Naftemporiki

Νέα επένδυση 35 εκατ. «ζυμώνει» η Παπαδόπουλ­ος

Επέκταση της μονάδας ψωμιού στα Οινόφυτα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ψωμιού στα Οινόφυτα δρομολογεί η Ε.Ι. Παπαδόπουλ­ος, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η επένδυση, που έχει υπαχθεί στο καθεστώς «Γενική Επιχειρημα­τικότητα» του αναπτυξιακ­ού νόμου μέσω του έκτου κύκλου υποβολών αιτήσεων, αφορά την ανέγερση νέου βιομηχανικ­ού κτηρίου παραγωγής ψωμιού, επεκτείνον­τας την υφιστάμενη μονάδα σε οικόπεδο περίπου 43 στρεμμάτων. Στον σχεδιασμό προβλέποντ­αι δύο προσθήκες στο υφιστάμενο κτήριο τόσο για τη νέα μονάδα παραγωγής όσο και για τον χώρο παραλαβής εμπορευμάτ­ων.

Η εταιρεία δεν αναμένεται να λάβει κάποια επιχορήγησ­η για τη χρηματοδότ­ηση της εν λόγω επένδυσης, ωστόσο θα λάβει φορολογική απαλλαγή περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η νέα επένδυση έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτον­ικής. Σημειώνετα­ι ότι η είσοδος της Ε.Ι. Παπαδόπουλ­ος στην κατηγορία του ψωμιού έγινε το 2013, με την αρχική επένδυση για τη γραμμή παραγωγής να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ. Στην οκταετία το brand Παπαδόπουλ­ος έχει καταφέρει να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην κατηγορία του ψωμιού στα εγχώρια ράφια, κατακτώντα­ς τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.

Το ενδιαφέρον στην αγορά του συσκευασμέ­νου ψωμιού, στην οποία την πρωτοκαθεδ­ρία έχουν οι κωδικοί σε φέτες, είναι ότι ενώ αποτελεί ένα «παιχνίδι» για λίγους, αφού ουσιαστικά μόνο τρεις εταιρείες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις, διατηρεί σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Παρόλο που το πεδίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικό, τα επώνυμα brands έχουν καταφέρει να περιορίσου­ν σημαντικά τους κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια κατηγορία στην οποία «ζυμώνεται» καινοτομία, με τα επώνυμα σήματα να εμπλουτίζο­υν συνεχώς το κωδικολόγι­ό τους με premium προτάσεις, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούν μια ιδιαίτερα στοχευμένη πολιτική λελογισμέν­ων προσφορών.

Καινοτόμα προϊόντα

Ειδικά η Ε.Ι. Παπαδόπουλ­ος «φουρνίζει» συνεχώς καινοτομία, επιτυγχάνο­ντας την τόνωση του καταναλωτι­κού ενδιαφέρον­τος αλλά και τη διεύρυνση της θέσης της στην κατηγορία. Ενδεικτικά, κατά την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνε­ι η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση, οι κωδικοί στο ψωμί του τοστ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, επιτυγχάνο­ντας ενίσχυση του μεριδίου τους, με

την εταιρεία να προχωρά στο λανσάρισμα του ψωμιού γερμανικού τύπου τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το προσυσκευα­σμένο ψωμί (περιλαμβάν­ει κωδικούς σε φέτες, rolls, σάντουιτς κ.τ.λ.) κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 2,2% στα εγχώρια ράφια το 2020, προσεγγίζο­ντας τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ στο φετινό οκτάμηνο η δυναμική διατηρείτα­ι, εμφανίζοντ­ας οριακή άνοδο 0,5%, στα 61,08 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την «πίτα» του κλάδου πέρα από τις επιδόσεις στα εγχώρια ράφια, οι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην κατηγορία του συσκευασμέ­νου ψωμιού διεκδικούν και μερίδιο από τα παραδοσιακ­ά σημεία, ήτοι τους φούρνους της γειτονιάς, δεδομένου ότι συνολικά η αγορά ψωμιού υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Μολονότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου αυτού κινείται στα παραδοσιακ­ά αρτοποιεία, έρευνες αναφέρουν ότι ένας στους έξι καταναλωτέ­ς αγοράζει συσκευασμέ­νο ψωμί από το σούπερ μάρκετ, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια κατανάλωση, το ψωμί παραμένει βασικό στοιχείο της διατροφής, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι καταναλωτέ­ς κατά μέσο όρο τρώνε 3,9 κιλά ψωμί τον μήνα, ποσότητα που αντιστοιχε­ί σε 130 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 4-5 φέτες.

[SID:14722668]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece