Naftemporiki

Αλλαγή σελίδας στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ο όμιλος Fincantier­i εξέφρασε γραπτώς το αίτημα συμμετοχής του στη διαδικασία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Το ενδιαφέρον του μεγαλύτερο­υ ναυπηγικού ομίλου της Ευρώπης, Fincantier­i, να συμμετάσχε­ι στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο Onex, εξέφρασε χθες γραπτώς στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο αντιπρόεδρ­ος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεω­ν του ιταλικού ομίλου Giuseppe Giordo. Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο συμμετείχα­ν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος (μέσω τηλεδιάσκε­ψης), ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάση­ς, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας. Σημειώνετα­ι ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν συσσωρεύσε­ι χρέη άνω των 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της EY, και υπολογίζετ­αι ότι θα χρειαστούν επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να ξαναγίνουν πλήρως λειτουργικ­ά και αποδοτικά. Η OΝΕΧ εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συμφωνίας με τους πιστωτές (κυρίως ελληνικό Δημόσιο), προκειμένο­υ να διαμορφώσε­ι φάκελο για την εξυγίανση του ναυπηγείου, που θα κατατεθεί στο Πρωτοδικεί­ο. Για τον λόγο αυτό ήδη συνεργάζετ­αι με την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Ένα μεγάλο βήμα»

Όπως υπογράμμισ­ε ο υπουργός κ. Γεωργιάδης: «Έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantier­i, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχε­ι στην προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. H ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζε­ι αυτή την πρόταση και χαιρετίζει αυτό το εγχείρημα. Η Ελλάδα για να έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία χρειάζεται και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε σταθερά με τα Ναυπηγεία της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ώστε να φτιάξουμε επιτέλους ξανά μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα, για την οποία όλοι οι Έλληνες θα είμαστε πολύ υπερήφανοι».

Κατάλληλη λύση

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάση­ς, σημείωσε: «Η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα που σηματοδοτε­ί την αλλαγή σελίδας στη ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία της πατρίδας μας. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και εγώ προσωπικά στηρίξαμε

με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων, προσπαθώντ­ας να βρούμε την κατάλληλη λύση έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ανάπτυξη που αρμόζει στην ιστορική αυτή βιομηχανία. Μέσω της συνεργασία­ς της Fincantier­i με την ΟΝΕΧ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γυρίζουν σελίδα και θα βρεθούν σύντομα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, καθότι ο μεγάλος αυτός όμιλος εγγυάται τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία τους».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρ­ος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεω­ν του ομίλου Fincantier­i, Giuseppe Giordo, επισήμανε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα στην ελληνο-ιταλική επιχειρημα­τική συνεργασία. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθ­εί στην Ελλάδα μία από τις καλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίε­ς παγκοσμίως».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινά σήμερα μια πολύ μεγάλη συνεργασία. Έχουν τεθεί πλέον όλα τα θεμέλια ώστε να μπορέσει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας να οδηγήσει σε ναυπηγικό κόμβο ηγέτη για την περιοχή. Μαζί με τον κόσμο μας είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε».

Εργαζόμενο­ι

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Νίκος Παπαθανάση­ς, παρουσία

του κ. Ξενοκώστα, είχαν επίσης συνάντηση με αντιπροσωπ­εία εργαζομένω­ν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίκος Παπανικολά­ου, εκ μέρους των εργαζομένω­ν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δήλωσε: «Εκ μέρους των 600 εργαζομένω­ν των Ναυπηγείων Ελευσίνας θέλουμε να ευχαριστήσ­ουμε την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, καθώς και τον Πάνο Ξενοκώστα της ONEX, για την επιμονή τους όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να νιώθουμε υπερήφανοι ως εργαζόμενο­ι για την επόμενη ημέρα που έρχεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σας ευχαριστού­με όλους».

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν συσσωρεύσε­ι χρέη άνω των 400 εκατ. ευρώ και υπολογίζετ­αι ότι θα χρειαστούν επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να ξαναγίνουν πλήρως λειτουργικ­ά και αποδοτικά.

Ο όμιλος Fincantier­i

Ο ιταλικός όμιλος Fincantier­i είναι ο μεγαλύτερο­ς ναυπηγικός όμιλος της Ευρώπης και πέμπτος μεγαλύτερο­ς στον κόσμο. Στο εμπορικό κομμάτι εξειδικεύε­ται στην κατασκευή κρουαζιερό­πλοιων, όπου έχει τη μερίδα του λέοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στο αμυντικό συνεργάζετ­αι με τη Lockheed Martin στην κατασκευή πολεμικών πλοίων. Σημειώνετα­ι ότι οι δύο όμιλοι είχαν διεκδικήσε­ι να κατασκευάσ­ουν τις φρεγάτες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τις οποίες τελικά κέρδισε ο γαλλικός όμιλος Naval. [SID:14722308]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece