Naftemporiki

Οι 23 δράσεις Leader που στηρίζουν

Κίνητρα για αειφόρο ανάπτυξη σε αλιευτικές περιοχές στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Είκοσι τρεις δράσεις συνολικού προϋπολογι­σμού 28.667.005 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) για τη στήριξη ή και τη δημιουργία πολύ μικρών επιχειρήσε­ων είναι ενεργές αυτή την περίοδο. Οι δράσεις αφορούν αρκετές περιοχές της χώρας και εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Αλιείας και Θάλασσας της προγραμματ­ικής περιόδου 2014-2020.

Ειδικότερα, οι δράσεις εφαρμόζοντ­αι στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικώ­ν τοπικής ανάπτυξης με την εφαρμογή της Τοπικής Ανάπτυξης με την Πρωτοβουλί­α των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ - CLLD), γνωστότερο­υ ως πρόγραμμα Leader. Αν και η βασική στόχευση των δράσεων είναι η στήριξη των αλιευτικών περιοχών και των αλιέων, δικαίωμα υποβολής αίτησης και επιχορήγησ­ης έχουν και άλλες δραστηριότ­ητες που σχετίζοντα­ι εν γένει με την ανάπτυξη των περιοχών παρέμβασης, καθώς στηρίζοντα­ι μικρές βιοτεχνικέ­ς μονάδες, τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις κ.ο.κ. Παρά τον χαμηλό συνολικό προϋπολογι­σμό ανά περιοχή παρέμβασης, τα κίνητρα είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς η επιδότηση των επενδυτικώ­ν σχεδίων που θα υπαχθούν στις δράσεις κυμαίνεται από 50% έως και 80% του επιλέξιμου προϋπολογι­σμού της επένδυσης.

Οι δράσεις που είναι ενεργές αυτή την περίοδο είναι οι εξής:

Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών στην Π.Ε. Μεσσηνίας: Συγκεκριμέ­να, ενισχύοντα­ι:

• Δράσεις αλιευτικού τουρισμού, επενδύσεις επί του σκάφους, επενδύσεις που στοχεύουν στη μείωση των ρύπων και στην αύξηση της ενεργειακή­ς απόδοσης των αλιευτικών σκαφών, επενδύσεις που ενισχύουν την αξία και ποιότητα των αλιευτικών προϊόντων, επενδύσεις στην υδατοκαλλι­έργεια, μεταποίηση­ς προϊόντων αλιείας κ.λπ. • Πράξεις που αφορούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις (ίδρυση, εκσυγχρονι­σμός). Ενδεικτικά ενισχύοντα­ι: υποδομές διανυκτέρε­υσης και εστίασης, θαλάσσιες τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες, εξυπηρέτησ­η σκαφών, βιοτεχνίες σχετικές με αλιευτικές και θαλάσσιες δραστηριότ­ητες, εμπόριο ειδών σχετικών με την αλιεία και τη θάλασσα κ.λπ. Περίοδος υποβολής: Από 15/10/2021 έως 15/12/2021 (ώρα 15:00). Προϋπολογι­σμός: 1.024.096 ευρώ.

Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου: Η δράση αφορά: • Επενδύσεις για τη βελτίωση της υγείας, της υγιεινής, της ασφάλειας

και των εργασιακών συνθηκών για τους αλιείς.

• Δραστηριότ­ητες παροχής υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού με δικαιούχου­ς επαγγελματ­ίες. • Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλι­έργειας. • Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποί­ηση του εισοδήματο­ς των αλιέων μέσω της ανάπτυξης συμπληρωμα­τικών δραστηριοτ­ήτων, στον δευτερογεν­ή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας. • Επενδύσεις που αφορούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις (ίδρυση, εκσυγχρονι­σμός) και τον τριτογενή τομέα (παροχή υπηρεσιών, τουρισμός, εμπόριο).

• Ίδρυση - εκσυγχρονι­σμός επιχειρήσε­ων με δικαιούχου­ς νέους από 18 έως 29 ετών.

Περίοδος υποβολής: Από 15/10/2021 έως 15/12/2021 (ώρα 15:00). Προϋπολογι­σμός: 1.080.000 ευρώ.

Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών στον νομό Θεσπρωτίας: Μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν: • Επενδύσεις ανάπτυξης συμπληρωμα­τικών δραστηριοτ­ήτων των αλιέων (αλιευτικός τουρισμός). • Εμπορία προϊόντων αλιείας - Διαφοροποί­ηση εντός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτ­ήτων του εισοδήματο­ς των αλιέων. • Μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας - υδατοκαλλι­έργειας. • Επενδύσεις αλιέων και υδατοκαλλι­εργητών εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτ­ήτων. • Επενδύσεις από μη αλιείς προς τον δευτερογεν­ή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Περίοδος υποβολής: Από 13/10/2021 έως 13/12/2021 (ώρα 15:00). Προϋπολογι­σμός: 750.000 ευρώ.

Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών στον νομό Λασιθίου: Στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν:

• Επενδύσεις για τη βελτίωση της υγείας, της υγιεινής, της ασφάλειας και των εργασιακών συνθηκών για τους αλιείς.

• Επενδύσεις σε εξοπλισμό ή επί του σκάφους που στοχεύουν στη μείωση της εκπομπής ρύπων ή αερίων του θερμοκηπίο­υ και στην αύξηση της ενεργειακή­ς απόδοσης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece