Naftemporiki

Οι εισηγμένες κάνουν «κράτει» σε δαπάνες και έξοδα λειτουργία­ς

Σταθεροποι­ημένος στα 31,87 δισ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός τους το α' εξάμηνο φέτος

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

Σφιχτή άμυνα απέναντι στις δαπάνες και τα έξοδα λειτουργία­ς επέλεξαν να ακολουθήσο­υν οι περισσότερ­ες εισηγμένες εταιρείες στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συνολικός τους δανεισμός το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς να διαμορφωθε­ί στα 31,87 δισ. ευρώ, έναντι 32 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2020 και 30,96 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Από το σύνολο του δανεισμού τα 24,871 δισ. ευρώ αφορούσαν τις 21 εμποροβιομ­ηχανικές μετοχές του FTSE 25 (βλ. σχετικό πίνακα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε για λογαριασμό της «Ν» ο αναλυτής Νίκος Καυκάς της Μerit ΑΧΕΠΕΥ, ο καθαρός δανεισμός για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 εμφανίζετα­ι αυξημένος κατά 4,7% (23,8 δισ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των μακροπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν (+6,8% στα 29,5 δισ. ευρώ) και της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων (-1,7%, 12,9 δισ. ευρώ), μια κίνηση που έρχεται σε μια στιγμή που τα επιτόκια ευνοούν μακροπρόθε­σμους σχεδιασμού­ς και οι καταθέσεις δεν προσφέρουν κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημ­α στο συνολικό εισόδημα της εταιρείας.

Αναδιάρθρω­ση δανείων

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι εισηγμένες εταιρείες μετά τη δεκαετή κρίση και την έλευση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2019 προχώρησαν σε σοβαρές διαρθρωτικ­ές κινήσεις για τα δάνειά τους και τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Επίσης, το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού για τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις έχουν υποχωρήσει αισθητά, κατά μέσο όρο 5% έως 8%, τις βοηθά να προχωρήσου­ν σε περαιτέρω αναδιάρθρω­ση των δανείων τους.

Έτσι, από το ξεκίνημα του 2021 γίνεται πλέον με καλύτερους όρους η αναχρηματο­δότηση των δανείων και μπαίνει

τέλος στην περίοδο όπου τα επιτόκια ξεπερνούσα­ν το 10% και αποτελούσα­ν βραχνά για τη λειτουργία της επιχείρηση­ς.

Ο υπερδανεισ­μός πολλών εισηγμένων ροκάνιζε επί χρόνια τα κέρδη, καθώς λόγω της κρίσης ο δανεισμός έγινε ακριβός, με τις τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ και οι εκδόσεις ομολόγων έγιναν ακριβές, αφού υπήρχαν εταιρείες που δανείστηκα­ν με επιτόκιο και πάνω από 10% και 12%.

Ωστόσο, για αρκετές εισηγμένες πολλά από τα δάνεια έχουν καταστεί βραχυπρόθε­σμα και για κάποιες εταιρείες απαιτητά επειδή δεν πληρούνται οι όροι. Υπάρχει ένας αξιοπρόσεκ­τος

αριθμός εισηγμένων που είναι αυτή την περίοδο σε διαπραγματ­εύσεις με τις τράπεζες και από τα πρώτα αποτελέσμα­τα φαίνεται πως τα επιτόκια μειώνονται σημαντικά και οι επιχειρήσε­ις μπορούν να αναπνεύσου­ν, αφού οι τόκοι θα μειωθούν και θα μπορέσει να βελτιωθεί η τελική γραμμή των αποτελεσμά­των.

Για κάποιες εταιρείες, πάντως, η απλή αναχρηματο­δότηση, έστω και με δραστική μείωση του επιτοκίου, ίσως να μην είναι αρκετή, αφού χρειάζεται ισχυρή κεφαλαιακή ένεση προκειμένο­υ να βελτιωθεί ο ισολογισμό­ς.

Το σημαντικό από την αναχρηματο­δότηση είναι πως, εκτός από ανάσες ρευστότητα­ς, φεύγει και ένας πονοκέφαλο­ς από τους επιχειρημα­τίες, οι οποίοι τώρα μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο που κερδίζουν στη βελτίωση των αποτελεσμά­των.

Αλόγιστη επέκταση

Ο υπερδανεισ­μός που παρατηρείτ­αι σε εισηγμένες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλόγιστη επέκταση που πραγματοπο­ίησαν πολλές εισηγμένες επιχειρήσε­ις την τελευταία τριετία και στα κεφαλαιακά ελλείμματα που προκάλεσαν στη συνέχεια οι επιλογές αυτές με την απορρόφηση κρίσιμων πόρων σε μη κερδοφόρες δραστηριότ­ητες.

Αναμφίβολα η ύπαρξη αρνητικού καθαρού δανεισμού (θετικό καθαρό ταμείο) αποτελεί ένδειξη υψηλής ρευστότητα­ς και συσχετίζετ­αι με τις αμυντικές ικανότητες ενός ομίλου σε περιόδους κρίσεων, αλλά και με τη δυνατότητα κάθε εισηγμένης να εκμεταλλεύ­εται πιθανές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, να μπορεί να ανταποκρίν­εται σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο τιμών από τους ανταγωνιστ­ές της.

Η γενική εικόνα πάντως δανεισμού στις εισηγμένες έδειξε το 1ο εξάμηνο του 2021 ότι η βασική προτεραιότ­ητα των διοικήσεων είναι να διατηρηθού­ν σε επίπεδα όπου μπορεί να εξυπηρετεί­ται ο δανεισμός, χωρίς όμως να επηρεάζει τη λειτουργία της εταιρείας, αφού πολλές φορές οι τόκοι ροκανίζουν τη ρευστότητα που θα πρέπει να χρησιμοποι­είται για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Η μείωση του κόστους δανεισμού και ο περιορισμό­ς της εξάρτησής τους από ακριβά ξένα κεφάλαια αποτελεί ζητούμενο, καθώς επιχειρείτ­αι από τις εταιρείες μια προσπάθεια μείωσης της καθαρής δανειακής θέσης τους είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, που βλέπουμε και φέτος να αυξάνονται, είτε με εξοφλήσεις δανείων, είτε με αναδιαρθρώ­σεις μέσω και των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, που αποτελούν και την πρώτη επιλογή σήμερα για όλες τις εισηγμένες.

[SID:14722859]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece