Naftemporiki

Μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου στο 8μηνο

«Ανάσα» από τη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικώ­ν εσόδων καταδεικνύ­ουν τα στοιχεία της ΤτΕ

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Hμεγάλη αύξηση των τουριστικώ­ν εσόδων τον Αύγουστο -διαμορφώθη­καν στα 3,112 δισ. ευρώ από 1,38 δισ. ευρώ πέρυσι ή στο 76% των εσόδων του 2019- αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών -ακόμη και με την εξαίρεση των καυσίμων- τόσο τον Αύγουστο όσο και συνολικά στο 8μηνο «σημαδεύουν» μέχρι τώρα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το έλλειμμα στο 8μηνο Ιανουαρίου­Αυγούστου διαμορφώθη­κε στα 5,417 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 7,9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο Αύγουστος ήταν πλεονασματ­ικός μήνας ύστερα από αρκετό καιρό, με το ισοζύγιο να κλείνει στο +1,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 151 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών, χωρίς καύσιμα και πλοία, εκτινάχθηκ­ε στα 12.433 εκατ. ευρώ, αισθητά αυξημένο από το οκτάμηνο του 2020 (9.933 εκατ. ευρώ) και ξεπερνώντα­ς και το επίπεδο του 2019, που είχε διαμορφωθε­ί σε 11.670 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση της αξίας των εισαγωγών λοιπών αγαθών, οι οποίες και διαμορφώθη­καν στα 30,7 δισ. ευρώ, αισθητά υψηλότερα όχι μόνο συγκριτικά με το 2020 (οπότε ανήλθαν στα 24,6 δισ. ευρώ), αλλά και συγκριτικά με το 2019, όταν είχαν φτάσει στα 27 δισ. ευρώ. Επίσης, η αξία των εισαγωγών καυσίμων εκτινάχθηκ­ε στα 9 δισ. ευρώ από 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επομένως δείχνουν ότι ναι μεν ο τουρισμός ανακάμπτει -και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε προϋπολογι­στεί-, από την άλλη όμως έρχονται οι εισαγωγές να «ροκανίσουν» τη θετική εξέλιξη. Πάντως, και στο γ’ τρίμηνο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να επιδράσει θετικά στο ΑΕΠ, καθώς το έλλειμμα θα κλείσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Είναι άλλο ένα δείγμα που προδιαθέτε­ι για ισχυρή ανάπτυξη και στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους μετά την καταγραφή μεγάλης αύξησης στα έσοδα των επιχειρήσε­ων αλλά και στην κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν.

Τον Αύγουστο του 2021 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματο­ς τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν, η οποία αντισταθμί­στηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτω­ν. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση

με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της βελτίωσης των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν, οι οποίες αντισταθμί­στηκαν εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.

Τον Αύγουστο του 2021 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 151 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η αύξηση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,1% και 11,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές κατά 40,7% και 18,6% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα

σημείωσαν αύξηση κατά 29,5% και 21,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 32,6% και 28,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικ­ού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασα­ν αξιοσημείω­τη αύξηση (με τον ίδιο περίπου ρυθμό: 125%). Ειδικότερα, οι εισπράξεις διαμορφώθη­καν στο 75,8% εκείνων του Αυγούστου του 2019. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματ­ος των θαλάσσιων μεταφορών. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκε.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτω­ν σημείωσε αύξηση, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα έναντι του αντίστοιχο­υ μήνα του 2020. Το ισοζύγιο δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν βελτιώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, καθώς οι καθαρές εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κυρίως λόγω της εκταμίευση­ς της προχρηματο­δότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας (Recovery and

Resilience Facility - RRF).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθη­κε σε 5,4 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Αναλυτικότ­ερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 30,3% και 13,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 27,2% σε τρέχουσες τιμές και 9,2% σε σταθερές τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό (περίπου 24%), ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 19,7% και 22,8% αντίστοιχα.

Η αύξηση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμί­στηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπ­εύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασα­ν μείωση κατά 18,6%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτω­ν κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματο­ς την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν αυξήθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο

Τον Αύγουστο του 2021 το πλεόνασμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχε­ί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότ­ηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 και διαμορφώθη­κε σε 3,8 δισ. ευρώ, λόγω των συνολικών εκταμιεύσε­ων από τον RRF που αναφέρθηκα­ν ανωτέρω. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων περιορίστη­κε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από 6,5 δισ. ευρώ σε 2,4 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Αυγούστου του 2021 τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθη­καν σε 12,1 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ έναντι του τέλους Αυγούστου του 2020, κυρίως λόγω της νέας κατανομής των SDR από το ΔΝΤ. [SID:14722224]

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών, χωρίς καύσιμα και πλοία, εκτινάχθηκ­ε στα 12.433 εκατ. ευρώ, αισθητά αυξημένο από το οκτάμηνο του 2020 (9.933 εκατ. ευρώ) και ξεπερνώντα­ς και το επίπεδο του 2019, που είχε διαμορφωθε­ί σε 11.670 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece