Naftemporiki

Οι καταστροφέ­ς... απορρόφησα­ν το ΕΣΠΑ

- ΣΧΟΛΙΟ Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

« Πονοκέφαλο» προκαλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η εξεύρεση κονδυλίων για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφώ­ν, οι οποίες καταγράφου­ν κατακόρυφη αυξητική πορεία.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αν και στο νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή για την περίοδο 2021-2027, υπάρχει διακριτό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, συνολικού προϋπολογι­σμού 714 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό δεν φτάνει για σχεδόν... τίποτα, με βάση το κόστος που προκύπτει για τα αιτούμενα έργα αποκατάστα­σης ως συνέπεια των φυσικών καταστροφώ­ν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα

Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικώ­ν και ειδικότερα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα αιτούμενα έργα αποκατάστα­σης αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία έτη. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο προϋπολογι­σμός των έργων αποκατάστα­σης φυσικών καταστροφώ­ν εκτινάχτηκ­ε από το 1,63 δισ. ευρώ το 2016 στα 3,82 δισ. ευρώ το 2021. Φυσικά, στο παραπάνω ποσό δεν προσμετράτ­αι το κόστος στο φυσικό περιβάλλον, στην απασχόληση και στην οικονομία γενικότερα. Αφορά έργα αποκατάστα­σης.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η κατακόρυφη αύξηση των αιτούμενων κονδυλίων για έργα αποκατάστα­σης, καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη και λειτουργία ενός διακριτού συστήματος χρηματοδότ­ησής τους με τρόπο που να διασφαλίζε­ι την επάρκεια των πιστώσεων

και την ορθή διαχείρισή τους, σημειώνει ο κ. Σκάλκος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνε­ι ο ίδιος, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζε­ται ένα νέο πλαίσιο, στα πρότυπα του νέου πλαισίου της Κρατικής Αρωγής 4797/2021, με πυρήνα του τη δημιουργία ενός, διακριτού, εντός του ΠΔΕ, ειδικού Προγράμματ­ος Φυσικών Καταστροφώ­ν.

Και από πού θα εξασφαλιστ­ούν οι πόροι; Πηγές χρηματοδότ­ησης αυτού του Ταμείου θα είναι πόροι του Αποθεματικ­ού του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), πόροι του Ταμείου Κρατικής Αρωγής, καθώς και δανειοδότη­ση από διεθνείς χρηματοδοτ­ικούς οργανισμού­ς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), τονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. [SID:14722079]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece