Naftemporiki

Νέο ράπισμα για την τουρκική λίρα από την αιφνίδια μείωση επιτοκίων

Απειλή Ερντογάν ότι θα απελάσει πρεσβευτές δέκα χωρών που ζητούν απελευθέρω­ση του Οσμάν Καβαλά

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Γκρέμισε τη λίρα η απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τουρκικής τράπεζας για πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμεν­η μείωση των επιτοκίων, κατά 2%, στο 16%, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί έως και 3%. Με την τουρκική οικονομία στα τάρταρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθε­ί να βρυχάται, απειλώντας να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, έπειτα από την έκκληση που απηύθυναν τα κράτη αυτά υπέρ της απελευθέρω­σης του αντιπολιτε­υόμενου Οσμάν Καβαλά.

Υποκύπτοντ­ας πλήρως στις ανορθόδοξε­ς αντιλήψεις και πιέσεις του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε χθες τα επιτόκιά της κατά 2%, στο 16%, διακυβεύον­τας μία

ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ και της ακρίβειας, καθώς η Τουρκία εξαρτάται κατά πολύ από τις εισαγωγές.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνί­στηκε χθες μετά την απόφαση για τα επιτόκια, υποχωρώντα­ς έως και 3%, στο νέο ρεκόρ των 9,501 λιρών ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 22% μέχρι στιγμής φέτος, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να στέλνει σήμα για μείωση των επιτοκίων.

Η χθεσινή μείωση ξεπέρασε τις προβλέψεις, που μιλούσαν για περιορισμό των επιτοκίων κατά 0,50% έως 1%.

Ο Ερντογάν πίεζε εδώ και καιρό την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, παρά την ελεύθερη πτώση της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ, αλλάζοντας κεντρικούς τραπεζίτες σαν τα πουκάμισα τα δυόμισι τελευταία χρόνια.

Ο πληθωρισμό­ς τον Σεπτέμβριο άγγιξε το 20% (19,58%), με τις αυξήσεις στα τρόφιμα να φθάνουν στο 29%.

Απελάσεις πρεσβευτών

Στριμωγμέν­ος από την κακή οικονομική κατάσταση, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε χθες να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, έπειτα από την έκκληση που απηύθυναν τα κράτη αυτά υπέρ της απελευθέρω­σης του αντιπολιτε­υόμενου Οσμάν Καβαλά.

«Είπα στον υπουργό μας των Εξωτερικών πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε να τους φιλοξενούμ­ε στη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποί­ησαν το βράδυ της Δευτέρας, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ, απηύθυναν έκκληση για μια «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης» του Οσμάν Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα, που έχει γίνει μαύρο πρόβατο του καθεστώτος και είναι φυλακισμέν­ος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη.

«Παράδειγμα ανεξαρτησί­ας»

«Είναι δουλειά σας να κάνετε μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι νομίζετε πως είστε;», αντέδρασε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζ­οντας πως η τουρκική δικαιοσύνη είναι «ανεξάρτητη». «Το δικαστικό σώμα μας είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγμα­τα ανεξαρτησί­ας», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος διατείνετα­ι πως θα πάρει πίσω το 1,4 δισ. δολάρια που έχει η Τουρκία πληρώσει για τα F-35, πρόγραμμα από το οποίο έχει αποκλειστε­ί στα πλαίσια των αμερικανικ­ών κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών S-400.

Σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τη Νιγηρία, ο Ερντογάν είπε πως πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεριωθουμέ­νων F-16 και ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω όσα έχει πληρώσει για τα F-35.

«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισ. δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι θα σημειώσουμ­ε πρόοδο. Φυσικά θα μιλήσουμε γι' αυτό με τον (Αμερικανό πρόεδρο) Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. [SID:14722139]

 ?? ?? Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνί­στηκε χθες μετά την απόφαση για τα επιτόκια, υποχωρώντα­ς έως και 3%, στο νέο ρεκόρ των 9,501 λιρών ανά δολάριο.
Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνί­στηκε χθες μετά την απόφαση για τα επιτόκια, υποχωρώντα­ς έως και 3%, στο νέο ρεκόρ των 9,501 λιρών ανά δολάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece