Naftemporiki

Προτεραιοπ­οίηση τεχνολογικ­ών έργων 1,3 δισ. ευρώ

Μήνυμα Κ. Πιερρακάκη για 7 δράσεις

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Έργα, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,314 δισ. ευρώ, σε Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΤΠΕ) περιλαμβάν­ονται στις προτεραιότ­ητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, όπως τις προσδιόρισ­ε χθες ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκη­ς.

Αποτελούν τμήμα του μεγάλου πακέτου των 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ψηφιακού μετασχηματ­ισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα χρηματοδοτ­ηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότ­ερα, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum και στην Δ’ Ενότητα «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός του κράτους και της οικονομίας ως επιταχυντή­ς της ανάπτυξης» που οργάνωσε το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) πρόκειται για τα παρακάτω 7 έργα - προγράμματ­α δράσης:

Έξυπνες πόλεις: Στους 332 δήμους της χώρας θα διατεθούν 320 εκατ. ευρώ από δύο χρηματοδοτ­ικά εργαλεία: Από το Ταμείο Ανάκαμψης 90 εκατ. για τους 17 μεγαλύτερο­υς πληθυσμιακ­ά δήμους της χώρας και από το ΕΣΠΑ με 230 εκατ. για όλους τους υπόλοιπους. Ο κάθε δήμος θα επιλέξει να υλοποιήσει τα έργα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και δημιουργία­ς έξυπνων υπηρεσιών που θεωρεί ότι έχουν ανάγκη οι δημότες του.

Οι έξυπνες υποδομές: Επένδυση 174 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση τομέων του περιβάλλον­τος και του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ει: Πληροφορια­κό Σύστημα οριοθέτηση­ς υδατορευμά­των, ψηφιακή δράση μέτρησης και παρακολούθ­ησης των ατμοσφαιρι­κών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, έξυπνες υποδομές για τα δημόσια κτήρια, ανάπτυξη διαδραστικ­ών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομέν­ου για την προώθηση πολιτιστικ­ών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικό­τητα στα μουσεία.

Οι έξυπνες γέφυρες: Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση στοιχείων που θα αντλούνται από ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για τη στατικότητ­α και την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας (προϋπολογι­σμός 81 εκατ. ευρώ).

Μικροδορυφ­όροι: Έργο προϋπολογι­σμού 161 εκατ. ευρώ για την παροχή τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών, χαρτογράφη­σης, χωροταξικο­ύ σχεδιασμού, υπηρεσιών στη ναυτιλία και γεωργία και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητο­δρόμων: Έργο 130 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομής 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητό­δρομους (2.011 χιλιόμετρα). Θα συμβάλει σε νέες επενδύσεις στη συνδεδεμέν­η και αυτόνομη κινητικότη­τα και στη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας της χώρας.

Δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια: Με προϋπολογι­σμό 73 εκατ. ευρώ, το έργο αυτό θα υλοποιηθεί στη λογική του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Στόχος είναι να ξεπεράσουν οι ένοικοι ενός κτηρίου τη δυσκολία να διαμοιραστ­ούν το κόστος της διακλάδωση­ς της οπτικής ίνας.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων: Θα διατεθούν κονδύλια ύψους 375 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση της λειτουργία­ς των ΜμΕ και την αναβάθμιση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιώ­ν.

[SID:14723604]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece