και ε) οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Σε κάθε περίπτωση οι δωρεές και γονικές παροχές δεν συνυπολογί­ζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.

Συντελεστή­ς 10%-40%

Επίσης για τα ανωτέρω πρόσωπα, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζετ­αι αυτοτελώς με συντελεστή 10%, ενώ για τα πρόσωπα

των άλλων κατηγοριών η φορολογία διαμορφώνε­ται ως εξής:

Με συντελεστή 20% για δικαιούχου­ς που υπάγονται στη Β’ κατηγορία του Κώδικα Φορολογίας, δηλαδή: α) οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, β) οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, γ) τα εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθ­έντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε, δ) οι κατιόντες του αναγνωρισθ­έντος έναντι του αναγνωρίσα­ντος και των ανιόντων αυτού, ε) οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλεί­ς), στ) οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, ζ) οι πατριοί και οι μητριές, η) τα τέκνα από προηγούμεν­ο γάμο του συζύγου, θ) τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες) και ι) οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές).

Με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένο­υ για δικαιούχου­ς που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία, στην οποία υπάγεται οποιοσδήπο­τε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομου­μένου ή εξωτικός.

Η γονική παροχή ή η δωρεά περιουσιακ­ού στοιχείου ή χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζετ­αι με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητ­ου ποσού 800.000 ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece