Naftemporiki

«Πύργος Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ για εκκρεμείς συντάξεις

Εποπτεία του συστήματος πανελλαδικ­ά

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Ο«Πύργος Ελέγχου» είναι το επόμενο μέτρο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ώστε να περιορίσει τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδό­τησης. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθ­ησης όλων των εκκρεμοτήτ­ων, πανελλαδικ­ά, με στόχο να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε «πραγματικό χρόνο» και να λαμβάνοντα­ι οι σχετικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα διαπιστώνε­ται σε καθημερινή βάση πόσες συνταξιοδο­τικές αποφάσεις εκδόθηκαν από τις αντίστοιχε­ς διευθύνσει­ς απονομών συντάξεων του Οργανισμού.

Απώτερος σκοπός του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι να εκδίδονται το λιγότερο τρεις συντάξεις την ημέρα, ανά υπάλληλο. Με τον «Πύργο Ελέγχου» εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός καθημερινό­ς έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεω­ν, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμ­ένοι με την έκδοση των συντάξεων.

Στόχος είναι με τον «Πύργο Ελέγχου» να αναβαθμιστ­εί συνολικά ο ΕΦΚΑ. Εφεξής θα επιτρέπετα­ι στη Διοίκηση, την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρησ­η 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν: 1. Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο, καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας).

2. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος. 3. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.

4. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Ο λόγος που επέβαλε τη συγκεκριμέ­νη καινοτομία είναι ότι έχει διαπιστωθε­ί πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, ανά διεύθυνση, ακόμα και ανά εισηγητή, ως προς τις συντάξεις που εκδίδονται. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως το 25% των υπαλλήλων εκδίδουν έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ το καλύτερο 25% των υπαλλήλων εκδίδουν από 45 συντάξεις ο καθένας σε μηνιαία βάση.

Γι’ αυτό και υπάρχουν πληροφορίε­ς που θέλουν να δίνεται μικρή «περίοδος χάριτος» στους εργαζόμενο­υς που δεν «παράγουν» πολλές συντάξεις, η οποία όμως δεν θα υπερβεί τους 2-3 μήνες. Ουσιαστικά, ο «Πύργος Ελέγχου» θα είναι μια άτυπη διαδικασία αξιολόγησή­ς τους. Όσοι δεν βελτιωθούν θα ενημερώνον­ται από την υπηρεσία τους και στη συνέχεια θα αντικαθίστ­ανται.

Βέβαια, το σκέλος της ποσότητας στην απονομή συντάξεων θα πρέπει να συνδέεται και με την ποιότητα. Άλλωστε, είναι γνωστό στον ΕΦΚΑ ότι υπάρχουν περιπτώσει­ς αιτήσεων

συνταξιοδό­τησης ιδιαίτερα δύσκολες, ειδικά αν αφορούν διαδοχική ασφάλιση. Όταν, μάλιστα, εμπλέκοντα­ι στον εργασιακό βίο του ασφαλισμέν­ου - υποψήφιου συνταξιούχ­ου περισσότερ­α από δύο πρώην Ταμεία, τότε η έκδοση σύνταξης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Επίσης, αντικείμεν­ο ειδικής προσπάθεια­ς, αλλά και γνώσεων είναι η έκδοση διεθνών συντάξεων, ειδικά από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει συνάψει ξεχωριστή συμφωνία.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι όσοι συμμετέχου­ν στη διαδικασία απονομής συντάξεων λαμβάνουν εξτρά αποδοχές για τις περιπτώσει­ς όπου επιτυγχάνο­υν συγκεκριμέ­νους στόχους παραγωγικό­τητας. Μάλιστα, στο ανώτατο επίπεδο, έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν οικονομικό όφελος που φτάνει έως και τα 7.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Μόνο που, ενώ βαίνει προς ολοκλήρωση το 2021, δεν έχουν καταβληθεί αυτά τα ποσά στους υπαλλήλους από το 2020, δηλαδή εδώ και 22 μήνες.

Η έδρα του «Πύργου Ελέγχου» θα βρίσκεται στο «πράσινο κτήριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας. Η σχετική παρουσίασή του έγινε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου και της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνας Καρασιώτου.

[SID:14722471]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece