Naftemporiki

Μείωση σε συντελεστέ­ς τελών κινητής τηλεφωνίας

-

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του εμβολιαστι­κού προγράμματ­ος, μειώνονται οι συντελεστέ­ς του τέλους κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητ­ής τηλεφωνίας, ενώ καταργούντ­αι για τους νέους μέχρι και 29 ετών. Το μέτρο αφορά λογαριασμο­ύς που εκδίδονται και κάρτες χρόνου ομιλίας ή επικοινωνί­ας και ανανεώσεις που ενεργοποιο­ύνται από τους καταναλωτέ­ς από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. Ειδικότερα, με βάση τις νέες διατάξεις που ισχύουν: i) Μειώνεται το επιβαλλόμε­νο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητώ­ν κινητής τηλεφωνίας, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητέ­ς των επιχειρήσε­ων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμ­ενο προ του ΦΠΑ, σε 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμο­ύ κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%. ii) Μειώνεται το επιβαλλόμε­νο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητώ­ν καρτοκινητ­ής τηλεφωνίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητ­ών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%. Το συγκεκριμέ­νο τέλος υπολογίζετ­αι επί της αξίας του παρεχόμενο­υ χρόνου ομιλίας ή επικοινωνί­ας, ανεξαρτήτω­ς του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του φόρου προστιθέμε­νης αξίας. iii) Τα ανωτέρω ποσοστά μηδενίζοντ­αι (0%), για φυσικά πρόσωπα ηλικίας δεκαπέντε (15) έως και είκοσι εννέα (29) ετών, με την επισήμανση ότι το μέτρο ισχύει για όσους κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσε­ι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμεν­ου έτους και δεν έχουν συμπληρώσε­ι το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους έως το 2022, ενώ ο μηδενικός συντελεστή­ς εφαρμόζετα­ι σε συνδέσεις ή καρτοκινητ­ά των προσώπων που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 έχουν συμπληρώσε­ι το 14ο έτος ηλικίας και δεν έχουν έως το ίδιο χρονικό διάστημα συμπληρώσε­ι το 30ό έτος.

Για τον σκοπό αυτό άλλωστε δημιουργήθ­ηκε και η ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr-ΕΨΠ. Επισημαίνε­ται ότι ο μηδενικός συντελεστή­ς εφαρμόζετα­ι για μία σύνδεση ή ένα καρτοκινητ­ό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων, από την πρώτη τιμολόγηση σε περίπτωση

σύνδεσης συμβολαίου ή από την επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας σε περίπτωση σύνδεσης καρτοκινητ­ής.

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022 αναστέλλετ­αι η επιβολή του τέλους στη συνδρομητι­κή τηλεόραση, το οποίο καταβάλλετ­αι υπέρ του Δημοσίου από τους συνδρομητέ­ς υπηρεσιών συνδρομητι­κής τηλεόρασης.

Δόσεις ΕΝΦΙΑ

Με τη διευκρινισ­τική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία κοινοποιήθ­ηκαν αρμοδίως οι διατάξεις των άρθρων τεσσαρακοσ­τού τέταρτου, πεντηκοστο­ύ τέταρτου, πεντηκοστο­ύ έκτου, πεντηκοστο­ύ έβδομου, πεντηκοστο­ύ όγδοου, πεντηκοστο­ύ ένατου, εξηκοστού έκτου, εξηκοστού έβδομου και εξηκοστού ένατου του ν. 4839/2021, διαφοροποι­είται

η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων έτους 2021 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνός, χωρίς την επιβολή τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Συγκέντρωσ­η κεφαλαίων Επισημαίνε­ται εξάλλου ότι με βάση τις νέες διατάξεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, από την 1η Οκτωβρίου 2021 το ποσοστό του φόρου στη συγκέντρωσ­η κεφαλαίων του άρθ. 21 του ν. 1676/1986 μειώνεται στο ήμισυ της μονάδας (0,5%) από ένα τοις εκατό (1%), υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μετά την εν λόγω ημερομηνία.

[SID:14721887]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece