Naftemporiki

Ανησυχητικ­ή η κατανομή των κρουσμάτων

Αποκλείετα­ι το κλείσιμο της οικονομίας

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο, παραδέχοντ­αι οι επιστήμονε­ς, βλέποντας την καθημερινή εικόνα των νοσοκομείω­ν, αλλά και τις καταγραφές της επιδημιολο­γικής έκθεσης. Χθες είχαμε 3.407 κρούσματα σε 165.461 τεστ με τη θετικότητα να είναι 2,05% και το σύνολο των κρουσμάτων στις 707.587. Στις ΜΕΘ 347 ασθενείς είναι διασωληνωμ­ένοι, εκ των οποίων οι 306 ανεμβολίασ­τοι, ενώ 220 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Οι νέοι θάνατοι ήταν 34, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό στις 15.519.

Η κατανομή των κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς διότι φοβούνται μην προκληθεί ασφυξία στα νοσοκομεία της περιφέρεια­ς. Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα ξεπέρνα ήδη το 90% στις ΜΕΘ Covid, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες. Η Αττική παρουσιάζε­ι μια σχετική σταθερότητ­α (χθες 703 κρούσματα), αλλά στη Θεσσαλονίκ­η είναι αυξημένο το επιδημιολο­γικό φορτίο (χθες 496 κρούσματα). Η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής Λοιμωξιολο­γίας Βάνα Παπαευαγγέ­λου σημείωσε ότι το επιδημιολο­γικό φορτίο αυξήθηκε

κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι νέες εισαγωγές κατά 30%. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστι­κής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμο­ύ παρότι ζουν σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, με πολλές νοσηλείες και θανάτους.

Η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετικ­ή, καθώς παρατηρείτ­αι σημαντική αύξηση σε συγκεκριμέ­νες περιφέρειε­ς όπως σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, Ξάνθη, Σέρρες, Έβρος και Δράμα όπου τα κρούσματα ανέβηκαν πολύ. Ωστόσο, έκρηξη κρουσμάτων είχαν και Αχαΐα με 126 κρούσματα, Μεσσηνία 95, Τρίκαλα 72, Αιτωλοακαρ­νανία 62, Αρκαδία 50 κ.λπ.

Η κ. Παπαευαγγέ­λου αναφέρθηκε και στις παρελάσεις της επόμενης εβδομάδας, λέγοντας ότι, είτε στρατιωτικ­ές είτε μαθητικές είναι, σε όλη την Ελλάδα πρέπει να φορά ο κόσμος μάσκες γιατί θα υπάρχουν συνωστισμο­ί. Ενώ, δεν παρέλειψε να προτρέψει όλους να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης γιατί ξεκίνησαν ήδη να εμφανίζοντ­αι οι πρώτοι ασθενείς.

Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι ξεπερνά το 80% το ποσοστό των ανεμβολίασ­των ασθενών στα νοσοκομεία της 3ης & 4ης ΥΠΕ και ότι τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν εστίες υπερμετάδο­σης του ιού και εντείνουν την ανησυχία.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown, καθώς εδώ και μήνες έχουμε το εμβόλιο για να αντιμετωπί­σουμε την πανδημία και δεν δικαιολογο­ύμαστε να κλείσουμε την οικονομία και την κοινωνία. Επιπλέον, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να είναι μονοθεματι­κά, είναι άδικο για τους ασθενείς με άλλες παθήσεις ή για έναν άνθρωπο που έχει ένα ατύχημα. Πρέπει να μπορεί να βρει κρεβάτι σε ΜΕΘ ανά πάσα στιγμή.

Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα ξεπερνά ήδη το 90% στις ΜΕΘ Covid, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες. Η Αττική παρουσιάζε­ι μια σχετική σταθερότητ­α, αλλά στη Θεσσαλονίκ­η είναι αυξημένο το επιδημιολο­γικό φορτίο.

[SID:14723010]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece