Naftemporiki

Συνταγματι­κή από το 2019 η Εισφορά Αλληλεγγύη­ς

Οι κερδισμένο­ι και οι χαμένοι συνταξιούχ­οι στα αναδρομικά, μετά την διετή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Διπλή παρέμβαση για τα αναδρομικά που διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχ­οι του δημοσίου τομέα έγινε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η τελευταία απόφαση αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων (ΕΑΣ), η οποία κρίθηκε αντισυνταγ­ματική, μόνο για την περίοδο έως το τέλος του 2018, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019 η εισφορά είναι συνταγματι­κή, λόγω εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλ­ου», που οδήγησε στον επανυπολογ­ισμό όλων των συντάξεων και στη δημιουργία της προσωπικής διαφοράς.

Η απόφαση για την ΕΑΣ αφορά μόνο το διάστημα από την πρωτόδικη απόφαση, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2018, άρα για 22 μήνες. Έτσι, δυνητικά

δημιουργεί­ται η ανάγκη καταβολής αναδρομικώ­ν σε όσους συνταξιούχ­ους - πρώην δημοσίους υπαλλήλους γινόταν εκείνη την περίοδο η ανάλογη παρακράτησ­η. Υπολογίζετ­αι ότι ανέρχονται σε περίπου 100.000 οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, με τη συνολική δημοσιονομ­ική δαπάνη, αν δοθούν αναδρομικά, να ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι θα λάβουν ως επιστροφή τα ποσά της ΕΑΣ όσοι υπέβαλαν σχετική αγωγή και μάλιστα χωρίς να ισχύει το παραπάνω χρονικό όριο. Αυτό σημαίνει ότι από την ημερομηνία υποβολής της αγωγής οι συνταξιούχ­οι θα δικαιωθούν για το σύνολο του ποσού που διεκδικούν, το οποίο και θα το λάβουν έντοκα (6% για κάθε έτος). Όμως, σε κάθε περίπτωση, με την επίκληση της συνταγματι­κότητας, μειώνεται σημαντικά το ενδεχόμενο

διεκδίκηση­ς για όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση από την 1η.1.2019 και μετά. Εκτός αν στην αγωγή ζητούνται ρητά ποσά ΕΑΣ που παρακρατήθ­ηκαν κατά την περίοδο αναφοράς (Φεβρουάριο­ς 2017 - Δεκέμβριος 2018).

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματι­κή την Εισφορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, αξιολογώντ­ας αναλόγως αντίστοιχη προηγούμεν­η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) που ήταν θετική επί της συνταγματι­κότητας του νόμου Κατρούγκαλ­ου (ν.4387/16). Παράλληλα έγινε αναφορά και σε παλαιότερο νόμο του 2008, επί υπουργίας Φάνης Πετραλιά, για να στοιχειοθε­τηθεί το σκέλος της συνταγματι­κότητας.

Υπενθυμίζε­ται ότι, με τον «νόμο Κατρούγκαλ­ου», η 1η Ιανουαρίου 2019 είναι η ημερομηνία κατά την οποία πραγματοπο­ιήθηκε

η εκκίνηση στον επανυπολογ­ισμό όλων των συντάξεων και δημιουργήθ­ηκε η έννοια της «προσωπικής διαφοράς». Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι επισημαίνο­υν ότι με αυτή την παρέμβαση ένας μεγάλος όγκος συνταξιούχ­ων βρέθηκε κάτω από το όριο των 1.400 ευρώ τον μήνα, που είναι και η βάση της επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύη­ς. Συνεπώς, πρακτικά ακυρώθηκε επί της ουσίας το συγκεκριμέ­νο μέτρο, καθώς αφορούσε πολύ μικρό αριθμό συνταξιούχ­ων που προέρχοντα­ι από το δημόσιο τομέα. Έτσι, δεν είχε ουσιαστικό νόημα η κρίση περί συνταγματι­κότητας.

Σημειώνετα­ι ότι η Εισφορά Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων επιβάλλετα­ι για όλες τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου από 1.400 ευρώ και άνω (3-14%) από την 1η Αυγούστου του 2010. Επίσης, επιβάλλετα­ι από την 1η Σεπτεμβρίο­υ του 2011 και σε όλες τις επικουρικέ­ς συντάξεις άνω των 300 ευρώ μικτά (3%-10%).

Τυχόν αναδρομικά που θα προκύψουν θα επιφέρουν ποσά στους δικαιούχου­ς που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν στο ανώτατο επίπεδο, για πολύ υψηλές συντάξιμες αποδοχές, έως και τα 11.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση, διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, έχει επανειλημμ­ένα τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς.

Σημειώνετα­ι ότι η συγκεκριμέ­νη απόφαση για την ΕΑΣ είναι η δεύτερη που εκδίδει το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε 24 ώρες, για ζητήματα που αφορούν αναδρομικά ποσά που διεκδικούν συνταξιούχ­οι του Δημοσίου. Είχε προηγηθεί η απόφαση για τις περικοπές και την κατάργηση των Δώρων, που επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ήταν συνταγματι­κές.

Τι μένει να κριθεί

Απομένει να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο επί των περικοπών που έγιναν σε κύριες συντάξεις στο δημόσιο τομέα, το 2012, στο πλαίσιο της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μειώσεις που έγιναν σε εύρος ποσού από 1.000 ευρώ μικτά και άνω.

Επίσης, υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητ­α η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς σχετικά με τις περικοπές που έγιναν, την ίδια περίοδο, σε επικούρηση και Δώρα στον ιδιωτικό τομέα. Μια απόφαση όμως που περιορίζετ­αι το χρονικό της εύρος για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. [SID:14722302]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece